15.3.2017 klo 12:29
Uutinen

Huijari nauhoittaa puhelimessa myöntävän vastauksen – liittää sen tilaussopimukseen

Äänite riittää tänä päivänä tilauksen todisteeksi. Pitäisi vaatia myös kirjallista tilausvahvistusta, yrittäjä sanoo lainsäätäjille.

Liikkeellä on uusi kansainvälinen huijaus, joka liittää puhelimessa annetun myöntävän vastauksen ostosopimukseen, kertoo yrittäjä Juha Jousi Yrittäjäsanomille.

Jousen mukaan ulkomailta tuleva soittaja kysyy puhelimessa englanniksi, ”can you hear me?”, kuuletko minua. Vastaus on luonnollisesti ”yes”, kyllä.

Seuraavaksi soittaja esittää tilausehdotuksen, johon vastaaja todennäköisesti sanoo ei.

– Tämän äänitteen ”yes” leikataan irti ja miksataan tilausäänitteen nauhalle, jolloin asiakas ei voisi väittää, ettei olisi tilannut tuotetta, Jousi kuvailee.

– Taustalla on ohjelma, joka tekee kaiken supernopeasti.

Lasku tulee Jousen mukaan sähköpostiin välittömästi, eikä yhteystietoja sen perumiseksi löydy. Sähköpostiin ei joko voi vastata tai kukaan ei vastaa palautteeseen.

Äänitteen lisäksi kirjallinen tilausvahvistus

– Jos saa tällaisen puhelun, suosittelen sanomaan ensimmäiseen kysymykseen, että ”maybe”, ehkä. Älkääkä antako sähköpostiosoitetta, Jousi neuvoo.

Jousi toivoo lainsäätäjiltä reagointia asiaan.

– Äänite riittää tänä päivänä todisteeksi siitä, että on suostunut tilaukseen. Pitäisi vaatia myös kirjallista tilausvahvistusta, jossa on oikea osoite ja vastauksensaantivelvoite myyjälle.

Oululainen Juha Jousi on tehnyt aiemminkin työtä huijauksiin liittyvissä asioissa [linkki Yrittäjäsanomiin]. Hänen vaikutuksestaan syntyi lakialoite, jonka eduskunta hyväksyi vuonna 2013.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi