26.10.2019 klo 23:06
Uutinen

Hollannin tila Muurasjärveltä on Pihtiputaan Vuoden yrittäjä

Pihtiputaalla on valittu ensimmäistä kertaa Vuoden yrittäjäksi maatalousyrittäjä. Jyrki ja Katriina Hollannin pyörittämä Hollannin tila Muurasjärvellä saa kiitosta sekä huikeasta kasvutarinastaan että vastuullisuudestaan.

Neljännen polven maatalousyrittäjä Jyrki Hollanti aloitti yritystoiminnan Hollannin tilalla Pihtiputaan Muurasjärvellä vuonna 1984. Hänen aloittaessaan navetassa oli lihakarjaa 30 lehmän verran. Vuodesta 1990 lähtien hän on pyörittänyt tilaa yhdessä vaimonsa Katriinan kanssa, ja nyt keskilehmäluku on 157. Ison hieholan lisäksi pihassa on kolmen lypsyrobotin navetta. Lisäksi yritys omistaa satoja hehtaareja peltoa ja metsää.

Pihtiputaan Yrittäjät mainitsee Vuoden yrittäjän valintaperusteissa, että Hollannin tilaa on kasvatettu viime vuosikymmeninä suunnitelmallisesti ja ammattitaitoisesti. Työnjako on tilalla selkeä: pellot, metsät ja rakentaminen ovat Jyrkin vastuulla, karjasta ja paperitöistä vastaa vaimo Katriina. He omistavat tilan yhdessä, ja nykyisin siellä työskentelee myös heidän poikansa, agrologi Ville Hollanti.

Lisäksi tilalla on kaksi vakituista työntekijää ja kausityöntekijöitä, kuten oppisopimus- ja oppilaitosharjoittelijoita. Töissä käytetään jatkuvasti myös alihankkijoita ja urakoitsijoiden työpanosta.­– Vuosien aikana meillä on työskennellyt kymmeniä työntekijöitä, joista osa on ollut vaikeasti työllistettäviä osatyökykyisiä tai pitkäaikaistyöttömiä, Jyrki ja Katriina Hollanti kertovat.

Palkitsemisperusteissa todetaankin, että Hollannin tila on kantanut työllistämistoimillaan merkittävää yhteiskunnallista vastuuta. Se on myös saanut tämän ansiosta valtioneuvostolta sosiaalisen yrityksen statuksen.Hollantien vaiheikkaan yrittäjäpolun varrelle on mahtunut niin maatilamatkailukokeilu kuin aikeet maidontuotannon lopettamisestakin. Syntymälahjana saatu yritteliäisyys on kantanut koettelevimpienkin vaiheiden yli.

Tila liittyi ensimmäisenä maatilana Pihtiputaan Yrittäjien jäseneksi 1990-luvun lopulla. Pitkällä kuntavaikuttajan urallaan Jyrki Hollanti on myös kunnostautunut yrittäjyyden, yrittäjien sekä pienten maaseutukuntien tulevaisuuden puolestapuhujana.– Vuoden yrittäjä -tunnustuksella haluamme kunnioittaa Jyrki ja Katriina Hollannin yrittäjäuraa sekä kiittää työstä yrittäjien hyväksi. He myös ovat ensimmäiset Vuoden yrittäjä -tunnustuksen saaneet maatalousyrittäjät Pihtiputaalla, Pihtiputaan Yrittäjät toteaa palkitsemisperusteissaan.Kasvuyritystä luotsatessaan Hollannit ovat toistuvasti ottaneet tuntuvia riskejä.– Yrittäjiksi tarvitaan itsensä likoon laittajia, jotta tämä yhteiskunta pyörii, he toteavat.

Vuoden yrittäjä -palkinto luovutettiin Pohjoisen Keski-Suomen Seudullisessa Yrittäjäjuhlassa lauantaina 26.10.2019 Pihtiputaalla.