14.10.2020 klo 12:09
Uutinen

Hissukseen hyvä tulee Sukupolvenvaihdos pitkällä aikajänteellä auttaa välttämään sudenkuopat

Sukupolvenvaihdos yrityksessä herättää paljon kysymyksiä ja tunteita. Yksi keino selviytyä myllerryksestä on ajatella asiaa jo hyvissä ajoin.

– Helkkarin onnekas ja ylpeä, kuvailee Nurmijärven Rakennushuolto oy:n perustaja Jouni Jokinen tuntemuksiaan kertoessaan yrityksensä jatkokuvioista.

Jounin eläkeikään on vielä aikaa, mutta vuonna 1991 perustetulla kymmenen henkeä työllistävällä Keski-Uudellamaalla toimivalla kiinteistönhoitoyrityksellä on jo jatkaja valmiina. Se löytyi omasta takaa – kirjaimellisesti.

Yrityksen kanssa saman ikäinen tytär Jenni Leander hyppäsi jo pikkunassikkana traktorin takapenkille, kun isä lähti työmaalle. Jouni aurasi pihat ja Jenni viimeisteli ne vaaleanpunaisella pikkukolalla. Sen jälkeen töitä on tehty yhdessä jo vuosia ja saman menon toivotaan jatkuvan vielä pitkään. Siinä sivussa kuljetetaan myös ajatusta koko yrityksen siirtämisestä lähiaikoina isältä tyttärelle.

Nerokas pitkän tähtäimen suunnitelma, voisi joku todeta, mutta oikeasti Jounilla kävi tuuri; Jenni itse päätti hypätä traktorin kyytiin ja myöhemmin rattiin. Hän on aidosti kiinnostunut alasta ja omaa tarpeeksi rohkeutta ja riskienkäsittelykykyä kantaakseen vastuun koko yrityksestä.

Niin pitkälle tuskin kuitenkaan kumpainenkaan mietti, kun 25 vuotta sitten lumenaurauksen yhteydessä alkoi hiljainen tietotaidon siirto. Isän perässä kulkiessa Jennille tulivat tutuiksi työtavat, talot ja niiden asukkaat. Kesätöiden jälkeen Jenni otti hoitaakseen yrityksen toimistopuolen ja 23 -vuotiaana isänsä ehdotuksesta myös toimitusjohtajuuden. Jennin myönteistä päätöstä helpotti ja vahvisti vakaa tahto oppia alasta kaikki mahdollinen ja isän lupaus seistä tyttärensä takana.

Ja se lupaus on pitänyt. Ongelmia ratkaistaan edelleen päivittäin yhdessä, mutta uusimman tiedon yritykseen tuo Jenni; tällä hetkellä työn alla ovat sekä kiinteistönhoitajan että teknisen puolen opinnot. Toimitusjohtaja joutuu tekemään hommia niin kentällä kuin konttorissakin ja Jennille on kunnia-asia olla kartalla kaikesta.

Jennin ja Jounin yhteistyötä ovat helpottaneet samanlaiset arvot – hyvin hoidetut kiinteistöt ja tyytyväiset asiakkaat. Ne menevät armottoman kasvun ja voiton tavoittelun edelle. Tytär on erityisen ylpeä isänsä pitkäjänteisesti rakentamasta luottamukseen perustuvasta asiakaskunnasta. Kiinteistöt tunnetaan läpikotaisin ja asukkaista pidetään huolta.

Yhteiset arvot auttavat vastuuhenkilöitä myös pohtimaan, kuinka yrittäjyyttä jatketaan. Niiden mukaan eteneminen kaventaa vaihtoehtoja ja saattaa siten helpottaa päätöksentekoa. Jounin tavoitteena on luovuttaa vakavarainen ja maltillisesti kasvava yritys eteenpäin siten, ettei osakekannan siirtäminen aiheuttaisi vastaanottajalle velkapaineita. Se kun tuppaa viemään ilon yrittämisestä. Pohdittavana myös on, kuinka varmistetaan tasapuolisuus perheen muita jäseniä kohtaan.

Varmaa on, että muutokset tehdään selvitellen, pikkuhiljaa ja ehkä vaiheittain. Näin maksimoidaan todennäköisyys havaita sudenkuopat jo kaukaa. Vaihtoehtoina on pyöritelty sukupolvenvaihdoslahjoitusta, ennakkoperintöä sekä lahjaluonteista kauppaa – kaikki näppärän kuuloisia paketteja, mutta sisältävät Jounin mukaan sen verran selviteltävää, etenkin yrityksen verotuksellisen arvon laskemisen suhteen, että hyvät neuvot ovat arvokkaita. Suunnitelmissa on lähestyä asian tiimoilla sekä oman paikkakunnan yrittäjäjärjestöä sekä Keski-Uudenmaan kehittämiskeskusta.

Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä ja Nurmijärven Rakennushuollossakin ollaan optimistisia sen suhteen – onhan verottajakin tullut asiassa vastaan huojennustensa kanssa. Ehkä suurimpana haasteena Jouni näkeekin sen, kuinka hän onnistuu säätelemään aikansa auttamisen ja tilan antamisen suhteen. Siitä selviytymiseen puolestaan Jenni lämpimästi hymyillen lupaa antaa tukensa.

Teksti ja kuvat: Heli Heikkilä