4.8.2017 klo 14:04
Uutinen

Jäikö liikkeesi rakennuspressujen alle? Näin keskeytysvakuutus korvaa

Yrityksen vakuutus saattaa korvata, jos taloyhtiön julkisivuremontti aiheuttaa yllättäviä taloudellisia menetyksiä vuokralaisena toimivalle liikkeenharjoittajalle.

Kerroimme aikaisemmin tänään tapauksesta, jossa lappeenrantalaiselle hevostarvikeyrittäjälle ilmoitettiin vain päivää aikaisemmin taloyhtiön julkisivuremontin alkamisesta. Yrittäjälle on koitunut remontista mittavat taloudelliset menetykset asiakaskatona. Sen lisäksi rakennuspöly ja hajuhaitat ovat pilaanneet osan myytävistä tuotteista.

Vastaavissa tapauksissa yrittäjä voi saada korvauksen omasta keskeytysvakuutuksestaan. Kyseessä on vakuutus, jolla turvataan yrityksen toiminnan tulos, jos toiminta pysähtyy tai häiriintyy äkillisen ja ennalta-arvaamattoman tapahtuman takia.

– Keskeytysvakuutus edellyttää, että yrityksessä on tapahtunut jonkinlainen esinevahinko. Vahinkotapauksessa lasketaan yrityksen normaali kate ja keskeytysvakuutus korvaa katemenetyksen, IF-vakuutusyhtiön korvausjohtaja Heli Lehmussaari-Rehn sanoo.

Rehnin mukaan keskeytysvakuutus on yksi yrityksen tärkeimmistä vakuutuksista. Hän muistuttaa, että remontin aiheuttamat menetykset saatetaan korvata myös remontoivan yhtiön vastuuvahingosta.

– Näin voi käydä, jos yritys on laiminlyönyt esimerkiksi remontin vaatimat suojaukset ja sen takia liikkeen tiloihin pääsee rakennuspölyä.

Vakuutus ei sen sijaan korvaa pelkästään remontin myöhäistä ilmoitusta.

– Jos vuokralainen on sitä mieltä, että remontista on ilmoitettu myöhässä, hänen tulee kääntyä vuokranantajaansa puoleen ja esimerkiksi vaatia vuokranalennusta tai muunlaista korvausta. Ei ole olemassa mitään vakuutusta joka korvaisi yrittäjän tappiot sellaisessa tilanteessa, että taustalla ei ole esinevahinkoa, Lehmussaari-Rehn jatkaa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi