18.8.2020 klo 10:30
Uutinen

Jarna Kaplas osti helsinkiläisen konttiravintolan liiketoiminnan – ”Ne yrittäjät tuntuvat pärjäävän, joilla on kykyä muuntautua”

Ravintolayrittäjä ja Vuoden Nuorena Yrittäjänä vuonna 2019 palkittu Jarna Kaplas laajentaa toimintaansa Helsinkiin liiketoimintakaupalla.

Nykyään jo viittä konttiravintolaa kesäisin pyörittävä Jarna Kaplas on ostanut Helsingissä Cargo-nimisen konttiravintolan toiminnan. Helsingin ravintola on ensimmäinen ympärivuotisesti toimiva ravintola Konttiravintola Morton-nimisen yrityksen toimipisteistä. Kesäravintolat ovat Jyväskylässä, Kuopiossa, Varkaudessa, Pieksämäellä ja Joensuussa.

– Ravintola-ala on muuttunut 10 vuoden aikana enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että syödään ulkona. Liikepaikka Helsingissä on hyvä ja liiketoimintakauppaprosessi meni kivuttomasti, Kaplas kertoo.

Asiakkaat valmiina

Kaplaksen ravintolatoiminta sai alkunsa pohjoissavolaisesta 3 000 asukkaan kunnasta Rautalammilta vuonna 2010. Morton on vieraillut konttiravintoloineen Helsingissä, kun Rautalampi esittäytyi Narinkkatorilla helsinkiläisille vuonna 2013. Sittemmin yritys on osallistunut Helsingissä myös katuruokatapahtumiin. Näin yritys on kerännyt seuraaja- ja asiakaskuntaa.

Liiketoimintakaupan aiesopimus syntyi keväällä. Rahoitukseen Kaplas sai apua tutulta neuvonantajalta, Finnvera lähti hankkeeseen mukaan ja lakimies laati kauppakirjan.

– Kun kaupan osapuolten tahtotila on sama, prosessi sujuu hyvin. Due diligence, eli taustatyö kauppakohteesta täytyy tehdä hyvin, jotta tietää, mitä on ostamassa, Kaplas sanoo.

Muutautumiskyky pitää pinnalla

Edes kevään koronakriisi tai mahdollinen toinen aalto ei pelota yrittäjää.

– Ne yrittäjät tuntuvat pärjäävän, joilla on kykyä muuntautua. Siihen täytyy vaikuttaa, mihin pystyy itse vaikuttamaan. Kukaan ei tule pelastamaan, vaan täytyy toimia, Kaplas pohtii.

Morton täyttää tänä vuonna 10 vuotta, ja se on luvannut asiakkailleen yllätyksiä juhlan kunniaksi. Helsinkiin laajentuminen on varmasti isoin yllätys, mutta ravintolat ovat myös jakaneet noin 20 euron lahjakortteja 5 000 euron edestä muihin saman paikkakunnan ravintoloihin. Se on auttanut myös muita ravintoloitsijoita koronakevään aikana. Pieniä ylältyksiä ovat olleet esimerkiksi limut tai kombucha-juomat take away -kasseissa.

Syksylle kaavailtu ilmainen puistokonsertti siirtyy ensi syksyyn.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi