23.3.2021 klo 20:45
Uutinen

Hyviä ruokapuheita: Juha Sammallahti

Juha Sammallahti oli lukioaikoina tietöissä lattapoikana, joka on mittamiehen kansanomainen nimitys. Se oli kokemuksena merkityksellinen, sillä se ohjasi osaltaan myöhempiä opiskelusuunnitelmia. Diplomi-insinööriksi hän valmistui Tampereelta 1994 pääaineenaan tie- ja liikennetekniikka sekä sivuaineina rakentamistalous ja ympäristö.

Työura on kuljettanut miestä Tiehallinnon eri tehtävien kautta nykyiseen tammikuussa alkaneeseen Pirkanmaan ELY-keskuksen ylijohtajan virkaan. Yhdeksi mielenkiintoisimmaksi työtehtäväkseen vieraamme kertoo Rantatunnelihankkeen, johon hän on osallistunut vuodesta 2002 alkaen eri vaiheisiin suunnittelussa ja rakentamisessa.

Ylijohtajan alaisuudessa oleva keskus on monessa mukana, sillä ELY-keskus palvelee Pirkanmaan asukkaita ja yrittäjiä elinkeinojen, liikenteen ja ympäristön asioissa. Pirkanmaan ELY-keskus työllistää 240 asiantuntijaa, joista valtaosa on työskennellyt nyt poikkeusaikana etäyhteyksin.

Lounastauko lähellä työpaikkaa

Ruokapaikaksi vieraamme valitsi työpaikan lähellä sijaitsevan ravintola Sasorin.

– Täällä tulee ruokailtua aika usein, sijaitseehan Sasor aivan työpaikan lähellä, kuuluu perustelu.

Ravintoloitsija Sari Sorrin kipparoima ravintola on myös yrittäjäjärjestön jäsenyritys, minkä mielihyvällä totesimme. Kotona ylijohtaja luottaa alan ammattilaisen eli vaimonsa ruoanlaittoataitoihin ja tyytyy nautiskelemaan oman valmistamisen sijaan. Mieliruoka on hyvin miehinen eli hyvä pihvi punaviinin kera.

Vuonna 2020 alkanut poikkeusaika jatkuu

Koronavuosi oli poikkeuksellinen myös ELY-keskuksen näkövinkkelistä. Pelkästään erilaisia ELY-keskuksen korona-avustuksia myönnettiin pirkanmaalaisille yrityksille kaikkiaan noin 27 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi ns. perusrahoitusta myönnettiin 15 miljoonaa euroa. Myös alkaneelle vuodelle on jaossa uusia elvytyspaketteja, yritysten kansainvälistymis- ja investointitukea ja kotitalouksille öljylämmityksestä luopumistukea.

– Liikennepuolen ykköshankkeita alkaneelle vuodelle ovat 9-tie Tampere–Orivesi ja 12-tie Tampere-Kangasala. Myös niin sanotun Puskiaisten oikaisun YVA:n arviointiselostus tulee lausuntokierrokselle kuntiin, ylijohtaja kommentoi tulevaa. Erilaisten kaavoitushankkeiden osalta ylijohtaja toivoisi, ettei tarvitsisi mennä valitusprosesseihin vaan saataisiin neuvottelemalla ratkaisu aikaan.

Hyvä yhteys Pirkanmaan Yrittäjiin

Juha Sammallahti pitää kiinteästi yhteyttä Pirkanmaan elinkeinoelämään. Toimiessaan Pirkanmaan koronanyrkissä hän kyselee myös yrittäjäjärjestön näkemyksiä koronan vaikutuksista yrittäjien toimintaan. Yhteistyötä hän pitää erittäin toimivana ja hyvin tarpeellisena.

Nopeat jälkiruokakysymykset

Maittavan lounaan jälkeen kahvikupposen lomassa vieraamme nopeat vastaukset:

Oppositio – kuuluu demokratiaan

Raitiotie – liikennejärjestelmä

Eläkeputki – ei kokemusta

Romutuspalkkio – kannatettava

Viimeksi luin – Uskollinen lukija, Max Seeck

Terveiset yrittäjille – Tsemppiä korona-aikaan!

JUHA SAMMALLAHTI kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen olevan valmiina haasteelliseen kevätkauteen.

__________________________________________________________________________________________________

Kuka?

LOUNASVIERAS:

Juha Sammallahti, ylijohtaja, Pirkanmaan ELY-keskus.

ASUU:

Tampereella Sorsapuistossa.

PERHE:

Vaimo ja kaksi lasta.

HARRASTUKSET:

Monipuolinen urheilu muun muassa pyöräily, salibandy, hiihto ja kaukalopallo sekä metsänhoito.