Savonkatu 19:ssä toimiva Kirsi Niva sinnittelee ilman lämmintä vettä
Ravintolayrittäjä Kirsi Niva jatkaa konkurssiin asetetussa kiinteistössä.
2.11.2023 klo 14:42
Uutinen

Iisalmen keskustassa on kylmä ja pimeä aavetalo, jossa sinnittelee kaksi yritystä – ”Voisin luovuttaa, mutta ei ole paikkaa mihin lähteä”

Kirsi Niva jatkaa ravintolatoimintaa konkurssiin haetussa kiinteistössä, jonka lämmitys on katkaistu.

Iisalmen ydinkeskustassa sijaitsevan Savonkatu 19:n kiinteistössä on viime vuodet eletty vähintäänkin erikoisessa tilanteessa.

Viime viikolla Iisalmen Sanomat kertoi taloyhtiön asettamisesta konkurssiin. Savon Voima haki kiinteistöosakeyhtiön konkurssiin maksamattomien kaukolämpölaskujen takia. Rästissä on kaikkiaan 51 000 euroa.

”Olen vihainen ja väsynyt.”

Kirsi Niva, yrittäjä

Vuokralaiset ovat kaikonneet kylmillään olevasta taloyhtiöstä kahta yritystä lukuun ottamatta. Toinen niistä on vuodesta 1977 lähtien Savonkatu 19:ssä toiminut Ravintola Tuoppi-Kellari, jonka yrittäjän Kirsi Nivan jaksaminen alkaa olla koetuksella. Kerroimme Nivan tilanteesta ensimmäisen kerran viime vuonna.

– Voisin luovuttaa, mutta kun ei ole paikkaa mihin lähteä. Olen vihainen ja väsynyt, hän kertoo Yrittajat.fille.

Vuokralaiset eivät ole enää vuoteen saaneet minkäänlaista yhteyttä kiinteistön omistajaan. Vuokrasuhteet ovat siirtyneet konkurssipesälle.

– Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet vuokranantajan kanssa yhtä helvettiä, Niva myöntää.

”Suurin huoli on, jäätyvätkö putket”

Tällä hetkellä Tuoppi-Kellarin yrittäjän suurin ongelma on tuleva talvi ja tilojen lämmittäminen. Kaukolämpö on ollut katkolla pian puoliu vuotta.

– Aika kylmä on. Olemme hommanneet sähköisiä lisälämmittimiä. Ravintolasali pysyy lämpimänä ilmalämpöpumpuilla, mutta sosiaalitiloissa lämpöä on vain kymmenen astetta. Odotettavissa on, että tilat viilentyvät kun talvi tulee, Niva sanoo.

Tällä hetkellä on epäselvää, saadaanko kaukolämpö takaisin.

– Vuokralaisten perusoikeuksiin kuuluu lämmin vesi ja lämmitys, mutta eihän meillä hirveästi oikeuksia ole ollut.

Niva kertoo investoineensa lämmitykseen ja ilmastointiin viisinumeroisen summan. 

– Suurin huoli on, jäätyvätkö putket. Jos jäätyvät, liiketoiminta loppuu.

Asiakkaat ovat toistaiseksi suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti. Nivan mukaan vakioasiakkaat ovat vähintään yhtä tuohtuneita omistajan toimintaan kuin yrittäjäkin.

– He ovat nähneet, millaista taistelua tämä on ollut. Olen moneen kertaan vakuuttanut, että homma jatkuu entiseen malliin, vaikka kiinteistöstä on tullut aavetalo.

Niva kertoo investoineensa lämmitykseen ja ilmastointiin viisinumeroisen summan. 

”Olisi kiva, jos tulisi lämmintä vettä”

Ravintolansa jatkosta Niva ei osaa sanoa varmasti mitään. Hän on käynyt katsomassa korvaavia tiloja, mutta tilanne niidenkin osalta on kinkkinen.

– Muutto ei ole aivan yksinkertaista. En voi lähteä mihin tahansa tilaan. Wc-määräykset ja ilmanvaihtomääräykset rajoittavat paljon. Ja sitten on tämä sijainti, joka on tällä hetkellä paras mahdollinen.

Niva ei näe tällä hetkellä syytä lopettaa liiketoimintaa Savonkatu 19:n konkurssin takia, vaikka arki on vaikeutunut.

– Olisihan se kiva, jos hanasta tulisi lämmintä vettä. Pesuvedet täytyy lämmittää vedenkeittimellä.

Viime päivinä eteen on tullut uusia ongelmia.

– Meillä on samassa kiinteistössä toimistotila, jonne oltiin murtauduttu yleisavaimella ja viety tietokoneet ja tulostimet. Kun enää ei ole mitään valvontaa, tällainenkin on mahdollista. Taloyhtiötä on myös vandalisoitu.

”Pesuvedet täytyy lämmittää vedenkeittimellä.”

Kirsi Niva

Kiinteistönhuoltoa taloyhtiössä ei ole ollut enää kahteen vuoteen. Niva kertoo, että jäljellä olevat vuokralaiset ovat olleet pakotettuja ottamaan jätehuollon omalle vastuulleen. Ensi talvena heidän on tilattava kiinteistönhuolto lumien kolaukseen.

Kiinteistön tulevaisuus on hämärän peitossa.

– Ainoa mahdollisuus on, että sille löytyy ostaja.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen