13.9.2019 klo 13:14
Uutinen

Helsingin Yrittäjät: Maanalainen kokoojakatu on kävelykeskustan laajentamisen edellytys

Helsingin virkamiehet esittävät kaupungin kävelykeskustan laajentamista ja maanalaisen kokoojakadun toteuttamista tänään julkistetuissa suunnitelmissaan. Helsingin Yrittäjät suhtautuu kävelykeskustan laajentamiseen varauksellisesti. Mikäli kävelyalueita keskustassa laajennetaan, on maanalaisen kokoojakadun toteutus välttämätöntä.

Kävelykeskustaa suunniteltava yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa

Helsingin kävelykeskustan laajentamisen osalta on tarkasteltu Esplanadeille kahta erilaista ratkaisua ja lisäksi on tutkittu lähialueen muita katuja mahdollisina kävely- tai joukkoliikennekatuina.

– Helsingin keskusta muodostaa maan merkittävimmän kaupallisen kokonaisuuden, jonka elinvoimaisuuden varmistaminen on keskeisin asia kävelykeskustan mahdollista laajentamista suunniteltaessa. Laajentaminen edellyttää perinpohjaisia vaikutusselvityksiä ennen toteuttamispäätöksiä ja toimivaa yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Kävelykatuverkoston tulisi yhdistää vahvoja kaupan ja muiden palvelujen keskittymiä, eikä laajentua muunlaisille alueille, painottaa Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Kävelykeskustan laajentaminen edellyttää toimivaa kokoojakatua

Uudistusehdotukseen sisältyy maanalainen kokoojakatu, jonka tunneli kulkisi Länsiväylältä Hermannin rantatielle. Siihen yhdistyisi liityntätunneleita Sörnäisistä, Katajanokalta, Eteläsatamasta, Kruununhaasta, Jätkäsaaresta sekä Punavuoresta tai Eirasta. Tunneli olisi nelikaistainen ja kuuden maanalaisen eritasoliittymän kohdalla olisi lisäkaistoja.

– Kävelykeskustan laajentaminen edellyttää toimiakseen keskustan läpiajoliikenteen ja satamien raskaan liikenteen ohjaamista maanalaiseen kokoojakatuun, josta on riittävästi liityntäyhteyksiä katuverkkoon ja joka yhdistyy sujuvasti huoltotunneliin sekä maanalaiseen pysäköintiin. Nämä seikat on hyvin otettu huomioon suunnitelmissa, jotka vähentäisivät lisäksi merkittävästi ruuhkia myös Sörnäisten suunnalta sekä Länsi-Satamasta, toteaa Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät, p. 040 548 1104, tiina.oksala@yrittajat.fi

Kuva: Shutterstock, Mikhail Olykainen