Etätyö ulkomailta
Samuli Salonen on vieraana Yrittäjän podcastissa.
8.2.2023 klo 08:01
Uutinen

”Jää rahaa sijoittamiseen ja mukavaan elämäntyyliin” – Yrittäjä Samuli Salonen tekee etätöitä Kanariansaarilta ja kertoo, mitä siinä kannattaa huomioida

Samuli Salonen valitsi etätyöpaikakseen Kanariansaaret. Yrittäjän podcastissa hän kertoo kokemuksistaan ja antaa vinkkejä ulkomailla työskentelystä kiinnostuneille.

Yrittäjä Samuli Salonen vastaa puhelimeen Las Palmasista Kanariansaarilta. Hän tekee tänä talvena etätöitä Espanjasta käsin neljän kuukauden ajan yhdessä puolisonsa kanssa.

– Netin pitää olla kunnossa, koska teen töitä verkon yli. Monia mielenkiintoisia paikkoja olisi ollut, mutta kaikkialla ei ole hyviä yhteyksiä. Kanarian saarille tulee valokuitu merenpohjaa pitkin, minkä ansiosta yhteydet ovat Euroopan nopeimpia, hän kertoo Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

Salonen on yksi TalentBee Oy:n kolmesta perustajasta. Kaikki yrityksen työntekijät tekevät töitä etänä, eikä firmalla ole tällä hetkellä omaa toimistoa.

– Ennen perustamista juttelimme potentiaalisten työntekijöiden kanssa ja esille nousi vapaus tehdä töitä sieltä, mistä kukin haluaa. Siksi lähdimme rakentamaan prosesseja työpaikkaan, jossa kaiken voi tehdä etänä. Kun prosessit suunnittelee heti alusta alkaen etätyöhön soveltuviksi, se on helpompaa kuin prosessien muuttaminen jossain myöhemmässä vaiheessa.

TalentBee toimii rekrytoinnin toimialalla. Salonen myöntää, että vielä neljä vuotta sitten täysin etänä tekemistä olisi pidetty erikoisena.

– Tällä hetkellä ei ole mitään, mitä tällä alalla ei voisi tehdä etänä, hän kertoo Yrittäjän podcastissa.

Vinkit etätyöhön ulkomailta käsin

Podcast-jaksossa Salonen kertoo, mitä on otettava huomioon etätöihin lähtiessä Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Yksi pakollisista jutuista on YEL-vakuutuksen hoitaminen. Käytännössä puhutaan A1-todistuksesta. Sen avulla pidetään YEL voimassa, vaikka yrittäjä työskentelisi Suomen ulkopuolella. Eroja tulee siinä, missä maassa työskennellään.

Eläketurvakeskus myöntää A1-todistuksen hakemuksesta, jos todistuksen saamisen edellytykset täyttyvät. Yrittäjän podcastissa Salonen kertoo tarkemmin A1-todistuksen yksityiskohdista. Hän avaa tarkemmin myös terveydenhuoltoon ja verotukseen liittyviä seikkoja.

Salonen asuu vuokralla. Tällä hetkellä hän maksaa asumisesta runsaat 1200 euroa kuukaudessa. 

– Vuokrataso on aika lähellä Suomen taosa. Hyödyt tulevat monista palveluista, jotka ovat selvästi halvempia kuin Suomessa. Myös ravintoloiden hintataso on edullisempi. Täällä jää enemmän rahaa sijoittamiseen ja mukavaan elämäntyyliin. 

Työn ulkopuolella päivät kuluvat etupäässä ulkoillen.

 – Arki on vallan mukavaa. Valo ja lämpö tuo energiaa päiviin. Täällä päivärytmi on vähän erilainen kuin Suomessa. Me olemme tehneet töitä aika lailla Suomen rytmissä. Vapaa-aika menee liikkuessa, esimerkiksi padelin pelaamisen parissa, Salonen kertoo.

Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Spotifyssa ja Suplassa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen