Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Taina Källi huomasi piristymisen merkkejä rautakaupassa
– Vuoden 2021 hinnoista on tultu alas nelisenkymmentä prosenttia. Silloin puutavara loppui kesken. Nyt sitä riittää, sanoo rautakauppias Taina Källi. Kuva: Mikko Käkelä / Laatukuva
21.5.2024 klo 14:06
Uutinen

Järvenpääläinen rautakauppias teki ilahduttavan havainnon, kun yksi tuoteryhmä alkoi vetää – Tämän takia remontointi kannattaa juuri nyt

Taina Källin mukaan kysyntä on kasvanut muun muassa terassilautojen myynnissä.

Järvenpääläisellä rautakauppiaalla on hyviä uutisia synkän talousuutisoinnin keskelle.

– Toukokuu on ollut parempi kuin viime vuoden toukokuu. Esimerkiksi terassipuu on käynyt paremmin kaupaksi kuin viime vuonna. Samoin maalikauppa, vaikka kuun alku oli viileä eikä sopinut maalaustöiden aloittamiseen. Orastavia merkkejä paremmasta on selvästi ilmassa, Järvenpään K-Raudan kauppias, Rautanainen Oy:n yrittäjä Taina Källi kertoo.

Vuodesta 2014 rautakauppa-alalla toiminut yrittäjä ei ole tinkinyt riskinotosta, sillä hän on tilannut varastoon tavaraa entiseen malliin siitä huolimatta, että kuluttajien luottamus talouteen kyntää edelleen syvällä.

Källin mukaan vallitsevassa tilanne on monessakin mielessä otollinen remontoinnille ja rakentamiselle. 

– Hallitus ajaa läpi arvonlisäveron korotusta ja ensi vuodenvaihteessa kotitalousvähennys pienenee. Näiden lisäksi kannattaa muistaa, että juuri nyt on valtavasti hyviä työntekijöitä vapailla markkinoilla. Nyt saa siis helposti osaavaa työvoimaa, eikä työmiesten tarvitse tehdä hommia kiireessä.

Valtiovarainministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesitysluonnoksen, jonka mukaan yleisen arvonlisäverokannan nosto 24 prosentista 25,5 prosenttiin tulisi voimaan 1. syyskuuta alkaen.

”Kannattaa muistaa, että juuri nyt on valtavasti hyviä työntekijöitä vapailla markkinoilla.”

Taina Källi, kauppiasyrittäjä

Hinnat laskivat

Esimerkiksi terassinrakentajien ostohaluja saattaa ruokkia se, että terassilaudat ovat nyt verrattain edullisia. Hinnat ovat romahtaneet etenkin vertailussa koronavuosiin.

– Vuoden 2021 hinnoista on tultu alas nelisenkymmentä prosenttia. Silloin puutavara loppui kesken. Nyt sitä riittää.

Källin mukaan kuluttajien ostokäyttäytyminen on osaltaan psykologiaa. Kun uutisissa kerrotaan negatiivisista uutisista, rahankäyttöä mietitään tarkemmin.

– Nyt kuluttajia on peloteltu lehdissä joka päivä siitä, miten hallituksen säästötoimet vaikuttavat, vaikka vaikutus ei välttämättä ole kovin iso yksittäiselle ihmiselle. Toki myös korot vaikuttavat, jos remonttia tehdään lainarahalla. Yleisesti ottaen ihmiset toimivat tunteella. Saatetaan säästää vain varmuuden vuoksi. Siinä mielessä EKP:n pienikin ohjauskoron lasku olisi tervetullut, yrittäjä sanoo.

Edes sähkön hinta ei tällä hetkellä rasita rakentajia. Viime päivinä pörssisähkö on käynyt jopa miinuksen puolella.

Källin mukaan remontoinnin viivästyminen saattaa merkitä yksittäisten kohteiden kohdalla korjausvelan siirtymistä ja tulevien remonttien kallistumista.

– Suomessa korjausvelkaa on vaikka kuinka ja paljon. Ihmisillä on isoja omaisuuksia kiinni asunnoissa. Korjausvelkaa ei kannattaisi paljon synnyttää, koska omaisuus kärsii siitä. Esimerkiksi talon ulkomaalausta ei kannata montaa vuotta lykätä. Ajoissa tehtynä pääsee vähemmällä vaivalla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen