12.1.2018 klo 13:56
Uutinen

Innovatiivisuus rankattiin, Suomi kärjessä: Loistaa etenkin droneissa ja nettiyhteyksissä

Yhdysvaltalainen kuluttajateknologiayrityksiä edustava järjestö on julkaissut innovatiivisuutta mittaavan tulostaulukon. Suomen valtteja ovat puhtaan ilman lisäksi muun muassa edulliset nettiyhteydet ja drone-lennokkien testaaminen.

Consumer Technology Association (CTA) on Yhdysvaltalainen kuluttajateknologiayrityksiä edustava järjestö. Järjestö on julkaissut International Innovation Scorecard -tulostaulukon, jossa tarkastellaan valtioiden innovatiivisuutta edistäviä tekijöitä.

Vertailu julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa. Tuloksissa erottuu 13 huippuinnovatiivisen valtion ryhmä, jotka ovat järjestyksessä Suomi, Iso-Britannia, Australia, Ruotsi, Yhdysvallat, Singapore, Alankomaat, Kanada, Portugali, Tsekki, Itävalta, Tanska ja Uusi-Seelanti. Vertailussa oli mukana kaikkiaan 38 valtiota.

Tulostaulukossa arvioidaan useita kriteereitä, muun muassa valtion tukea disruptiivisille liiketoimintamalleille ja teknologioille (kuten jakamistalous ja robottiliikenne), verotusta, ympäristönsuojelua sekä laajakaistayhteyksien nopeutta ja hintaa.

Näiden lisäksi vertailussa tarkasteltiin monimuotoisuutta, kuten naisten ja miesten suhteellista osuutta työvoimasta, maahanmuuttajien osuutta väestöstä sekä ajatuksen ja ilmaisun vapautta.

Tulokset: Suomi kärjessä yksilönvapaudessa ja nettiyhteyksissä

Vertailun perusteella monimuotoisimmat valtiot ovat Australia, Kanada, Singapore ja Ruotsi. Eniten poliittista ja yksilönvapautta on Kanadassa, Alankomaissa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Portugalissa.

Nopeimpien ja edullisimpien internetyhteyksien maat ovat Iso-Britannia, Suomi, Etelä-Korea, Ruotsi, Saksa, Tanska, Itävalta ja Alankomaat. Koulutetuin työvoima on puolestaan Singaporessa, Israelissa, Japanissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa ja Uudessa-Seelannissa.

Innovaatioita tuetaan eniten Singaporessa, Kiinassa, Panamassa, Chilessä, Irlannissa ja Kanadassa.

Eniten tuotekehitykseen satsaavat maat (osuutena BKT:sta) ovat Israel, Etelä-Korea, Japani, Ruotsi, Itävalta, Tanska, Suomi, Saksa ja Yhdysvallat. Aktiivisin yritystoiminta on Australiassa, Isossa-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa, Yhdysvalloissa, Singaporessa, Irlannissa ja Ruotsissa.

Suomi sijoittuu hyvin osiossa, jossa vertailtiin drone-lennokkien testaamiseenm ja käyttämiseen parhaiten soveltuvia maita.

Henkilökuljetuspalvelujen kannalta vapaimmat maat ovat Suomi, Panama, Peru, Puola, Ruanda, Etelä-Afrikka ja Meksiko.

Robottiajoneuvojen testaamisen ja käyttöönoton kannalta sopivimpien maiden joukosasa Suomea ei sen näy. Suomi on sen sijaan odotetusti mukana listalla, johon pääsivät puhtainta vettä ja ilmaa tarjoavat maat.

Lähde: Consumer Technology Association

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi