Jaana Saarikivi törmäsi muuriin työnhaussa ja siirtyi yksinyrittäjäksi
Ensimmäisen kuukauden jälkeen asiakasmäärä on kasvanut ja tällä hetkellä Saarikivi voi omien sanojensa mukaan valita asiakkaansa.

Jaana Saarikivi totesi kantapään kautta, että töitä on turha hakea – Sitten hän uskaltautui yrittäjäksi: ”Rupesi ihan ärsyttämään”

Siivousalan yrittäjyys osoittautui oikeaksi valinnaksi, kun työhakemukset päätyivät roskakoriin.

Kempeleläinen Jaana Saarikivi, 57, on yksi niistä keski-iän ylittäneistä suomalaisista, jotka eivät ole onnistuneet saamaan työtä. Saarikivi ratkaisi ongelman siirtymällä yksinyrittäjäksi.

Saarikivi oli vuosien ajan kaupan alalla töissä ja teki välissä töitä myös urheiluseuralle. Viimeisin työ oli kaupassa myyjänä.

– Myyjän palkka ei ole kovin häävi. Siksi halusin aina omasta tahdostani olla illat ja viikonloput töissä. Lopulta alkoi mietityttää, että jaksanko sitä työtä eläkeikään asti vai olisiko kenties jotain muuta vaihtoehtoa tarjolla, Saarikivi kertoo.

Hän aloitti työnhaun, joka suuntautui useille aloille. Lopputulos oli masentava.

– Kutsuja haastatteluihin ei tullut. Totesin, että olen todennäköisesti liian vanha. CV:ssä on vaikea kertoa asioista yhtä hyvin kuin työhaastattelussa, mutta sellaiseen en koskaan päässyt.

Olemme aikaisemmin kertoneet yrittäjä Reetta Rajalan LinkedIn-julkaisun aiheuttamasta myrskystä sosiaalisessa mediassa. Rajala koki kouriintuntuvasti, millaista ikärasismi Suomessa on.

”Kutsuja haastatteluihin ei tullut. Totesin, että olen todennäköisesti liian vanha.”

Jaana Saarikivi, yksinyrittäjä

Ystävä innosti

Vuoden 2022 kesällä Saarikivi päätti perustaa toiminimen. Hänen silmiinsä osui Kotirinki Oy:n ilmoitus, jossa etsittiin paikallisia yrittäjiä.

– Ensin mietin, että en kyllä uskalla yrittäjäksi lähteä enää tässä iässä, mutta ajatus jäi pyörimään takaraivoon. Yksi tuttavani oli ollut Kotirinki-yrittäjänä. Hän innosti lähtemään ja päätin laittaa hakemuksen, Saarikivi kertoo.

Kyseessä on niin sanottu ”mikro franchising” -malli, jossa kotisiivouksia tarjoava Kotirinki hankkii siivousyrittäjälle asiakkaat ja hoitaa markkinoinnin. Yrittäjän vastuulle jää työvälineiden hankkiminen ja palvelun tuottaminen.

– Tässä mallissa minun ei ole tarvinnut satsata isoa summaa yrittäjyyteen. Kotirinki on tukenani, jos jotain ongelmia tulee. Tämä on ollut aika kivuton matka yrittäjäksi, Saarikivi jatkaa.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen asiakasmäärä on kasvanut ja tällä hetkellä Saarikivi voi omien sanojensa mukaan valita asiakkaansa. Hänen ei tarvitse kantaa huolta palvelunsa markkinoinnista.

Vaikka tulot eivät ole merkittävästi suuremmat kuin aikanaan kaupan alan työssä, Saarikivi näkee työssään useita etuja.

– Toimeentulo on hieman parempi, mutta eniten pidän siitä, että illat ja viikonloput ovat vapaat. Nyt osaan nauttia niistä enemmän kuin ennen. Olen myös huomannut pärjääväni yrittäjänä. Eihän minulla ollut siitä ennen tätä minkäänlaista käsitystä.

Vaikka tulot eivät ole merkittävästi suuremmat kuin aikanaan kaupan alan työssä, Saarikivi näkee työssään useita etuja.

Ehdotus työnantajille

Yrittäjäksi lähtemisen jälkeen Saarikivi on silloin tällöin miettinyt ikäänsä ja sitä, miksi kokeneita osaajia ei kutsuta työhaastatteluihin.

– Se rupesi ihan ärsyttämään. Olen tehnyt pitkään esimiestyötä. Minulla on siitä useamman kymmenen vuoden työkokemus. Ainoa puute on se, ettei minulla ole korkeakoulututkintoa. Ehkä työnantajat ovat sitten katsoneet sitä.

– Vaikka 50-vuotiaille naisille sanotaan monesti, että töitä riittää ja heitä arvostetaan työnhakijoina, minun käsitykseni mukaan tarjontaa ei kovin paljon ole.

Saarikivi kannustaa yrittäjiä nostamaan keski-ikäiset markkinointivaltiksi.

– Työnantajalle olisi fiksu teko, että se toisi selkeästi omassa markkinoinnissaan esille, että meille palkataan myös keski-iän ylittäneitä töihin. Se helpottaisi varmasti oman ikäisteni naisten asemaa. Nyt he kokevat olevansa väliinputoajia.

Yrittäjänä Saarikivi ei ole ikärasismiin törmännyt.

– Asiakkaat eivät kohtele minua yli viisikymppisenä naisena vaan ihan normaalisti ja kivasti.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen