Tauno Timonen
Tauno Timonen rakastaa mekaanisia koneita. Kuva: Meeri Utti
4.1.2023 klo 08:02
Uutinen

”Ilman vaimoni tukea en olisi enää yrittäjä” – 78-vuotiaan Taunon rakkaus koneisiin on kantanut koko elämän

Nurmijärveläinen Tauno Timonen, 78, ei malta pysyä erossa maatalouskoneista.

Tauno Timosen jo pikkupoikana alkanut rakkaus koneisiin kestää edelleen. Konehuolto T. Timosta pyörittävä, pian 80-vuotias yrittäjä ei ole aikeissa eläköityä.

– Ennen armeijaan menoa olin kolme vuotta töissä Joensuun Hankkijalla. Kävimme joka talvi Tuusulassa 2-3 viikon kurssilla ammattikoulussa. Aina kun tuli uusi malli, kävimme kursseja. Hankkijalla oli aikanaan todella hyvä koulutus. Sieltä oppini on tullut.

Oman yrityksen Timonen perusti vuonna 1975. Aikaisemmin hänen vaimonsa Anne Timonen työskenteli niin ikään yrityksessä. Vaimo hoitaa edelleen toimistotyöt ja juoksevia asioita. Poikakin on ollut välillä yrityksen palkkalistoilla.

– Tämä on niin mielenkiintoista hommaa. Kaikki lähialueen isännät ovat jo niin tuttuja, ettei heille kehtaa sanoa, etten tule, Timonen kertoo viitaten asiakkaisiinsa.

Yrittäjä kiertää huoltoautollaan Uudenmaan maatiloilla korjaamassa koneita. Timosen omilla tiluksilla on 100 neliötä lämmintä huoltotilaa.

Tilaa Yrittäjä Plus
Artikkeli Tauno Timosesta on julkaistu Yrittäjä Plus -lehden numerossa 6/2022. Tilaa Suomen ainoa yrittäjille suunnattu aikakauslehti täältä!

”Vielä ei tarvitse syödä tabletteja”

Timosen huoltamien työkoneiden viat voivat koskea esimerkiksi vesipumppuja, hydrauliikkaa, kytkimiä ja starttimoottoreita. Timosen huoltoautossa on yleensä kaikki tarvittava paikan päällä tehtävään korjaukseen.

– Uudempien koneiden syöttöpumput joudun viemään erikoiskorjaamolle, jolloin ne pitää ottaa irti, tuoda takaisin ja asentaa paikoilleen.

Sähkövikojen osuus on kasvanut sitä mukaa, kun konekanta on uudistunut. Joskus voi käydä niin, että vian löytäminen on haastavaa.

– Vanhojen koneiden kohdalla tietää, mistä ryhtyy etsimään vikaa. Mekaanisia vikoja löytyy enää harvoin, yleensä syynä on vikaantunut antura tai katkaisija. Uusimmille koneille en enää tee huoltoja, koska sitä varten pitäisi ostaa 1500 euron testeri. Ajattelin, ettei minun kannata enää sellaista hankkia. Mieluummin korjaan vanhaa, minkä tunnen parhaiten. Niitä ei tunnu moni muu enää korjaavan.

Eläkepäiviä Timonen ei mieti niin kauan, kun terveys säilyy.

– Vielä ei tarvitse syödä mitään tabletteja ja päivät kuluvat nopeasti. Se täytyy sanoa, että ilman vaimoni tukea en olisi enää yrittäjä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen