23.8.2021 klo 14:15
Uutinen

Helsingin kaupunki kokeilee koronapassia – ”Parempi kuin tiukemmat rajoitukset, jos tautitilanne huononisi”

– Sen verran tästä on vaivaa, että varmuuden vuoksi sitä ei kannata ottaa käyttöön, Helsingin kaupungin koronapassikoordinaattori Jani Moliis toteaa.

Helsingin kaupunki järjestää tänään yksityisen kutsuvierastilaisuuden, jossa kokeillaan koronapassin käyttöä.

Käytössä on kaksi sovellusta, joista toinen on Sveitsin terveysviranomaisten kehittämä Covid Certificate Check. Se tarkistaa Omakanta-järjestelmästä EU:n koronatodistuksen. Toinen sovellus on saksalainen Luca, joka helpottaa mahdollista tartuntajäljitystä. Vieras kirjautuu tilaisuuteen sovelluksella ja ulos sieltä lähtiessään.

– Pyrimme huomenna lähettämään jälkitiedotteen kokemuksista. Tavoite on, että koronapassi olisi helposti otettavissa käyttöön. Se olisi parempi kuin tiukemmat rajoitukset, mikäli tautitilanne huononisi uudelleen, Helsingin kaupungin koronapassikoordinaattori Jani Moliis kertoo.

Paras vaihtoehto toki olisi, että rokotekattavuus etenisi ripeästi niin, ettei koronapassia tarvittaisi.

– Sen verran tästä on vaivaa, että varmuuden vuoksi sitä ei kannata ottaa käyttöön, Moliis toteaa.

Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-ala ovat tärkeitä työllistäjiä

Helsingin kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että Helsinki on tarjonnut valtiolle kumppanuutta koronapassin kehityksessä ja pilotoinnissa yhdessä Helsingin kulttuuri-, ravintola- ja tapahtuma-alan kanssa. Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-ala ovat Helsingin kaupungille erittäin tärkeitä. Samalla juuri ne ovat kärsineet koronakriisissä yritystoimialoista eniten. Esimerkiksi tapahtumateollisuuden liikevaihto on Uudellamaalla pudonnut koronasta johtuen lähes miljardi euroa.

Pääkaupunkiseutu on myös ollut laajimpien ja pitkäkestoisimpien koronarajoitusten kohteena. Pitkittynyt koronakriisi on heijastunut erityisesti nuorten aikuisten työllisyyteen, sillä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alat ovat Helsingissä erittäin tärkeitä nimenomaan nuorten aikuisten työllistäjinä. Helsingissä on myös muuhun maahan verrattuna suhteellisesti selvästi enemmän nuoria aikuisia.

Halukkuus osallistua kokeiluun edellytyksenä

Kaupungin kutsuvierastilaisuus järjestetään salaisessa paikassa. Tilassa saisi olla normaalisti 700-800 ihmistä, mutta terveysturvallisuusrajoitusten mukaan 250 ihmistä. Moliisin mukaan kutsuja on lähtenyt vähän yli tuon määrän, mutta tällä tietoa illan tapahtumaan on tulossa noin 150 vierasta. He ovat kaupungin johtoa, henkilökuntaa, sidosryhmiä sekä ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia.

Tapahtumaan osallistumisen edellytyksenä on halukkuus osallistua kokeiluun, jossa esitetään voimassa oleva todistus vähintään 14 vuorokautta sitten saadusta täydestä rokotussarjasta tai negatiivisesta covid-19-testistä viimeiseltä 72 tunnilta tai viimeisen puolen vuoden aikana sairastetusta covid-taudista.

– Toimimme yksityistilaisuuksille ja ravintolatoiminnalle asetettujen rajoitusten mukaan, Moliis sanoo.

Helsingin kaupungin kokeilu tukee sosiaali- ja terveysministeriön työtä, kaupunki on osa työryhmää. Koronapassia edistävän sosiaali- ja terveysministeriön johtaman työryhmän tehtävänä on arvioida edellytykset ja tarpeet koronapassia koskevalle lainsäädännölle sekä toteuttaa mahdollinen hallituksen esitys koronapassia koskevaksi lainsäädännöksi. Helsinki on kutsuttu mukaan osallistumaan työryhmään. Koronapassin käyttöönotto jatkossa yleisemmin riippuu työryhmästä.

Juttua muokattu 23.8. klo 15.24: Lisätty osuus Helsingin kaupungin tiedotteesta, sekä laajennettu viimeistä kappaletta sosiaali- ja terveysministeriön työryhmästä.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images