Kolumni | Jari Haapaniemi: Uudistus – mörkö vai mahdollisuus?

Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jari Haapaniemi kirjoittaa Tamperelaisessa 21.2.2024 julkaistussa kolumnissaan työmarkkinauudistuksista. Pk-yrittäjänä hän pitää niitä ehdottoman välttämättöminä toteuttaa. Haapaniemen mukaan paras työpaikka on sellainen, joka on olemassa.

Ymmärrän hyvin, miksi kolmen euron tuntipalkkaa, mielivaltaisia potkuja ja ulkomaisen halpatyövoiman invaasiota vastustettaisiin. Sitä en ymmärrä, miksi nämä väitteet kohdistuvat ehdotettuihin työmarkkinauudistuksiin, joilla ei ole näiden väitteiden kanssa mitään tekemistä.

Hieman tuntuu, että kun uudistuksia on vihdoin lähdetty tekemään, on ”saavutetuista eduista ei luovuta”-puolue herännyt, eikä mihinkään olla valmiita sovinnolla suostumaan. Siksi retoriikka ja tehdyt listat työn lamautuksista on kuin suoraan 70-luvun mustavalkoisesta maailmasta.

Ehkä tämä johtuu siitä, että nykyään työntekijöitä ei saa osallistumaan Suomen taloutta raateleviin poliittisiin lakkoihin, ellei vastakkainasettelu ole tarpeeksi repivää. Kuinka pitkään ihmiset kuitenkaan ovat valmiita sahaamaan poikki oksaa, jolla me kaikki istumme? Varsinkin tässä tilanteessa, jossa yritysten kestokykyä on jo pidempään koeteltu – ja osalla jo ylitetty.

Paras työpaikka on sellainen, joka on olemassa ja, jolla on mahdollisuus säilyä myös jatkossa. Synkät konkurssiuutiset olisi hyvä huomioida myös ay-leirissä.

En usko, että millään nykyisen työmarkkinariidan osapuolista olisi ruusuista kuvaa siitä, että mitään ei tarvitse tehdä ja, että Suomessa on kaikki hyvin. Oikea aika tehdä uudistuksia olisi varmasti ollut ”joskus ennen”. Silloin olisi ollut mahdollista tehdä kevyempiä toimenpiteitä ja vähän kerrallaan. Valitettavasti uudistus oli silloin mörkö. Nyt muutoksen tarve on suurempi ja akuutimpi. Maksamme hintaa siitä, että työelämän korjaukset on jätetty tekemättä.

Ei siis toisteta tehtyjä virheitä. Jätetään barrikadit ja möröt menneisyyteen, jonne ne kuuluvat ja annetaan uudistuksille mahdollisuus.

Erityinen vastuu työpaikoista ja työmarkkinoiden reiluudesta on edelleenkin meillä työnantajilla. Muutoksia ja uudistuksia on odotettu pitkään. Hienoa, että nyt niitä ollaan viemässä eteenpäin ja meille annetaan mahdollisuus jatkaa Suomen pitämistä pystyssä työntekijöidemme kanssa.

Näytetään yhdessä, että uudistus on mahdollisuus.

Jari Haapaniemi
puheenjohtaja
Pirkanmaan Yrittäjät

Jari Haapaniemi