Kuva: Getty Images
5.2.2024 klo 07:04
Uutinen

Hilma-järjestelmään parannus – Julkisesta hankintasuunnitelmasta voi ilmoittaa nyt jopa pari vuotta ennen kilpailutusta

Julkisten hankintojen Hilma-järjestelmään tuli vuoden alusta uudistus, jossa hankkijat voivat ilmoittaa jo hyvissä ajoin hankintasuunnitelmistaan, jopa 1–2 vuotta ennen kilpailutuksen aloittamista.

–  Tämä tarjoaa entistä aiemmin tietoa suunnitelluista hankinnoista, mikä toivottavasti aktivoi yrityksiä kiinnostumaan ja osallistumaan tarjouksiin. Toivottavasti tämä myös lisää hankintayksiköiden ja tarjoajien välistä yhteistyötä, jotta tarjouskilpailut kehittyvät helpommin tarjottaviksi, eli ostajat osaavat paremmin ottaa myös markkinapiirteet huomioon, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Hannes Torppa.

Käytännössä vuoden alusta voimaan tullut toimannallisuuden uudistus Hilmassa tarkoittaa siis sitä, että tietoa tulevista hankinnoista saadaan yrityksille varhaisemmassa vaiheessa, yrityksillä on mahdollisuus aktivoida Hilmaan hakuvahti ja yritys voi ilmoittaa myös ennakoivasti kiinnostuksen tulevaan hankintaan.

Hilma on julkisten hankintojen palvelu, jossa julkisen sektorin ostajat voivat kilpailuttaa hankintojaan sekä ilmoittaa tulevista hankinnoistaan, käynnissä olevista kilpailutuksistaan ja päättyneiden kilpailutustensa tuloksista.

”Askel oikeaan suuntaan”

– Tavoitteena on aktivoida yrityksiä lisää mukaan. Suurimpia haasteita kilpailutuksissa on tarjousten vähäinen määrä. Kilpailutusprosessit ovat byrokraattisia ja vaativat resursseja, hankinnat on kilpailutettu liian suurissa kokonaisuuksissa tai ne sisältävät poissulkevia kriteerejä, kuten kohtuuttoman korkeita liikevaihtovaatimuksia, Torppa sanoo.

Hänen mielestään nyt on otettu askel oikeaan suuntaan.

– Yritysten tieto julkisista hankinnoista lisääntyy ja vuorovaikutus hankintayksiköiden ja tarjoajien välillä lisääntyy. Toivottavasti tämä edesauttaa sitä, että saadaan enemmän tarjoajia ja tarjouksia sekä lisää kilpailua. Se alentaa hankintojen kustannuksia ja parantaa laatua.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen