15.3.2018 klo 18:50
Uutinen

Hukkalämpö talteen – investointi joka kannattaa

Kotimaisessa teollisuudessa piilee valtava kapasiteetti hukkalämmön hyödyntämisessä, jota kierrättämällä pystyttäisiin valjastamaan 1,5–3 ydinvoimalan sähköntuotannon verran energiaa käyttöön, Calefa Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tamminen tietää.

Teollisuus on heräämässä hukkalämpöjen hyödyntämiseen, sillä nykytekniikalla 10–30 prosenttia prosesseissa syntyvästä hukkaenergiasta olisi järkevästi kierrätettävissä.
Calefa Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tamminen kertoo, että teollisuudelle räätälöitävät ratkaisut hukkalämmön hyödyntämiseen ovat hyvin erilaisia ja erikokoisia.

– Jalostamisessa tarvitaan energiaa. Tuotteen mukana ei lähde yleensä energiaa lainkaan, vaan kaikki energia joka on tuotantoon hankittu, se jotakuinkin poistetaan sieltä jäähdyttämällä johonkin. Lähtökohtamme on se, että pyritään sitä pois jäähdytettävää energiaa kierrättämään takaisin prosessiympäristöön.

Energiatehokkuutta voidaan parantaa niin isoissa teollisissa pesuloissa kuin vaikkapa alumiinivalussa.

400–500 miljoonan säästöt

– C02-päästöt menevät suorassa suhteessa primäärienergian käytön vähenemisen kanssa. Päästöihin vaikuttaa se, mitä energiaa saadaan korvattua.

Suomen tasolla energiatehokkuusinvestoinneista on Tammisen arvion mukaan tehty vaivaiset yksi prosenttia potentiaalista.

– Valtakunnallisesti säästöjä voisi syntyä 400–500 miljoonaa euroa vuodessa, sillä teknologia on tullut merkittävästi eteenpäin.

– Pk-puolella pelkään pahoin, ettei suurin osa yrityksistä ole nähnyt prosessin puolella niitä mahdollisuuksia. Tietysti prosessilaitteet itsessään ovat tulleet energiatehokkaammiksi. Sanoisin, ettei 90 prosenttia yrityksistä ole tehnyt mitään.

Yritys voi saada energiainvestointiin tukea, joka on 15–25 prosenttia investoinnin kokonaisarviosta. Tuen myöntää nykyisin Business Finland.

Vuodesta 2013 toimineen Calefan yrittäjä kertoo kokemuksesta, että investointi energianuusiokäyttöön kannattaa tehdä. Jokainen säästetty euro ostoenergian tarpeesta jää viivan alle.

– Tarjoamme tolkutonta pääoman tuottoa asiakkaillemme, investoinnit maksavat itsensä takaisin 1–3 vuodessa. Investoinnin tuottoprosentit ovat 25–100 välillä.

Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta(at)yrittajat.fi