YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Laura Manninen. Kuva: Jenna Lehtonen
FitPit Oy:n Laura Manninen haluaa olla keskusteleva esihenkilö, joka kohtaa työntekijänsä yksilöinä.
27.10.2022 klo 11:44
Uutinen

Hyvinvointialan yritys haluaa olla uudenlainen työpaikka ja muuttaa vanhanaikaista työkulttuuria

Laura Manninen päätyi hyvinvointialan yrittäjäksi ja keskisuuren yrityksen toimitusjohtajaksi sattumalta. Entinen kilpauimari haluaa nyt olla keskusteleva esihenkilö, joka kohtaa työntekijänsä yksilöinä.

Laura Manninen päätyi hyvinvointialan yrittäjäksi sattumalta, harrastuksensa kautta. Hän on entinen kilpauimari, joka valmensi uintiseurassaan nuoria urheilijoita oman harjoittelunsa ohella. Valmennustyön myötä hän sai yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kaipasivat yksilövalmennusta kilpauintiin.

Laura huomasi, että Suomessa lajikohtaista valmennusta oli huonosti tarjolla, joten hän perusti toiminimen ja aloitti uinnin yksityisopetuksen. Palveluiden kysyntä räjähti muutamassa vuodessa niin suureksi, että vuonna 2015 hän perusti osakeyhtiön, joka sai nimekseen FitPit Oy.

Seitsemässä vuodessa FitPit on kasvanut yhdeksi suurimmista pohjoismaisista uintiyrityksistä, joka tarjoaa pääkaupunkiseudulla lajikohtaisia valmennuspalveluja uinnin lisäksi hiihdossa, luistelussa, juoksussa ja triatlonissa. Valmennusta on tarjolla eritasoisille ja eri-ikäisille liikkujille. Vanhimmat valmennettavat ovat eläkeiässä ja ensi keväänä alkavien vauvauintien myötä nuorimmat ovat vain muutaman kuukauden ikäisiä.

Uudenlaisen työkulttuurin äärellä

FitPitin henkilöstön määrä lähti osakeyhtiön perustamisen jälkeen nopeasti kasvuun. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 20 vakituista työntekijää ja 30 osa-aikaista tuntityöntekijää. Laura kertoo kasvaneensa esihenkilön saappaisiin askel kerrallaan. Esihenkilönä hän haluaa olla keskusteleva, helposti lähestyttävä ja yksilön tarpeet huomioon ottava.

– Haluan, että FitPitin työntekijät työskentelevät ilon kautta. Meillä työntekijät kohdataan yksilöinä ja heille löydetään yksilöidyt työskentelytavat. Tämä huomioidaan jo perehdytysjakson aikana.

Hyvinvointialan ammattilaisena Laura on huolissaan nykyisestä työkulttuurista. Hän kokee, että suorituskeskeinen yhteiskunta sairastuttaa ja näkyy mielenterveysongelmien yleistymisenä. Laura haluaakin muuttaa nykyistä työkulttuuria ja tuoda sen 2020-luvulle.

– Tarjoamme asiakkaillemme hyvinvointipalveluja, joten on mielestäni hyvin olennaista ja tärkeää, että myös työntekijämme voivat hyvin.

Laura näkee haastavassa korona-ajassa paljon hyvää, sillä se auttoi muuttamaan pölyttynyttä toimistokulttuuria joustavampaan suuntaan.

– Etätyön yleistyminen oli tärkeä harppaus kohti parempaa työkulttuuria. Ideaalimaailmassa työtä ei ole sidottu paikkaan, mutta ei myöskään työaikaan, vaan työ pitäisi olla sidottu tehtäviin.

Ratkaisevaa hänen mielestään on, että työtehtävät tulee tehdyksi, eikä sitä varten tarvitse istua 40 tuntia viikossa toimistolla.

Kehitystä kokeilujen kautta

FitPitin toimiston neuvotteluhuone on työntekijöille kuin olohuone. Jokainen saa tulla toimistolle täysin omana itsenään, eikä töissä tarvitse ylläpitää roolia. Jos työntekijällä on huono päivä, niin se saa näkyä. Työyhteisö tukee ja auttaa vaikeissa hetkissä. Keskustelukulttuuri FitPitillä on avoin ja organisaatiorakenne matala, ja niitä pyritään vahvistamaan yrityksen sisäisessä viestinnässä.

FitPit etsii jatkuvasti erilaisia työtapoja modernin työkulttuurin jalkauttamiseen. Välillä kokeiluissa on epäonnistuttu, välillä onnistuttu. Kehitystyö jatkuu ja matka kohti uudenlaista työkulttuuria edistyy kokeilu kerrallaan.

Hyvinvoivan työyhteisön lisäksi ympäristö- ja yhteiskuntavastuu ovat FitPitille keskeisiä arvoja. Yritys käynnisti keväällä 2021 hyväntekeväisyysprojektin Sansibarilla. Projektin tavoitteena on opettaa Sansibarilla paikallisia uimaan ja tarjota heille tietoa koralliriuttojen merkityksestä sekä merien tärkeydestä. Paikallisia on tarkoitus kouluttaa uimaopettajiksi, jotta uintitaidosta tulisi pysyvä osa paikallisten osaamista. Hankkeen toivotaan tulvaisuudessa kehittävän paikallisia yrityksiä, luovan työpaikkoja ja siten parantavan paikallista hyvinvointia.

Hyvinvoivan työyhteisön lisäksi ympäristö- ja yhteiskuntavastuu on yritykselle tärkeää. FitPit käynnisti keväällä 2021 hyväntekeväisyysprojektin Sansibarilla. Kuva: Jenna Lehtonen

KUKA: Laura Manninen
YRITYS: FitPit Oy
ASUU: Helsingissä
HARRASTUKSET: Uinti, jooga, Taiji, hitaat hetket ja lukeminen

Kuvat: Jenna Lehtonen

Teksti: Lotta Teivaala