YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Inkoonportti toteutui myös yrittäjien näkemyksellä
On kaunista puhetta ja sitten myös todellisia tekoja. Inkoon kunta on lähtenyt yritysmyönteisyydessään jälkimmäiselle linjalle.
Pienyrityksistään tunnettu Inkoo on muun muassa Suomen Yrittäjien PK-yritysbarometreissä toistuvasti noteerattu erittäin yrittäjämyönteiseksi kunnaksi.
Hieman yli 5000 asukkaan kunnan elinkeinoelämän uusin ylpeys on Inkoonportti-yritysalue, jossa on 11 tonttia erilaisille yrityksille.
Merkittävää on se, että yritykset sitoutettiin Inkoonportin suunnitteluun mukaan aina kaavan valmistelusta alkaen.
Talotekniikan urakointia tekevä LVIS-Kauppila Oy muutti uusiin tiloihin Inkoonporttiin viime vuoden lopulla. 12 ammattilaista työllistävällä yrityksellä on siellä nyt 500-neliöinen halli ja konttorirakennus.
LVIS-Kauppila Oy:n toimitusjohtaja Raimo Kauppila on erittäin tyytyväinen yritysalueeseen.
– Inkoonportin sijainti kantatien varressa on erinomainen. Tänne on helppo saada kuljetukset rahtivapaasti, koska tukkuliikkeiden autot ajavat tästä muutenkin ohi.
Kauppilan mukaan yritysten tontteja koskevia toiveita kuunneltiin erittäin herkällä korvalla.
– Halukkaita alueelle oli niin paljon, että mekään emme saaneet aluksi sitä tonttia, joka oli ykkösvaihtoehtomme. Mutta sitten Inkoon rakennusvalvonta ehdotti, että voisimme ottaa kaksi vierekkäistä pienempää tonttia. Niiden liittäminen yhteen ei ollut mikään ongelma.
Kauppila kiittelee myös sitä, että rakennusten sijoittelut tontilla sujuivat hyvin joustavasti.
– Kesken rakentamisen kysyimme, että voisimmeko siirtää varastorakennustamme lähemmäs tietä. Kunnan edustajan yksi käynti paikalla riitti, ja asia oli saman tien selvä. Isommassa kaupungissa homma ei todellakaan olisi mennyt näin helposti.
Aloitteellisuus kannattaa
Inkoon Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Ulla Gunnarsson kannustaa yrittäjiä olemaan aloitteellisia oman kuntansa päättäjien suuntaan.
– Ei kuitenkaan saa olla pröystäilevä, eikä suuttua helposti. Yrittäjän pitää hyväksyä sekin, että kunta ei voi tehdä kaikkea, eikä kunta voi tehdä kaikkea heti.
Gunnarsson kiittelee Inkoon kuntaa siitä, että se on antanut yrittäjille aidosti paljon sananvaltaa. Päätöksiin päästään vaikuttamaan jo varhaisessa vaiheessa.
– Yhdistyksemme edustaja on mukana kunnan elinkeinoryhmässä, ja minä puheenjohtajana olen myös Länsi-Uudenmaan kehitysyhtiö Nevagon hallituksessa Inkoon kunnan ja yrittäjäyhdistyksemme edustajana.
Ulla Gunnarsson arvostaa erittäin paljon vaivattomuutta, jolla Inkoon kunnan päättäjiä voi lähestyä.
– Tänäänkin olen puhunut kunnanjohtajan ja johtavien luottamushenkilöiden kanssa tulevista messutapahtumista. Tulemme hyvin toimeen keskenämme, ja meillä on hauskaakin. Sekin aina vaikuttaa, jos kemiat kohtaavat.
Yrittäjäystävällisyys merkitsee tekoja
Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman toteaa, että kunnan yrittäjäystävällisyys lähtee aina todellisista teoista. Pelkät kauniit puheet eivät riitä.
– Jos sanomme, että kuuntelemme yrittäjän näkemyksiä uudesta yritysalueesta, niin sitten pitää viedä niitä heidän ideoitaan sinne konkreettiseen kaavaan. Tai jos lupaamme tehostaa lupaprosessejamme, niin myös ihan oikeasti nopeutamme niitä.
– Inkoon Yrittäjät on hyvin aktiivinen toimija. Meillä onkin eräänlainen kolmikanta asioita edistämässä. Yrittäjäyhdistyksen lisäksi kunnan viranhaltijat ja johtavat päättäjät ovat aktiivisesti mukana tässä työssä.
Kunnanjohtajan mukaan yritys saa äänensä toki muutakin kautta kuuluviin.
– Yksittäinen yrittäjä voi aina olla minuunkin suoraan yhteydessä, jos kokee että minusta hyötyä on.
Robert Nyman uskoo, että Inkoon kaltainen kompakti kunta voi palvella yrittäjiä hyvinkin räätälöidysti ja joustavasti.
– Pienessä kunnassa on jotenkin helppo toimia yhdessä. Toisaalta täältä ehkä puuttuu strukturoitua työtapaa, hankintaosaamista ja joissakin asioissa myös ammattimaisuutta.
Teksti: Vesa Keinonen
Kuvat: Mikael Wacklin