6.4.2018 klo 14:45
Uutinen

Helsingin Uusyrityskeskuksen asiakkaiden tietoja murrettu nettipalvelusta

Helsingin Uusyrityskeskuksen asiakkaiden tietoja on varastettu tietomurron yhteydessä. Tietomurto koskee kaikille avointa Liiketoimintasuunnitelma.com -palvelua.

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi korostaa, ettei palvelu ole millään tavalla kytköksissä Uusyrityskeskusten asiakasjärjestelmään. Avoimessa palvelussa oli yhteensä 130 000 käyttäjää.

– Lukumäärä kuulostaa hurjalta, mutta siellä on kymmenen vuoden ajalta opiskelijoiden ym tekemiä suunnitelmia, mutta myös niiden, jotka ovat oikeasti perustamassa yritystä, Jokilampi tarkentaa Yrittäjäsanomille.

Jokilammen mukaan oppilaitokset käyttävät palvelua paljon.

– Koko maassa Uusyrityskeskusten asiakkaat ovat käyttäneet palvelua. Se on ihan hyvä ohjelma, meillä ei ollut syytä epäillä, että siinä on aukkoja.

Palvelua käytetty laajasti oppilaitosten harjoittelualustana

– Uusyrityskeskusten asiakkaina käyneiden henkilöiden tiedot ovat täysin turvassa erillisessä CRM-järjestelmässä. Uusyrityskeskuksilla on käytössä oma Nestor CRM-järjestelmä, jossa on rajattu käyttäjäjoukko ja sinne pääsee vain neuvojamme käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Tietoliikenne on SSL-suojattu eli salasanat eivät kulje selkokielisinä, kertoo Jari Jokilampi.

Liiketoimintasuunnitelma.com on ollut yksittäisen uusyrityskeskuksen ylläpitämä palvelu.

Tietomurrosta kertoi ensimmäisenä HS.fi. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus havaitsi tietomurron jo tiistaina normaalin tarkkailunsa yhteydessä.

Helsingin Uusyrityskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Jarmo Hyökyvaara kertoi lehdelle, että avoimessa palvelussa olevien kaikkien 130 000 käyttäjän käyttäjätunnukset ja salasanat joutuivat murron kohteeksi.

– Valitettavasti tällä hetkellä tiedetään vain se, että käyttäjätunnukset ja niihin liittyvät salasanat on varmasti onnistuttu sieltä murtamaan. Mitä muuta siinä yhteydessä on sitten saatettu saada, se ei ole vielä selvinnyt meidän lokitietojemme analysoinnista, Hyökyvaara kertoi Helsingin Sanomille.

Palvelu suljettu käytöltä

Tällä hetkellä Liiketoimintasuunnitelma.com-palvelu on suljettu huolto- ja korjaustöiden takia.

Verkkopalvelussa voi luoda liiketoimintasuunnitelman, joten siellä on tietoa liiketoimintasuunnitelmista. Hyökyvaaran mukaan on mahdollista, että näitä tietoja on joutunut varkaiden käsiin.

Helsingin Uusyrityskeskus on tehnyt murrosta rikosilmoituksen.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita