työsuhteiden sudenkuopat ja niiden välttäminen
18.2.2022 klo 08:49
Uutinen

Jopa 35 % Kymenlaakson pk-yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta lähivuosina

Lähivuosina edessä todellinen yritysten omistajavaihdoksien suma.

Kymenlaaksolaisista pk -yrityksistä 35 prosenttia harkitsee omistajanvaihdoksen tekemistä lähimmän viiden vuoden aikana. 52 prosenttia kymenlaaksolaisista pk-yrityksistä seuraa aktiivisesti yrityksen arvon kehitystä.

Tulokset käyvät ilmi hiljan julkistetusta Suomen Yrittäjien Pk-yritysbarometristä. Kymenlaaksolaisten yritysten aikeet omistajanvaihdoksien suhteen ovat muuta maata korkeammalla tasolla.


Liiketoiminnan siirtäminen yrityskaupalla, sukupolvenvaihdoksella tai muulla omistajanvaihdoksella luo yritystoiminnalle hyvän mahdollisuuden jatkua. Lähitulevaisuudessa omistajavaihdosta harkitsevien pk-yritysten määrä on kasvanut.

Kahden seuraavan vuoden aikana omistajanvaihdos on suunnitelmien mukaan edessä 15 prosentilla yrityksistä koko maassa. Kasvua vuoden takaisesta on kolme prosenttiyksikköä. Kymenlaaksossa omistajanvaihdos on suunnitelmissa 16 prosentilla yrityksistä lähimmän kahden vuoden sisällä ja viiden vuoden sisällä omistajanvaihdosta suunnittelevia pk-yrityksiä on jopa 35 prosenttia.

Kymenlaaksossa omistajanvaihdosta suunnittelevien yritysten luku on muuta maata korkeampi ja noussut vuoden takaisesta lukemasta.
– Kyse on merkittävästä elinvoiman ja kasvun kysymyksestä koko Kymenlaakson maakunnan alueella lähivuosina. Kun liiketoiminnan omistajanvaihdos tehdään onnistuneesti, niin se on mahdollisuus uudistaa yrityksiä ja saada aikaan myös uutta kasvua, investointeja sekä kehitystä, sanoo Kymen Yrittäjien aluejohtaja Kari Jääskeläinen.
– Näin merkittävä omistajanvaihdosten määrä onnistuu vain hyvin koordinoidulla yhteistyöllä koko maakunnassa. Tarvitaan kaikkien elinkeinotoimijoiden yhteistyötä ja yhdessä sovittu malli, jolla omistajanvaihdoksia lähdetään vauhdittamaan järjestelmällisesti. Edessämme on varsinainen yritysten omistajanvaihdosten suma, sanoo aluejohtaja Jääskeläinen.

Rahoituksen järjestyminen avainroolissa
Rahoitusratkaisut ovat tärkeässä roolissa yritysten omistajanvaihdoksia tehtäessä. Kolme neljästä yrityksen ostoa suunnittelevasta kymenlaaksolaisesta yrityksestä tarvitsee Pk-barometrin mukaan yrityskauppaan ulkopuolista rahoitusta.  Finnvera on valtion erityisluottolaitoksena yhdessä muiden rahoittajien kanssa rakentanut yritysten omistajanvaihdosten rahoitusratkaisuja jo vuosia.

Kolmannes Pk- barometrin vastaajista, jotka eivät tarpeestaan huolimatta hakeneet tai saaneet rahoitusta, nimesivät tärkeimmäksi syyksi kireät vakuusvaatimukset. Kymenlaaksossa osuus oli hieman valtakunnallista keskiarvoa suurempi.
– Finnvera voi auttaa yhtälössä tarjoamalla vakuuksia tai lainaa kauppahinnan maksuun, investointeihin tai käyttöpääomaan. On hyvä muistaa, että erilaisia ratkaisuja on olemassa, ja rahoituksen saatavuus toteutuskelpoisille omistajanvaihdoksille on ollut pääsääntöisesti hyvä, muistuttaa Finnveran omistajanvaihdoksiin erikoistunut aluepäällikkö Elisa Sipponen.
– Samalla, kun Pk-barometrin mukaan omistajanvaihdostilanteessa olevien yritysten lukumäärä on ollut trendinomaisessa kasvussa, on yritysten kasvuhakuisuus ollut laskussa. Omistajanvaihdos voi tuoda positiivista kasvuvirettä, sillä kokemuksemme on, että jopa joka kolmas yritys on omistajanvaihdoksen jälkeen kasvuhakuinen, kertoo aluepäällikkö Elisa Sipponen.

Lisätietoja
Kymen Yrittäjät, aluejohtaja Kari Jääskeläinen, 0440 581 030
Finnvera Oyj, aluepäällikkö Elisa Sipponen, 044 325 7224