11.5.2020 klo 18:16
Uutinen

Joka viides hakenut tukea

Yksinyrittäjien tukihakemuksia on rustattu Hämeessä verkkaisesti. Joka viides yksinyrittäjä on jättänyt tukihakemuksen kunnalle. Kanta-Hämeen tuhannesta hakemuksesta 228 oli Forssan seudulta. Päätöksiä lounaiseen Hämeeseen on ehditty tekemään 157.

Forssan seudulla kehittämisyhtiö vastaanottaa kaikkien viiden kunnan alueelle tulevat yksinyrittäjätuen hakemukset. Valmistelun jälkeen ne siirtyvät kuntien päätöksentekoon. Sähköinen hakeminen ja keskitetty toiminta näyttää yrittäjien suuntaan toimivan nopeasti.

– Tällä hetkellä keskimääräinen aika hakemuksen saapumisesta myönteisen päätöksen jälkeiseen maksatukseen on noin viisi työpäivää, toteaa Forssan Yrityskehitys Oy:n kehityspäällikkö Hannu-Heikki Saarinen.

Maksuun on laitettu vähän yli 300 000 euroa. Jakamatonta tukea seudulla on yli miljoona euroa. Tukieuroja riittää vielä 534 lounaishämäläiselle yritykselle.

– Hakemuksien määrässä on selvästi aleneva trendi. Aluksi osalla oli huolta tukirahojen riittävyydestä ja hakemukset laitettiin liikkeelle heti. Monella yrityksellä liikevaihdon lasku näkyy vasta viiveellä ja tämä vaikuttaa hakumääriin, Saarinen kertoo.

Päätöksiä tehdään nopeasti ja rahat lähtevät maksuun rivakasti Lounais-Hämeessä. Tukihakemuksien määrä on alun jälkeen kääntynyt laskuun. Kuva: Forssan Yrityskehitys Oy

Ypäjä katsoo eteenpäin

Ypäjä sai Työ- ja elinkeinoministeriöltä yhteensä 130 000 euroa käytettäväksi yksinyrittäjien tukeen. Kuntaan on tullut 18 hakemusta ja niistä oli äitienpäivään mennessä ehditty tekemään 11 päätöstä. Kaikkiaan Ypäjän tukieurot riittävät 65 yritykselle.

– Saatu yksinyrittäjien tuki vaikuttaisi tällä hetkellä riittävän hyvin. Olen tyytyväinen, jos raha riittää sitä tarvitseville ja kriteerit täyttäville yksinyrittäjille, toteaa Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula.

Tilanne hevospitäjässä on samankaltainen kuin muuallakin. Rajoituksien vaikutukset näkyvät yrityksien toiminnassa ja ihmisten arjessa. Kylien raitit ovat entistä hiljaisempia ja monen elinkeino ja elanto on kaventunut.

– On keskeistä miettiä niitä keinoja, miten epidemian jälkeen yritykset toipuisivat mahdollisimman nopeasti. Näen, et tässä tarvitaan usean eri toimijan kattavaa yhteistyötä, Ujula linjaa.

– Terveisinä haluan toivottaa jokaiselle jaksamista näinä haastavina aikoina.

Lue myös:

Muita kiinnostavia aiheita