Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

UniqAirin ilmanpuhdistinta kootaan Lappeenrannassa.
21.12.2021 klo 09:02
Uutinen

Ilmanpuhdistinten valmistaja odottaa, miten omikron vaikuttaa: ”Julkinen sektori reagoi hitaasti”

Ilmanpuhdistinalalla pitkään toiminut Panu Riikonen ihmettelee, miksi Saksa on selvästi Suomea edellä ilmateitse tarttuvien virusten estämisessä huoneilmasta.

Ilmanpuhdistinmarkkinoilla on ollut vipinää korona-aikana. Samalla alan teknologiaa on kehitetty suomalaisten valmistajien voimin. Olemme aikaisemmin kertoneet Genanon tarinan.

Yhteiskunnan avautuminen aiemmin tänä vuonna lisäsi ilmanpuhdistimien kysyntää, mutta omikron-virusvariantin vaikutusta alalla ei vielä osata arvioida.

– Voisin vahvasti olettaa, että vastuulliset työnantajat ja ravintoloitsijat pyrkivät entistä enemmän turvaamaan asiakkaiden ja henkilökunnan olosuhteita. Siihen vaikuttaa oleellisesti se, millaisia sulkutoimenpiteitä on kenties tulossa. Jos paikkoja laitetaan kiinni, putsareita ei hankita, UniqAirin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Panu Riikonen sanoo.

Syksyllä kun ihmiset palasivat osittain työpaikoille, puhdistimien kysyntä lähti uuteen nousuun. UniqAir on vuokrannut ammattilaiskäyttöön suunniteltuja laitteita muun muassa Nordealle, Orionille ja Fazerille.

Sen sijaan julkisella puolella laitteiden kysyntä on ollut Suomessa vähäisempää. Toisin on esimerkiksi Saksassa, joka on Suomen ohella UniqAirin päämarkkina-aluetta.

– Saksassa olemme varustaneet useita kouluja ilmanpuhdistimilla niin, että jokaisessa luokassa on oma laite. Oman näkemykseni mukaan Saksassa on suhtauduttu koronavirukseen julkisen sektorin puolella paljon vakavammin kuin Suomessa ja siellä on oltu aikaisemmin liikkeellä. Yhtenä syynä Suomen julkisen puolen hitauteen voi olla pitkään tänä vuonna jatkunut etäkoulu, Riikonen arvioi.

Ilman kierto tärkeässä roolissa

Koronaepidemian alkuvaiheessa Suomessa suljettiin ravintoloita ja liiketiloja ja osa ilmanpuhdistimen tiloihinsa tilannut yritys palautti laitteen, koska sille ei ollut käyttöä. Viime aikoina kysyntä on vilkastunut esimerkiksi apteekeissa ja hoitotiloissa, mutta myös avokonttoreissa.

– Konttorissa pystytään työskentelemään merkittävästi turvallisemmin, kun ilma puhdistetaan viruksista ja epäpuhtauksista.

Kilpailu ilmanpuhdistinten markkinoilla on koventunut selvästi korona-aikana. Merkittävä osa poistaa ilmasta viruksia HEPA-suodattimen avulla.

– Tärkein ominaisuus ei kuitenkaan ole itse suodatin. Oleellista on, että puhdistin kierrättää ilmaa optimaalisesti ja levittää puhdasta ilmaa joka puolelle huonetta.

Tällainen laite imee ilmaa huoneen yläosasta, jossa viruksia on yleensä enemmän, koska ihmiset levittävät viruksia sisältävää hengitysilmaa pään korkeudelta. Laite päästää puhdasta ilmaa laitteen alaosasta, joka nousee ylöspäin.

– Jos ilma ei kierrä ja leviä tasaisesti koko tilaan, puhdistimesta ei ole hyötyä, koska ihmiset eivät läheskään aina seiso puhdistimen vieressä, Riikonen jatkaa.

Ammattikäyttöön suunnitellut ja kalliimman hintaluokan kuluttajalaitteet puhdistavat ilmasta myös haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC).

Koventunut markkinatilanne on pudottanut joidenkin laitteiden hintoja. UniqAirin laitteiden vuokrahinnat sijoittuvat 100-300 euron väliin kuukaudessa.

– Tottakai kotimaisuus maksaa jotakin. Yleisesti ottaen on niin, että jos ilmanpuhdistin osaa jotain muutakin kuin virusten suodatuksen, hyvä laite maksaa väistämättä enemmän.

UniqAirin omistuksesta 78 prosenttia on nykyään kotimaisella pääomasijoitusyhtiöllä. Toimiva johto omistaa loput 22 prosenttia. Yrityksen tuotteiden kokoonpano, tuotekehitys ja hallinto sijaitsevat Lappeenrannassa.

Pauli Reinikainen