11.3.2021 klo 19:02
Uutinen

Ja kasvu jatkuu – Tampereen kaupunkiseudun väkimäärä noussee yli 400 000 asukkaan jo ensi kesänä

Tilastokeskuksen julkaisemien ennakkotietojen mukaan Tampereen kaupunkiseudun väestö kasvoi viime vuonna 4651 asukkaalla. Korona ei vähentänyt kaupunkiseudun muuttovoittoa, vaan ennakkotietojen perusteella väestönkasvu oli hieman edellisvuotta voimakkaampaa. Samalla vauhdilla jatkettaessa kesällä 2021 rikotaan iso tasaluku.

– Tällä kasvuvauhdilla kaupunkiseudun väestö ylittää 400 000 asukasta kesällä 2021, ennustaa seutujohtaja Päivi Nurminen.

Tampere, Nokia ja Kangasala muodostivat top kolmosen

Voimakkaimmin kasvu kohdistui Tampereelle, joka sai viime vuoden aikana 3251 uutta asiakasta. Prosentuaalisesti suurin kasvu kirjattiin kuitenkin Nokialle, joka lisäsi viime vuoden aikana asukasmääräänsä 564 asukkaalla (1,7%). Yli prosentin kasvuvauhtiin ylsivät viime vuonna myös Kangasala ja Lempäälä.

Edellisen vuoden tasolla kasvu jatkui myös Pirkkalassa, mutta Ylöjärvellä kasvu jäi edellisvuotta alhaisemmaksi. Kaupunkiseudun kunnista ainoastaan Oriveden väestön väheneminen on voimistunut entisestään, kun myös Vesilahden väestönmuutos on sen sijaan kääntynyt viime vuoden negatiivisesta luvusta positiiviseksi.

Kasvun takana on muualta Suomesta tuleva muuttovoitto

Pääosa Tampereen kaupunkiseudun väestönlisäyksestä on tullut muuttoliikkeen kautta muualta Suomesta, mutta huomattavaa oli sekin, että myös maahanmuuton tuoma väestönkasvu lisääntyi edellisvuoteen verrattuna. Luonnollinen väestönlisäys on ollut maltillisen positiivista koko seudun tasolla.

Tampereen kaupunkiseudun väestönkasvu vuonna 2020 on ollut prosentuaalisesti voimakkainta, jos verrokiksi otetaan Helsingin, Turun ja Oulun kaupunkiseudut eli muut Suomen suuret kaupunkiseudut. Tampereen seudun kasvun taustalla on osittain pääkaupunkiseudun vetovoiman heikkeneminen koronavuonna. Helsingin seudun väestönkasvu jäi nimittäin viime vuonna merkittävästi edellisvuodesta.

Seutu kasvaa tavoitteen mukaisesti

Seutujohtaja Päivi Nurmisen mukaan kaupunkiseudun kasvutahti on ollut sille asetetun tavoitteen mukainen. Kaupunkiseudun kunnat ovat varautuneet seudullisessa suunnittelussa noin 4000 asukkaan vuosikasvuun. Luku on tärkeä asuntotuotannon, liikenneratkaisujen ja palvelujen mitoituksessa. Vaikka kasvu onkin säilynyt tavoitteessa, jonkin verran tulevaisuus huolettaa seutujohtajaa.

– Huolenamme on Suomen ikääntyminen, joka hidastaa muuttoliikettä ja vähentää luonnollista väestönkasvua. Todennäköistä on, että kasvava osuus väestönlisäyksestä tulee tulevaisuudessa Tampereen seudullekin maahanmuutosta. Pyrimme myös seutuna korkeaan vetovoimaan Etelä-Suomen kasvukolmiossa, seutujohtaja Päivi Nurminen toteaa.