Herkkumaa
Uusi teknologia pienentää Herkkumaan hiilidioksidipäästöt käytännössä nollaan. Kuva: Getty Images

Herkkumaa siirtyy kokonaan päästöttömään tuotantoon: ”Raaka-aineiden saatavuus ei tule olemaan ongelma”

Herkkumaa ottaa ensimmäisenä maailmassa käyttöön teollisuusmittakaavan energiavarastointiyksikön.

Elstor Oy:n kehittämän teollisuusmittakaavan 10 MWh:n energiavarastointiyksikkö mahdollistaa jatkossa Herkkumaan tuotannossa tarvittavan höyryn kehittämisen ilman hiilidioksidipäästöjä.

”Uusi teknologia tarkoittaa hiilivapaata tuotantoprosessia sekä tuhansia neliöitä käsittävän kiinteistön päästötöntä vesikiertolämmitystä”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Herkkumaa investoi uuteen teknologiaan vähentääkseen toiminnasta aiheutuvaa ympäristökuormaa ja luopuu samalla höyrytuotannossa fossiilisista polttoaineista. Ratkaisu mahdollistaa höyryn ja lämmön tuotannon päästöttömästi. Tämän suuruinen lämpövaraston hiilidioksidipäästöjen vähennys vastaa noin 700 henkilöauton päästömäärää.

Vihreän siirtymän ennakointi, vastuullinen tuotanto ja kestävän liiketoiminnan näkymät vauhdittivat päätöstämme korvata nykyinen noin 264 000 litraa kevyttä polttoöljyä vuodessa käyttävä järjestelmä, Herkkumaan toimitusjohtaja Atte Rekola kertoo tiedotteessa.

Höyry on elintarviketuotannossa kriittistä, sillä koko prosessi on sen varassa. Höyryä käytetään muun muassa keittokattiloiden lämmitykseen, lämpökäsittelyyn ja sterilointiin. Nämä kaikki vaiheet edellyttävät korkeaa lämpötilaa.

Uudessa ratkaisussa fossiilinen polttoaine korvataan fossiilivapaasti tuotetulla sähköllä, jonka energia varastoidaan lämpövarastoon. Tämä pienentää Herkkumaan tuotannon hiilijalanjäljen teoriassa nollaan. 

”Helpottaa hinnoittelua”

Fossiilisista polttoaineista luopuminen on ekologisuuden lisäksi kustannuskysymys.

– Fossiilisten polttoaineiden hintavaihtelu on tehnyt tuotantokustannusten ennakoimisesta vaikeaa. Tuotannon sitominen fossiilittomiin energialähteisiin vähentää hinnan heittelemistä ja helpottaa hinnoittelua, joka näkyy loppukädessä kuluttajien kukkarossa. Tuleva ratkaisu on suunniteltu niin, että raaka-aineiden saatavuus ja hinnoittelu ei tule olemaan ongelma, Rekola jatkaa.

Uusi ratkaisu varastoi sähkön kustannustehokkaasti lämpöenergiaksi. Höyry tuotetaan tavallisesti fossiilisilla polttoaineilla, sillä kustannustehokasta vaihtoehtoa ei aiemmin ole ollut. Nykyinen energiapoliittinen tilanne on vauhdittanut kiinnostusta lämpöakkuja kohtaan.

Herkkumaan ja Elstorin innovatiivinen hanke sai Business Finlandin energiatehokkuuden parantamisen ja uuden teknologian investointituen, joka kattaa noin kolmanneksen investoinnista.

Toimitus
Toimitus