Teboil vaatii savolaisyrittäjältä yli miljoonan euron korvauksia.
Yrittäjän ja Teboilin välisessä sopimuksessa on niin sanottu boikottipykälä, jonka mukaan yrittäjällä on oikeus irtisanoa sopimus boikotin jatkuttua yli kolme kuukautta. Kuva: Getty Images
12.9.2023 klo 23:09
Uutinen

IS: Teboilin ST1-ketjuun vaihtaneen yrittäjän omaisuutta 250 000 euron edestä takavarikkoon

Venäläisomisteinen yhtiö vaatii yrittäjältä yli miljoonan euron korvauksia.

Käräjäoikeus on määrännyt osana laajempaa oikeusjuttua Teboilin ST1:n väreihin vaihtaneen huoltamoyrittäjän omaisuutta neljännesmiljoonan edestä takavarikkoon, kertoo Ilta-Sanomat.

Tapahtumaketju käynnistyi, kun huoltamoyrittäjä Matti Tukiainen vaihtoi Leppävirralla Pohjois-Savossa sijaitsevan huoltamonsa Teboilin väreistä ST1-ketjuun vuodenvaihteessa. Syynä vaihtoon oli Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama asiakaskato.

Siitä alkoi vääntö, jonka venäläisomisteinen Oy Teboil Ab on tulkinnut sopimusrikkomukseksi. Teboil vaatii Tukiaisen MT huoltamolta yli miljoonan euron korvauksista sopimusrikkomuksesta.

Tukiainen kertoi huhtikuussa Yrittäjät.fille, että yrittäjän ja Teboilin välisessä sopimuksessa on niin sanottu boikottipykälä, jonka mukaan yrittäjällä on oikeus irtisanoa sopimus boikotin jatkuttua yli kolme kuukautta. Tukiainen ja Teboil olivat erimielisiä siitä, aiheuttiko Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa boikottia vai ei. Tukiaisen mukaan boikotista on selvät todisteet.

– Esittelin Teboilille dataa, jonka mukaan polttoainemyynti oli pudonnut noin miljoonalla litralla vuonna 2022. Kerroin, että jos toiminta jatkuu näin, yritykseni ei enää selviä maksuvelvoitteistaan, Tukiainen kertoi Yrittäjät.fille huhtikuussa.

Tukiainen oli alun perin tehnyt Teboilin kanssa sopimuksen huoltamotoiminnasta vuoteen 2030 asti. Yli miljoonan euron korvausvaatimuksensa Teboil perustaa laskelmaan Tukiaisen huoltamon polttoainemyynneistä. Teboil on laskenut yhteen vuosien 2019, 2020 ja 2021 polttoainemyynnin ja siitä kertyneet voitot. Sen jälkeen summa on jaettu päivien lukumäärällä vuoteen 2030 asti.

– Laskelma on tuulesta temmattu. Miksi siihen ei ole otettu mukaan vuotta 2022, jolloin polttoainemyynti oli boikotin takia puolet pienempi kuin vuonna 2021, Tukiainen sanoi Yrittäjät.fille huhtikuussa kertoessaan Teboilin miljoonavaatimuksesta.

Lisäksi Teboilin vaatimuksena oli 250 000 euron vakuustakavarikko. Nyt Ilta-Sanomat kertoo, että osana oikeusjuttua Helsingin käräjäoikeus määräsi tiistaina Tukiaisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä. IS kertoo käräjäoikeuden toteavan ratkaisunsa perusteluissa, että Oy Teboil Ab on riittävästi perustellut vaatimuksensa eikä niitä voida pitää oikeudellisesti perusteettomina.

– Takki on aika tyhjä. Uutta yritystä en enää jaksa perustaa, jos MT Huoltamo menee konkurssiin, Tukiainen sanoi Ilta-Sanomille tiistaina.

Toimitus
Toimitus