1.4.2017 klo 08:04
Uutinen

Ikkunoiden tuotekehitys- ja osaamiskeskus Lammille

Lammin Ikkuna Oy perustaa ikkunoiden tuotekehitykseen ja testaukseen keskittyvän osaamiskeskuksen Lammille. Laajeneviin tiloihin sijoitetaan ensivaiheessa asennustoiminnan kehittämiseen ja ikkunoiden radiotestaukseen liittyvät toiminnot.

Lammin Ikkuna Oy on lisännyt viime vuosina merkittävästi panostuksiaan kehitystoimintaan niin tuotteiden kuin tuotannonkin osalta. Tehtaan toimintaa kehitetään henkilöstölle suunnatun Jatkuvan parantamisen -ohjelman kautta ja tuotannon automatisointi etenee asteittain.

Tuotekehitystyön tuloksiin päästiin tutustumaan lokakuussa 2016, kun yhtiö lanseerasi matkapuhelinten sisätilakuuluvuutta parantavan Signal Window® -ikkunan, joka läpäisee matkapuhelinsignaalit normaalia ikkunaa paremmin.

– Ikkunoille asetetut vaatimukset tulevat kasvamaan tulevaisuudessa. Asiakkaan vaatimukset täyttävän ikkunan rinnalla niiden asentamisen laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Kilpailukykymme kannalta on tärkeää pystyä kehittämään tuotteiden ohella myös asennustoimintaa, toteaa Lammin Ikkuna Oy:n toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Viime vuosien aikana ikkunoiden ja ovien asennustyön laatuvaatimukset ovat kasvaneet huomattavasti. Nykyisin asennuksissa tehdään niin sanotut itselle luovutukset sekä laadunvarmistusta muun muassa lämpökamerakuvauksin.

Osasyynä on asennusmateriaalien kehittyminen. Pikkuhiljaa ollaan siirtymässä villasta ja uretaanieristyksestä yhdistettyihin eristys- ja höyrynsulkujärjestelmiin. Niiden käyttö ei kuitenkaan ole aina yksinkertaista vaan vaatii erityistä huolellisuutta ja jatkuvaa asentajien kouluttamista.

– Tehtaalle rakennetaan erilaisia rakennuskohteita jäljitteleviä asennusympäristöjä, joissa pystytään kehittämään asennusmenetelmiä erityyppisiin seinärakenteisiin ja testaamaan materiaalien käyttäytymistä eri olosuhteissa, kertoo asennuspäällikkö Jukka Nykänen.

– Huolimattomalla asennuksella voi pilata hyvän tuotteen. Asennuskoulutuksen tulee olla konkreettista ja kotiasentajankin on syytä perehtyä huolella uusiin menetelmiin onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi, jatkaa Nykänen.

Lammilla tullaan jatkossa tutkimaan myös tulevaisuuden tekniikoita. Tehtaalle rakennetaan radiosignaaleja tutkiva laboratorio, jossa tutkitaan radiosignaalien käyttäytymistä eri rakennusmateriaaleilla.

Lammin® signaalilaboratorio on suunniteltu siten että, siinä voidaan testata eri rakennusmateriaalien ja ikkunoiden vaikutusta matkaviestinverkkojen toimivuuteen tulevaisuudessa käyttöönotettavilla 5G ja IoT taajuuksilla.

– Toimivien matkaviestinverkkojen sisätilakuuluvuuden merkitys arjessamme tulee korostumaan. Tulemme tekemään Lammilla yliopistotason tutkimusta yhdessä teknisten korkeakoulujen ja teknologia kumppaniemme kanssa, summaa Saarinen.

Juttu on julkaistu Forssan Yrityssanomien Kevät-numerossa 30.3.2017. Näköislehteen tästä >>>

Hämeen Yritysviestintä,
toimitus@hameenyrityssanomat.fi