28.9.2018 klo 09:42
Uutinen

Helsingin keskustan uudistamisen ideointivaihe meneillään – Helsingin Yrittäjät tuo esille yrittäjien tarpeita

Millainen olisi paras kävelykeskusta Helsinkiin ja miten toimisi parhaiten maanalainen kokoojakatu? Helsingin kaupunki on selvittänyt asiaa yhdessä elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa helmikuusta alkaen. Keskustauudistukseen on saatu ideoita myös kahdeksalta suunnittelutoimistolta. Keskustan kehittäminen on osa kaupungin strategiaa, joka korostaa toimivuutta sekä vetovoimaista keskustaa.

Helsingin Yrittäjien asiantuntijat ovat osallistuneet keskustauudistuksen suunnitteluklinikoihin ja haastattelututkimuksiin tuoden esille yrittäjien tarpeita ja toiveita uudistuksen toteutukseen.

– Muutaman vuoden takaisissa kävelykeskustan laajentamissuunnitelmissa ei riittävästi ymmärretty ja huomioitu elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskustassa. Kaupungin keskusta muodostaa kaupallisen kokonaisuuden, jonka vetovoimaisuuden varmistaminen on keskeisin asia koko uudistuksessa, toteaa Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Uudessa suunnitteluprosessissa selvitetään keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun toteutusedellytykset.

– Liikenteen sujuvuus niin autoillessa kuin pyöräillen ja kävellenkin on keskustan toimivuuden kannalta olennaisimpia asioita, muistuttaa Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Kaupunki laatii vuoden 2019 aikana uudistuksesta yleissuunnitelman. Tavoitteena on saattaa kävelykeskustan laajentamista ja maanalaisen kokoojakadun rakentamista koskevat ehdotukset poliittiseen päätöksentekoon keväällä 2020.

Kaupunkikeskustojen kehittämisessä tehdään valtakunnallista yhteistyötä

Kaupunkikeskustojen vetovoimaisuuden lisäämiseen tähdätään myös valtakunnallisella yhteistyöllä, jota koordinoi Elävät Kaupunkikeskustat ry. Kaupunkikeskustojen kehittämistä edistävän yhdistyksen toiminnassa on mukana yrityksiä, kiinteistönomistajia, keskustakehittäjiä ja kaupunkeja eri puolilta Suomea.

Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala on vuoden alusta alkaen toiminut asiantuntijana yhdistyksen hallituksessa.

– Olen parikymmentä vuotta sitten kutsunut koolle Elävät Kaupunkikeskustat -yhdistyksen perustamiskokouksen ja toiminut pitkään yhdistyksen hallituksessa. Lähdin pyynnöstä uudelleen mukaan toimintaan, sillä keskustan uudistaminen on lähivuosien merkittävimpiä kehittämishankkeita Helsingissä, ja valtakunnallinen verkosto tarjoaa ajantasaista tietoa keskustakehittämisestä, kertoo Oksala.

Elävät Kaupunkikeskustat ry myönsi Helsingille vuonna 2017 valtakunnallisen Vuoden kaupunkikeskusta -palkinnon. Lue lisää toiminnasta: www.kaupunkikeskustat.fi

Kuvassa: Elävät Kaupunkikeskustat ry:n hallitus vieraili Helsingin Yrittäjien Yrittäjätilassa 27.9.2018. Kuvassa oikealla on yhdistyksen toiminannajohtaja Pokko Lemminkäinen, keskellä puheenjohtaja Jarkko Virtanen (Turun apulaiskaupunginjohtaja) ja vasemmalla Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala. (Kuva: Jaana Tihtonen)