Kirjakauppias kertoo alan tilanteesta Yrittäjän podcastissa
Yksinyrittäjä Henrik Pohjavirta uskoo, että hän pystyy kilpailemaan isojen markettien kanssa. Kuva: Pauli Reinikainen

”Jos pään hakkaaminen seinään on romanttista…” – Kirjakauppias ihmettelee somessa kiertävää harhaluuloa  

Yksinyrittäjä Henrik Pohjavirran mukaan ihmiset on tavalla tai toisella saatava takaisin pienten kaupunkien keskustoihin.

Yrittäjän podcastin kevätkauden ensimmäisessä jaksossa vieraillaan riihimäkeläisessä kivijalkakirjakaupassa. Ala on paineessa, sillä moni kirjakauppa on joutunut lopettamaan toimintansa.

– Yrittäjien ikääntyminen ja eläköityminen on kylmä fakta tällä alalla. Jatkajia kirjakaupalle ei ole monella pienellä paikkakunnalla löytynyt. Kivijalkakirjakaupat ovat häviämässä, mutta eivät onneksi kokonaan. Meille on selkeästi tilausta, kun vaan ihmiset uskaltavat tulla ovesta sisälle. Sellaiset ihmiset tulevat yleensä uudestaan, Riihimäen Uuden kirjakaupan yrittäjä Henrik Pohjavirta kertoo podcastissa. Kuuntele koko jakso tästä!

Yle kertoi tammikuussa, että Suomesta on kadonnut neljässäkymmenessä vuodessa lähes 300 kirjakauppaa.

– Ihmisten mielikuva on se, että isossa marketissa asiointi on helpompaa. Auton voi laittaa parkkiin myös kivijalkakaupan eteen ja samat tavarat saa sieltäkin.

Pienissä kaupungeissa, kuten myös Riihimäellä, keskusta-alueen liiketilat ovat pinteessä isojen markettien puristuksessa. Pohjavirta kiittelee paikallisten yrittäjien keskuudessa vallitsevaa yhteishenkeä.

– Kyllähän ihmiset pitäisi jollain keinolla saada takaisin keskustaan asioimaan. Sosiaalisessa mediassa tulee jatkuvasti vastaan sellaisia harhaluuloja, ettei keskustassa ole mitään. Sitten kun vastaa listalla, mitä kaikkea keskustasta löytyy, reaktio on se, että ihmiset eivät ole käyneet vuosiin keskustan palveluissa, Pohjavirta sanoo podcastissa.

”Ihmisten mielikuva on se, että isossa marketissa asiointi on helpompaa.”

Henrik Pohjavirta, yksinyrittäjä

”Kovin paljon ei ole enää varaa lopettaa”

Elokuvissa ja monissa sarjoissa kirjakaupat saatetaan tuodaan esille romanttisessa hengessä. Pohjavirran mukaan arjessa romanttisuus on usein kaukana.

– Jos pään hakkaaminen seinään on romanttista, varmasti näin on, hän sanoo puoliksi leikillään podcastissa.

Pian yrittäjä vakavoituu.

– Kovin paljon ei ole enää varaa kirjakauppoja lopettaa tai ne loppuvat kokonaan. Isojakin kirjakauppoja on hävinnyt. Nyt näyttää onneksi siltä, että suurin osa olemassa olevista kirjakaupoista pystyy jatkamaan.

– Joku voisi sanoa, että on hulluutta toimia kivijalkaliikkeen yrittäjänä, mutta saman voi kääntää toisin päin: mielestäni olisi hulluutta olla olematta yrittäjä.

Kilpailu on Pohjavirran mukaan kovaa. Nettikauppa on oma lukunsa, ja siihen Pohjavirtakin aikoo lähteä. Vielä tällä hetkellä hänellä ei nettikauppaa ole.

– On ehdottomasti mahdollista kamppailla isoja marketteja vastaan. Yksi keino on henkilökohtainen palvelu ja se, että meillä on muitakin kirjoja hyllyssä kuin pelkkiä uutuuksia.

Kuuntele Yrittäjän podcastista, mitä kaikkea kivijalkakirjakaupasta löytyy, miten Henrik Pohjavirta aikanaan päätyi yrittäjäksi ja miten hän aikoo pitää yrityksensä kilpailukykyisenä.

Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Suplassa ja Spotifyssa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen