Yrittäjä Jaakko Myllyllä on neljä harrastusta: islantilaisvillapaitojen kutominen, toinen islantilaishevosten hoito ja vaeltaminen niillä, kolmas saksofonin soitto ja neljäs leijasurffaus. Kuva: Tiina Moilanen
9.11.2023 klo 07:21
Uutinen

Intohimo islantilaisiin neuleisiin tyhjentää Jaakko Myllyn pään – “En tiedä mikä siinä neulomisessa nuorena oli noloa” 

Islantilaisnainen riisui yltään upean neulomansa villatakin ja antoi sen Jaakko Myllyn vaimolle, kun tätä paleli pariskunnan Reykjavikin matkalla. Siitä alkoi raahelaisen mainostoimistoyrittäjän intohimo islantilaisneuleisiin.

Yrittäjä Jaakko Myllyllä on neljä harrastusta, jotka tyhjentävät pään. Yksi niistä on islantilaisvillapaitojen kutominen, toinen on islantilaishevosten hoito ja vaeltaminen niillä, kolmas saksofonin soitto ja neljäs leijasurffaus. 

– Olkoon se sitten mikä harrastus vaan, mutta kun sillä saa pään tyhjäksi illalla, niin se on hyvä. Varsinkin kun tekee suunnittelutyötä, niin tässä ainakin itse tulisin hulluksi, jos vielä illalla nukkumaan mennessä pohtisin töitäni. Neulominen illalla vie aivot täysin pois työasioista, Mylly kertoo.  

Intohimo islantilaisvillapaitoihin syttyi Islannin matkalla vajaa kymmenen vuotta sitten. Hän istui vaimonsa kanssa terassilla Reykjavikissa ja vaimo paleli, koska Islannissa on useimmiten kylmää ja kosteaa. 

Vieressä istunut islantilaisnainen huomasi tämän ja antoi vaimolle, Tiina Moilaselle yltään islantilaisvillatakin ja sanoi, että vaimo saa pitää sen. Hänellä oli kotona niitä niin paljon. 

Mylly alkoi tutkia villapaitaa ja innostui. Nyt hän on neulonut erilaisilla kuvioilla noin 20 paitaa. Usea niistä on vaimon tilaamana, kun hän ei itse neulo. 

Neulomisella on tutkitusti monenlaisia hyviä terveysvaikutuksia. Syke laskee, parasympaattinen hermosto aktivoituu ja energiataso hermostossa rauhoittuu. Jaakko Myllyn mielestä neulominen auttaa myös pitämään kädet kunnossa, kun hiirityöskentely rasittaa kättä. Kuva: Tiina Moilanen

Kuvioissa laavaa ja tulivuoria

Mylly neuloo villapaitoja islantilaisesta Lettlopi-langasta.  

– Kuviot ovat kiehtovia. Ne tulevat Islannin luonnosta. Revontulia, laavaa, tulivuoria, joitain puukuvioita myös, vaikka puusto on siellä niukkaa. 

Islantilainen villapaita on islanniksi “lopapeysa”. Se on alunperin ulkoiluun tarkoitettu perinneneule, joka neulotaan islantilaisesta karkeasta villasta, jolloin sitä käytetään ulkotakin sijaan aluspaidan päällä.  

Mylly on tehnyt myös villapaitojen tuotekehitystä, jotta ne tuntuvat mukavammalta yllä ja suunnitellut myös joitain omia kuvioita. 

Tyypillistä islantilaisneuleille on yläosan kaunis kaarroke, jonka kuviossa käytetään vähintään kahta eri väriä. Joissain islantilaisneuleissa kuvio on myös hihansuissa ja helmassa.   

– Omissa paidoissani tavallisesti pohjaväri on vaaleamman harmaan sävyinen. Kuviot voivat olla mitä väriä tahansa. 

Mylly on kehitellyt myös villashortsit ja neulonut niitä leijasurffausharrastustaan varten. Ne puetaan talvella urheilukerraston ja haalarin väliin. Ne ovat hyviä pitämään takapuolen lämpimänä, kun leijasurffausharrastuksessa istutaan joskus pidempiä aikoja maassa. 

Käsityöt veren perintö

Myllylle käsityöt ovat veren perintöä. Isä on suutari ja äiti on aina tehnyt käsitöitä. Mylly osasi tehdä sukan ja kantapään jo ala-asteella, mutta osallistui kiltisti enimmäkseen poikien suosiossa oleviin puutöihin, koska ei halunnut erottua joukosta. Lukioaikana hän jo neuloi villasukkia ja nautti siitä. Silloin se kuitenkin tapahtui vielä salaa muilta nuorilta. 

– En tiedä mikä siinä neulomisessa nuorena oli noloa, mutta ehkä maailma on jonkun verran muuttunutkin. Nyt ajattelen, että ihan sama mitä muut ajattelevat, minä vedän omaa linjaa. 

Esimerkiksi brittiläinen olympiatason uimahyppääjä Tom Daley neuloi kaikki vapaa-aikansa Tokion olympialaisissa ja sai maailmanlaajuista huomiota harrastuksellaan. Suomalainen intohimoisesti neulova mies on esimerkiksi näyttelijä Antti Holma.  

Myllylle mies tekemässä tekstiilikäsitöitä on täysin luonnollinen näky. 

– Isä on tehnyt suutarin töitä nuorena. Työuransa hän teki kirvesmiehenä, mutta harrastuksenaan ompelee edelleen. Äiti on aina ollut käsityöihminen. 

“Yritys rahoittaa harrastustoimintaa” 

Myllyn yritys mainostoimisto Jäljen jättiläinen tekee printti- ja digimainontaa, valokuvausta, esitteitä, käyntikortteja, pakkaussuunnittelua, brändäystä ja logosuunnittelua muun muassa.  

Isosta teräsyhtiöstä tuli 18 vuotta sitten Myllyn asiakas, ja se on ollut asiakkaana siitä lähtien.  

Mylly on käynyt myös läpi saksofonin soiton opinnot musiikkiopistossa ja tehnyt omia sävellyksiä. Vaimonsa kanssa he myös lomittavat islantilaishevostilaa Lapissa ajoittain, hoitavat hevosia ja käyvät vaelluksilla. 

Mylly nauraa, että oikeastaan hänen yritystoimintansa onkin suunnattu rahoittamaan näitä kaikkia rakkaita harrastuksia. 

Eeva Pesonen