15.7.2019 klo 10:56
Uutinen

Joensuulainen Jouni kehittää kaupallista ilmalaivaa: ”Aluksi ideaamme ei ymmärtänyt kukaan”

Joensuulainen Kelluu Oy kehittää ilmalaivakonseptia, joka on tarkoitettu energiateollisuuden käyttöön. Kyselyitä on tullut jo Amerikasta asti.

– Kun kerroin muutamille ihmisille ideasta, eihän sitä ymmärtänyt kukaan. Ihmisillä tuli ensimmäisenä mieleen epäonnistuneet, giganttiset ilmalaivahankkeet historian saatosta. Mutta sitten kun ensimmäinen proto oli valmis, ei enää tarvinnut kinata, toimiiko se. Sen sijaan ihmiset alkoivat keksiä mitä moninaisempia sovelluskohteita, mihin pitkän lentoajan tiedonkeruulaitetta voi käyttää, Kelluu Oy:n perustaja Jouni Lintu kertoo yhtiönsä alkutaipaleesta BusinessJoensuu-sivustolla.

Lintu jäi puolitoista vuotta sitten sivuun perustamastaan Opinsys-yrityksestä. Nyt hän panostaa Kelluu Oy:hyn täysipäiväisesti.

Mies sai ideansa pohdittuaan nykyisiä drone-lennokkeja ja niiden rajoitteita kuten lyhyitä lentoaikoja. Drone on säännöllisin väliajoin palautettava maahan latausta varten. Mies pohti, miten voisi kehittää laitteen, joka pysyisi ilmassa pidempään ja joka voisi hoitaa samanlaisia tehtäviä kuin kauko-ohjattava lennokki.

Lintu teki laskelmia puolentoista vuoden ajan. Ensimmäisen prototyypin kehittelyssä otettiin huomioon ennen kaikkea ekologisuus.

– Ilmailuala on yksi maailman eniten energiaa kuluttavista aloista. Meidän tapauksessa resurssitehokkuus tarkoittaa kuitenkin sitä, että vaikkapa ympäristöä kovasti kuormittavia helikopterilentoja sähkölinjojen valvonnassa voidaan jättää lentämättä. Kiertotalous mielletään usein olemassa olevan materian kierrättämiseksi, mutta kaikista fiksuinta on olla käyttämättä luonnonvaroja alunperinkään, jos se vain on mahdollista.

Kelluun kehittämä ilmalaiva kuluttaa 99 prosenttia vähemmän energiaa esimerkiksi helikopteriin verrattuna.

Prototyypin valmistuttua Lintu sai apua ideansa kehittämiseen Business Joensuun Yrityskiihdyttämöstä. Idea on otettu hyvin vastaan, sillä Kelluu voitti Start Me Up -liikeideakilpailun Äly ja väläys -palkinnon.

Ilmalaivatehdas Joensuuhun

Lintu lupailee Yrittäjäsanomille, että kaupallinen tuote on valmis vuoden päästä.

– Koko ajan mennään eteenpäin. Ensimmäinen myytävä tuotteemme tulee olemaan virtuaalinen helikopteri. Nykyisin kaasuyhtiöt toimivat niin, että tilataan kopteri ja laitetaan esimerkiksi työnjohtaja etupenkille. Me voimme tarjota ilmalaivan avulla saman niin, että kuva välitetään tietokoneen ruudulle. Helikopteri lentää yhdellä tankkauksella kolmisen tuntia, ilmalaiva vuorokausia yhteen menoon. Pystymme olemaan toiminta-alueella pitkään ja pitämään alusta valmiina siellä, missä tietoa tarvitaan, Lintu kertoo.

Parhaillaan Kelluu Oy rakentaa ilmalaivatehdasta Joensuuhun.

– Kyseessä on muutaman sadan neliön halli, jota remontoimme laboratorioksi.

Ilmalaivaan on osoitettu kiinnostusta jo rapakon takaa asti.

– Kun olemme reissanneet maailmalla, käyttökohteita on ilmennyt vaikka minkälaisia. Amerikasta on tullut kyselyitä metsäpalojen tarkkailuun.

Kuva: Kelluu Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi