Manu Soininmäki Eränkävijät
11.5.2022 klo 15:00
Uutinen

Hyviä ruokapuheita: Manu Soininmäki

Monelle televisiosta tuttu lounasvieraamme kuvailee omaa ruoanlaittoaan sanalla ”Intuitio-kokki”. Yleensä keittiökokeilut luonnistuvat varsin hyvin, mutta joskus lopputuloksena on pikemminkin yllättäviä, kuin varsinaisesti onnistuneita makuelämyksiä. Etenkin riistaruoat onnistuvat, kiitos pitkän kokemuksen, mutta esimerkiksi leivontaa Manu ei ole vielä ”sortunut” kokeilemaan. Tämänkertaiseksi lounaspaikaksi valikoitui Lempäälän Ideaparkin Coyote-ravintola ja lounaslistalta vieraamme valitsi Mango-chilikanaa ja yrttiperunat.

Tohtoriksi pupuja pussittamalla

Biologivieraamme tähtäimessä on tohtorinhattu. Tekeillä olevan väitöskirjanaiheena on rusakkojen ja metsäjänisten elintavat ja niiden sopeutuminen ilmastomuutokseen.

– Tutkimukseen tarvittavat koekaniinit-tässä tapauksessa jänikset-pannoitetaan ja näin päästään seuraamaan niiden liikkeitä, mies taustoittaa.

Tutkimustyössä on tullut vastaan monenlaisia esteitä, kuten jänöjen nokkeluus. Puput ovat nimittäin keksineet keinon päästä pannoistaan irti, ja tämä taas on aiheuttanut a keksijä-biologille päänvaivaa. Hänen on pitänyt nimittäin siinä sivussa kehittää entistä tehokkaampia jäniksenpyyntilaitteita. Jänikset tutkimusta varten verkotetaan singolla, ja se on todella työlästä puuhaa. Vieraamme ei kuitenkaan pidä kiirettä väitöskirjansa kanssa ja toteaakin ”ei tässä jäniksen selässä olla” ja mainitsee vielä, että onhan esimerkiksi tuo Suomen Sote-valmistelukin kestänyt aika kauan. Aineistoa väitöstutkimukseen mies kerää Eränkavijä-ohjelmien kuvausten välillä.

– Kuvaukset sinänsä ovat aika nopeita sessioita, mutta valmistelutyöt vievät aikaa sitäkin enemmän, Manu toteaa.

Manu Soininmäki ja kartta
MANU SOININMÄKI tutkailee kartalta jänisjahtimaastoja

Mittava perhoskokoelma

Jo vuodesta 1984 alkanut perhosten keräily on tuottanut Manun kokoelmiin jo yli 10 000 yksilöä. Lajeja on koossa 850 ja joukossa yksi harvinaisuus, jota muilla alan harrastajille Suomessa ei ole. Tämä harvinaisuus on tieteelliseltä nimeltään Spatalia argentina ja harvinaisuuden löytäjä Manu onkin tapparalaisena ehdottanut tälle lajille suomalaista nimeä ”Kirvessiipi”.

Ravintola Coyote lounas
RAVINTOLA COYOTEN lounasannoksena Mango-chilikanaa.

Nopeat kysymykset

Maistuneen lounaan jälkeen Manu Soininmäki vastaili nopeisiin kysymyksiin:

Nestori Miikkulainen – Saimaan norppa

Mieluisinta talvessa – Jänisjahti

Vesilahti – Peura

Viimeksi luettu kirja – Jarmo Niemisen Aarresaaret

Joukkue – Tappara

Mottosi – Tän ja ton kun tekee niin enää kolme viidestä puuttuu!

Kuka?

LOUNASVIERAS: Manu Soininmäki, biologi, tuttu Eränkävijät-ohjelmasta

ASUU: Vesilahden Narvassa

PERHE: eronnut

HARRASTUKSET: Metsästys, kalastus, hyönteisharrastus, rumpujen soittaminen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 5.4.2022

Kari Tolonen