1.7.2020 klo 16:04
Uutinen

HS: Palkkatuen vaikutukset jäävät 20 000 työllistetyn sijaan tuhanteen – SY:n Pentikäinen: Aika tehdä aitoja ja vaikuttavia tekoja

Helsingin Sanomat kertoo, että palkkatuki, jonka alkuperäisissä arvioissa oli määrä tuoda jopa 20 000 uutta työpaikkaa, onkin jäämässä työllistämisvaikutuksiltaan noin tuhanteen työpaikkaan.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan, että arvio 20 000 työpaikasta perustuu ex-pääministeri Antti Rinteen arvioon, ja entisen työministeri Timo Harakan mukaan palkkatuki voisi ratkaista koko työllisyyshaasteen, joka on hallituksen keskeinen tavoite.

Palkkatuki tarkoittaa sitä, että osa työntekijän palkkakustannuksista korvataan julkisista varoista.

Helsingin Sanomat toteaa, että useat tutkijat suhtautuivaat nihkeästi palkkatukeen jo viime syksynä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei ole yllättynyt uutisesta.

– Yrittäjät suhtautuvat penseästi palkkatukeen, sillä se tuo aina oman byrokratian mukanaan. Palkkatuella on oma paikkansa esimerkiksi erityisryhmien, kuten osatyökyvyttömien, kohdalla, Pentikäinen toteaa.

Helsingin Sanomien haastattelussa Palkansaajien vanhempi tutkija Hannu Karhunen toteaa, että palkkatuki voi korjata työllisyystilastoja väliaikaisesti, mutta lopullinen vaikuttavuus ja kustannustehokkuus selviää vasta tukijakson loputtua.

– Ylipäätään työllisyyskokeilujen vaikuttavuuksia on vaikea laskea. On vain rohkeasti kokeiltava ja toteutettava toimenpiteitä. Nyt olisi aika tehdä aitoja ja vaikuttavia tekoja, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on ajanut muun muassa työpaikkasopimista, työttömyysturvan porrastamista, ansioturvan takaamista kaikille, nuorten oppisopimuskoulutuksen edistämisetä sekä määräaikaisten työsuhteiden helpottamista.

Lue lisää Nyt on korkea aika uudistaa työmarkkinoita – Elvytyspakettiin tarvitaan toimia, jotka maksavat vähän, mutta vaikuttavat kilpailukyyn

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi