20.8.2018 klo 15:18
Uutinen

Itseajavia autoja testataan Visamäessä

Hämeenlinnassa on tästä päivästä alkaen mahdollisuus lähteä itseajavan testiauton kyytiin. Autot liikennöivät Visamäen alueella arkisin klo 10–14 ja testiajot kestävät elokuun loppuun asti.

Testiautot ajavat Hämeenlinnassa Visamäessä kahteen suuntaan ajettavalla ajoreitillä Visamäen kampuksen/Innoparkin alueella Visakaarre – Visamäentie.

Sensible 4 Oy:n kehittämien autonomisten ajoneuvojen testit alkoivat toukokuun alussa Vantaan Kivistössä. Maanantaina 20.8. testit siirtyvät Hämeenlinnan Visamäkeen ja sen jälkeen autoja testataan Espoossa. Testiajoneuvot ovat kaksipaikkaisia automatisoituja Renault Twizy -autoja ja niitä on kaksi kappaletta.

Visamäen testiajoja operoi Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhteistyössä Sensible 4 Oy:n ja Kyyti Groupin kanssa. Sähkökäyttöinen automaatti-Twizy ajaa muun liikenteen seassa Visamäen alueella. Sen tunnistaa katolla olevasta vilkkuvalosta ja poikkeavasta ulkonäöstään. Twizyn seurana on tarvittaessa oma erillinen turva-auto ja sisällä molemmissa autoissa on aina testi-insinööri.

Automaattiauton testiajot liittyvät aIGO-hankkeeseen, jossa kehitetään kotimaista robottibussia. Tänä vuonna Twizy-autolla testataan tulevien talvitestien robottibussireittejä. Twizyyn on asennettu automaattista liikennettä palvelevaa laitteistoa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään. Twizy kulkee tyypillisesti 10-40 km/h nopeudella ja reagoi tarvittaessa muuhun liikenteeseen. Ensi talvena on tarkoitus kokeilla vastaavasti samoilla reiteillä Hämeenlinnassa, Espoossa ja Vantaalla liikenteessä ensimmäistä kotimaista robottibussin prototyyppiä, joka on parhaillaan rakenteilla.

Hämeenlinnan Visamäen testiajot ovat osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän aIGO -hanketta. Hankkeessa ovat mukana Hämeenlinnan, Espoon ja Vantaan kaupungit, HAMK, LAMK ja TTY sekä Sensible 4 Oy, GIM, Hybria, EIKU Design ja Kyyti Group.

Sensible 4 Oy tavoittelee globaalia markkinajohtajuutta erityisesti neljän vuodenajan automaattiajamisen saralla. Sensible 4:n osaaminen perustuu usean vuosikymmenen ulkorobotiikan tutkimukseen, jota on tehty Aalto Yliopistossa sekä Metropolia AMK:n koordinoimiin ajoneuvo- ja automaattibussihankkeisiin.

Hämeen Yritysviestintä
toimitus@hameenyrityssanomat.fi