24.4.2015 klo 16:20
Uutinen

Järjestelmä tukee epäeettistä liiketoimintaa

Aiheettomat tai jopa tekaistut laskut ovat olleet viime vuosina monen yrityksen päänvaiva. Näistä on ollut silloin tällöin varoituksia Suomen Yrittäjien nettisivuilla. Myös Pirkanmaalla on törmätty viime aikoina ongelmaan turhan usein.

Aiheettomien laskujen lähettäminen on epäeettistä, mutta ilmeisen kannattavaa. Aina löytyy yrittäjä, joka epähuomiossa maksaa vailla mitään perusteita lähetetyn laskun.

Huolestuttavaa on, että järjestelmämme antaa tällaiselle epäeettiselle liiketoiminnalle siunauksensa. Perintätoimistot ottavat laskuja perintään tutkimatta, ja käräjäoikeudet vievät tekaistuja tai aiheettomia laskuja tiedoksi. Tällaista toimintaa on jouduttu todistamaan viime aikoina myös Pirkanmaalla.

Jos laskun lähettäjä on tarpeeksi röyhkeä ja haluaa tehdä hallaa yrittäjän liiketoiminnalle, on se täysin mahdollista. Tekaisemalla laskun ja lähettämällä sen konkurssista uhkaavalla maksuvaatimuksella voi vastaanottajan saada vahingossa hyväksymään laskun. Haastemiehen välityksellä toimitettu maksuvaatimus voi siis kuitenkin olla täysin aiheeton. Jos vastaanottaja allekirjoittaa maksuvaatimuksen, jossa lukee, että vastaanottaja hyväksyy kiistattoman ja riidattoman laskun, ollaankin jo ongelmissa.

Pahinta on, että tällaisen konkurssiuhkaisen maksuvaatimuksen maksamatta jättäminen antaa sen lähettäjälle mahdollisuuden hakea yritystä konkurssiin. Sillä, onko lasku aiheeton, ei ole merkitystä. Konkurssia voi toki vastustaa, mutta ei ilman haittaa. Hakemusvaiheessa tieto konkurssihakemuksesta menee automaattisesti luottotietoihin.

Pirkanmaan Yrittäjien mielestä on käsittämätöntä, että suomalainen oikeusjärjestelmä tukee tällaista epäeettistä liiketoimintaa. Suurin kärsijä on luonnollisesti rehellinen yrittäjä. Konkurssihakemuksen käsittely voi kestää kauan, ja koko tämän ajan yritys on maksuhäiriölistalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhteistyökumppanit alkavat irtisanoa sopimuksia – jälleen kerran – tutkimatta lainkaan asian aiheellisuutta.

Suhtautuminen tämänkaltaiseen kierteeseen joutuneisiin rehellisiin yrittäjiin tuntuu olevaan nihkeää. Erityisen hankalaa asian selvittely näyttää olevan valtion omistamien organisaatioiden kanssa. Kun luottotietoihin on kirjattu merkintä, edes soittopyyntöihin ei vastata. Rehellisesti toimiva yrittäjä on käräjäoikeudessakin monesti voimaton, sillä asia nähdään yritysten välisenä laskuriitana.

Seuraava askel onkin monesti poliisi. Laskujen lähettäjistä voi aloittaa poliisitutkinnan ja vaatia vahingonkorvausta, mutta kuten arvata saattaa, asian eteneminen ottaa aikansa. Ongelmana on sekin, että usein tällaisten laskujen lähettäjät ovat varattomia, ja tätä myötä seuraukset heille ovat käytännössä olemattomia.

Pirkanmaan Yrittäjät ry:n kevätkokous otti 23. huhtikuuta kantaa siihen, että ennen tarkempaa tutkimusta yrityksen tietoja ei annettaisi käräjäoikeudesta julkisuuteen. Näin voitaisiin saada tällainen epäeettinen toiminta vähenemään ainakin vahingoittamistarkoituksessa. Haittaa tästä olisi ainakin epäreiluille toimijoille, voittajia olisivat taas rehelliset yritykset sekä viranomaiset. Nyt tunnetusti tiukkoja resursseja niin käräjäoikeuksien kuin poliisinkin osalta rasitetaan täysin turhaan.