Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.2.2017 klo 11:12
Uutinen

Hyinen tehtävä Oulussa: Startup-yrittäjät kisaavat avannossa

Tänään tiistaina Oulussa käynnistyy Polar Bear Pitching -kilpailu. Hyvän esityksen lisäksi osallistujilta vaaditaan kylmänsietoa – pitchaukset eli myyntipuheet käydään nimittäin avannossa.

Neljä vuotta sitten rakennemurros iski Ouluun tuntuvasti, Nokia sulki monta yksikköä ja osaajia jäi ilman töitä myös muilta aloilta. Niinpä alkoi syntyä startupeja.

– Huomasimme, että viestinnässä oli vielä tekemistä. Oli hieno tuote, mutta ei oikein osattu ilmaista, mikä se loppujen lopuksi on ja ydinviesti jäi hieman epäselväksi, tapahtuman markkinointi- ja viestintävastaava Mia Kemppaala kertoo.

Oulun ja Suomenkin sijainti on myös melko syrjäinen verrattuna esimerkiksi Lontooseen, Piilaaksoon tai Berliiniin, Kemppaala arvioi.

Sisukkuus ei kuitenkaan hävinnyt. Oulussa oivallettiin pohjoisen luonnon elämyksellisyys, ja pimeys sekä kylmyys päätettiin kääntää ainutlaatuisiksi eduiksi.

– Jos treenaisimme yrittäjiä avannossa, auttaisikohan se kiteyttämään ydinviestiä? Se lähti siitä rakennemuutoksesta ja halusta näyttää, että on Suomi ennenkin selvinnyt. Sillä suomalaisella sisulla, kun tilanne näyttää mahdottomalta, niin aina selvitään kylmästä kylvystä ja voidaan kääntää se voimavaraksi.

Niin syntyi Polar Bear Pitching.

Jäätävä meri tuo kisaajia ulkomailta saakka

Kuluneiden vuosien aikana Polar Bear Pitching -kilpailun konsepti on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Kilpailuun haki tänä vuonna mukaan edustajia 16 maasta, ja kansainvälisiä medioita saapuu 18 maasta.

Kansainvälisiä ja kotimaisia finalisteja odottaa Forecan ennusteen mukaan hyinen, 0–2-asteinen Perämeri. Yrittäjille ei ole ennalta määrättyä hissipuheaikaa, vaan he jatkavat esitystään niin pitkään kuin he tarkenevat olla avannossa.

Kilpailijat ovat käyttäneet kekseliäisyyttä kylmyysharjoittelussa. Tapahtumaan Los Angelesista saapuva startupien esityksiä hiova John Bates on ottanut tuntumaa kylmyyteen lumihangessa, avovedessä ja uima-altaassa. Hänellä on vahvaa kokemusta niin esiintymisestä kuin Piilaaksossa menestymisestä.

Suomalainen Moviregames puolestaan otti tuntumaa avantoon kotikentällään Oulun Tuirassa.

Oululainen QuietOn päätti lähestyä hyistä avantoa talviuinnin maailmanmestarin Salla Lamminpään opeilla. Hänellä on kokemusta niin 25 kuin 50 metrin kisamatkoista. Lamminpää vastaa yrityksessä myös asiakaspalvelusta ja logistiikan kulusta.

– Vuonna 2015 israelilainen yrittäjänainen treenasi melkein kuukauden ajan Tel Avivissa täyttämällä kylpyammeen kylmällä vedellä ja laittamalla sinne jääkuutioita. Keinot on löydetty myös ulkomailla.

Tänä vuonna finaalissa on mukana muun muassa Arabiemiraateista saapuva Teach Me Now.

Kestävyys ei kuitenkaan ole kilpailussa olennaisin kriteeri, vaan olennaisinta on esityksen sisältö ja esiintyjä itse.

Mustat karhut ja finalistit kisaavat keskiviikkona

Kaksipäiväinen tapahtuma käynnistyy tänään tiistaina Oulun Tuirassa mustien karhujen valinnalla. Kolmisenkymmentä startupia osallistuu Dark Bear -pudotuskilpailuun, ja kolme niistä etenee keskiviikon finaaliin.

Keskiviikon finaaliin on jo valittu reilu kymmenen osallistujaa kahdeksasta eri maasta hakemusten perusteella.

Finaali käydään kello 18–20 Oulun torin rannassa, jonne tehdään avanto kisaa varten. Paikalta lähetetään myös livekuvaa, joten hyisiä hissipuheita voi seurata myös lämpöisissä tiloissa.

Pääpalkintona kisassa on 10 000 euroa.

– Käynnistämme tässä ikään kuin menestyksen lumipalloefektejä. Luomme mahdollisuuksia ja annamme yritykselle alkusysäyksen. Siihen liittyy, että ovia saattaa avautua tämän kilpailun myötä, Kemppaala päättää.

Tapahtuma tuo startup-yrittäjien lisäksi Ouluun sijoittajia ja alan esiintyjiä.

silja.eisto@yrittajat.fi