Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsingin Yrittäjien yhteistyö Lauttasaaren yhteiskoulun kanssa

Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan lukio on Suomen johtava lukio kansainvälisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden opetuksessa. Kansainvälisen liiketoiminnan linja tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden opiskella liiketoimintaosaamista niin kansainvälisessä kuin kotimaisessa ympäristössä sekä tutustua yrittäjyyteen ja työelämään. Opiskelija pääsee tutustumaan muihin lukioihin, korkeakouluihin, erilaisiin yrityksiin ja kolmannen sektorin toimijoihin. Opintojaksot muodostavat selkeän opintokokonaisuuden, jonka aikana opiskelijat saavat toteuttaa oppimaansa myös käytännössä. Lauttasaaren yhteiskoulu on ainoa lukio Suomessa, jolla on erityinen lupa yrittäjyyteen ja kansainväliseen liiketoimintaan painottuvan koulutuksen opetuksessa.

Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistyksen (LoHY) yhteistyö on jatkunut Lauttasaaren yhteiskoulun kanssa jo useita vuosia. LoHY:n paikallisyhdistyksen yrittäjäjäset ovat pitäneet koululla muun muassa leijonan luolia, joissa oppilaat ovat pitchanneet yritysideoitaan ja yrittäjät ovat kannustaneet heitä ideoiden jatkokehittelyssä. Lisäksi LoHY:n paikallistyhdistyksen yrittäjäjäsenet ovat käyneet kertomassa yrittäjyydestä ja oppilaat ovat vierailleet paikallisissa yrityksissä sekä myös päässeet sparraillemaan muun muassa yritysten verkkosivujen ja somen sisällöstä. 

Haastattelimme Tuulia Salorantaa sekä Luka Mansikkaa, jotka opiskelevat Lauttasaaren yhteiskoulun lukion kansainvälisen liiketoiminnan linjalla ja jotka saivat Helsingin Yrittäjien – Lounais-Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistyksen jakamat stipendit. 

Näin Tuulia kertoo ensimmäisestä vuodestaan kansainvälisen liiketoiminnan linjalla. 

”Kun moni kaveri haki luonnontietiede puolelle harrastuneisuuden perässä lukioon, niin minä päätin hakea liiketoimintapainotteiseen. Olen kuulunut aiemminkin oppilaskuntiin ja olen aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä. Niin päätin hakea Lauttasaaren Yhteiskouluun. 

Heti ensimmäisenä vuonna koulussa oli 24h innovaatioleiri, jossa perustettiin oma yritys. Omaan yritykseen on saanut apuja 4H ja Nuori Yrittäjyys ry:n kautta. Olen ollut todella tyytyväinen opetuksen laatuun ja opettajien ammattitaitoon. Meillä on käynyt useita yrittäjiä koululla kertomassa yrittäjätoiminnasta, olemme saaneet tehdä yritysvierailuja, muun muassa Kauppakeskus Rediin, jossa kauppakeskusjohtaja kertoi meille Redin liiketoiminnasta. Saimme viime vuonna myös hienon mahdollisuuden työskennellä Slush tapahtumassa, jonka tavoitteena on saattaa yhteen kansainvälisiä kasvuyrityksiä ja sijoittajia. Lisäksi olemme olleet koulun kautta Yrityskylässä apuohjaamassa 6. luokkalaisia. Yrityskylässä opiskelijoille tuodaan myönteisellä tavalla kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. 

Lauttasaaren Yhteiskoulun kansainvälisellä liiketoimintalinjalla opiskelu on tuonut minulle paljon osaamista muun muassa termien osalta. Lähiperheessäni ei ole yrittäjiä ja jo ensimmäisen vuoden aikana liiketoiminnan ja yrittäjyyden toiminnot ja termit ovat tulleet tutuiksi sekä ymmärrys yrittäjyyden vastuista ja velvoitteista on kasvanut. Olen oppinut puhumaan ”samaa kieltä” liiketoiminnan parissa työskentelevien kanssa. 

Minulla on oman pieni 4H yritys, jonka toimialana on lastenhoito ja kerho-, sekä tapahtumatoiminta. Lasten kanssa toimiminen opettaa todella paljon. Tulevaisuudessa minua kiinnostaa auttaa jollain tavalla yhteiskuntaa, miten valtionvelkaa voisi pienentää, haluaisin myös vaikuttaa ja ehkä olla mukana politiikassa. Lukion jälkeen aion lähteä opiskelemaan lisää liiketoimintaa, joko yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. 

Luka puolestaan kertoo kahdesta ensimmäisestä vuodestaan Lauttasaaren Yhteiskoulun lukion kansainvälisen liiketoiminnan linjalla seuraavasti: 

”Olen opiskellut peruskoulun englantilaisessa koulussa ja kun lukion hakuaika tuli ajattelin, että voisin hakeutua yrittäjyyteen ja liiketoimintaan painottuvalle linjalle. Isäni on ollut yrittäjänä 30 vuotta ja itsekin olen hyvin kiinnostunut yrittäjyydestä.  

Nordvi, innovaatio, jossa olen mukana on voittanut Uskalla yrittää -yrittäjyyskilpailun ja saanut SEB:in stipendin. Nordvi on applikaatio, joka auttaa treenaamisen kanssa niin, että treeniohjelman ja ruokavalion lisäksi applikaatiossa on mukana myös oma coach. Appi luo sinulle henkilökohtaisen treeniohjelman kehon tietojesi ja oman tavoitteiden perusteella. Sovellus pystyy lukemaan ruokatuotteiden ravintosisällön sekä ravintoarvot, jonka perusteella se voi joko suositella tai pyytää välttämään kyseistä ruokaa sen luoman dietin perusteella.  Kehitystyömme on hyvällä mallilla ja etsimme sopivia yhteistyökumppaneita sekä osaajia avuksemme. Yrityksen nimen keksimiseen meni yllävän paljon aikaa, mutta sitten päätimme Nordvi nimeen, joka tuo ajatuksen pohjoismaisesta visiosta. 

Koulussa olen oppinut muun muassa sen, että pitää olla maltillinen. Ensimmäinen idea ei välttämättä onnistu ja, että yrittäminen ei ole niin yksinkertaista. Raha ei tule helposti ja miten vaikeaa itseasiassa hyvän ja tuottavan liiketoimintaidean löytäminen on. Yrittäjyydessä joustavuus on yksi tärkeimpiä tekijöitä.  

Opinnoista olen saanut tulevaisuuden matkalle mukaan oppia hinnoittelusta, liiketoiminnan kustannuksista, kuinka minimoida kulut ja maksimoida tuotot sekä miten tärkeää on myös tuoda maksimaalinen hyöty asiakkaalle, olla tavallaan ylivertaistekijä. 

Viimeisen lukiovuoden jälkeen aion hakea Aalto kauppakorkeakouluun, joka mielestäni on paras mahdollinen jatko-opiskelupaikka oman osaamiseni kehittämiseen. Minua kiinnostaa rahoitus ja sijoitus. Opiskelun ohella olen ajatellut harjoittaa ainakin sivutoimista yrittäjyyttä. Yrittäjyydessä on erityisen hienoa se, että omilla ratkaisuilla on iso painoarvo ja onnistuminen on todella palkitsevaa!” 

Nyt on loma-aika ja mahdollisuus kerätä kesän tuomia kokemuksia sekä nauttia luonnosta! Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistys toivottaa kaikille mukavaa kesää ja juhannuksen aikaa!