K-kauppias kommentoi lakkoa
Iisalmen K-Citymarketin kauppias Harri Piipponen valaa yhteistyön henkeä työntekijöihinsä.
9.2.2023 klo 11:40
Uutinen

Iisalmen Citymarket-kauppias avasi kaupan lakosta huolimatta: ”Pitää kunnioittaa myös niitä, jotka haluavat tulla töihin”

Kaupan alan lakko ei sulkenut Iisalmen K-Citymarketia.

K-Citymarket Iisalmi on yksi lakon piirissä olevista marketeista. Yrittäjä Harri Piipponen oli paikalla varhain aamusta.

– Tulimme vaimon kanssa puoli viideltä. Meillä on tällä hetkellä tarvittava määrä miehitystä, jotta voimme pitää kaupan auki.

Piipponen on ollut K-kauppiaana 22 vuoden ajan, eikä hänellä sinä aikana ole kokemusta kaupan alan lakosta.

Kauppiaan mukaan työjärjestelyt ovat sujuneet ”asialllisesti”. Hän painottaa yhteistyön merkitystä.

– On tärkeää, että kunnioitamme toinen toisiamme. Niitäkin, jotka haluavat tulla töihin lakon aikana. Osa on halunnut tehdä näin, eikä siitä ole koitunut harmia, Piipponen kertoo. Alkuviikosta hän tiedusteli esimiesten työntekomahdollisuuksia.

– Meillä on koko ajan ollut asiallinen keskusteluyhteys työntekijöiden kanssa. Työnantajana olen korostanut, että tätä kiistaa ei ratkaista paikallisesti. Yhteishengen ja luottamuksen säilyttäminen on ollut tärkeässä roolissa, koska meidän on pystyttävä tekemään töitä yhdessä myös työtaistelun jälkeen. Olen tyytyväinen siitä, että henkilökunta teki töitä ennen lakkoa tunnollisesti ja työntekijät hoitivat tilauksia etukäteen, Piipponen sanoo.

”On tärkeää, että kunnioitamme toinen toisiamme. Niitäkin, jotka haluavat tulla töihin lakon aikana.”

Harri Piipponen, kauppias

Palvelutiski suljettiin

Kauppias oli ehtinyt varautua työtaistelun alkamiseen kahden viikon ajan. K-Citymarket on avoinna lakon aikana hieman supistetulla aikataululla 9-19 välillä. Normaalisti kauppa on auki aamuseitsemästä iltayhdeksään.

– Jouduimme sulkemaan palvelutuskin, jossa myydään muun muassa kalaa ja valmisruokia, Piipponen jatkaa.

Asiakkaat ovat tiedustelleet lähinnä sitä, onko kauppa auki.

– Mediassa on ollut lakkoon liittyne hieman epämääräistä uutisointia. Se on aiheuttanut epätietoisuutta. Asiaa on pitänyt selventää asiakkaille.

Tavaraa pitäisi riittää kaupassa kaikille asiakkaille. Piipponen ennakoi lakon alkamista tilaamalla varastoon tuotteita, jotka kestävät varastointia pidempään. Tuoretuotteiden osalta on pyritty lisäämään määriä normaaliin verrattuna. Varsinaista hamstraamista kauppias ei ole huomannut.

– Varauduin siihen, että ihmiset ostavat ennen lakkoa normaalia enemmän varastoon. Eilen illalla asiakkaita oli jonkin verran normaalia enemmän. Onneksi toimitusongelmia ei ole ollut.

Kaupan alan lakkoilu alkaa porrastetusti ja jatkuu viikolle seitsemän, ellei sopuun päästä sitä ennen.

– Nyt mennään nämä päivät ja maanantaina katsotaan lisää. Koko ajan varaudumme tulevaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen