11.6.2020 klo 09:36
Uutinen

Jouko Ahola ei anna periksi, vaikka rahat eivät riitä yrityksen vuokriin: ”Olen kiitollinen, jos päivän aikana ei tule hirveän montaa maksuvaatimusta”

Kaksinkertaisena maailman vahvimpana miehenä tunnettu kuntosaliyrittäjä Jouko Ahola ei aio antaa periksi vastoinkäymisille, vaikka rahat eivät juuri nyt riitä laskujen maksamiseen.

Jouko Ahola seisoo Hämeenlinnan Tiiriössä sijaitsevan Like Liikuntakeskuksen pihalla. Se on toinen Aholan omistuksessa oleva kuntosali Hämeenlinnassa. Toinen sijaitsee kaupungin keskustassa.

Tiiriön kuntokeskukseen on investoitu 300 000 euroa lainarahaa. Se on iso summa yksinyrittäjälle. Ahola on halunnut toteuttaa omaa visiotaan täyden palvelun kuntokeskuksesta. Yksi osa sitä on tontille noussut, lähes valmis esterata, jollaista ei ole muualla. Sisätilat on rakennettu uusiksi lattiasta kattoon. Uusia laitteita on hankittu asiakkaiden toiveiden perusteella.

– Onhan se iso summa toisen omistamaan kiinteistöön. Kesäkuun 27. päivään mennessä aion tehdä ulkoradan valmiiksi. Vaikka pikavipillä, Ahola sanoo päättäväisesti, mutta osittain leikillään.

Viime aikoina Ahola on joutunut palaamaan entisiin rakennusalan töihin, koska tulot kuntosaleista ovat tyrehtyneet koronan seurauksena. Työpäivät alkavat seitsemältä ja päättyvät iltayhdeksältä. Illat hän viettää kuntosalilla asiakastyössä.

– Minulla on käynnissä vanha rakennusprojekti omistamassani omakotitalossa. Siinä oli vuokralainen, joka jouduttiin häätämään vuokranmaksuongelmien takia. Aloin remontoida taloa, jotta saisin sen myytyä.

Myynti on takkuillut, sillä jo kaksi ostajakandidaattia on joutunut vetäytymään lainansaantiin liittyvien ongelmien takia.

– Tällä hetkellä pankit eivät rahoita asuntokauppoja kovin helpolla, Ahola sanoo.

Oma koti myyntiin

Viime vuonna avattu Like oli hyvässä vedossa ennen koronakriisiä. Sitten tapahtui odottamaton.

– Jos vertaa huhtikuun kassavirtaa viime vuoden kesäkuuhun, asiakasmäärä tippui pahimmillaan kahdeksasosaan. Se tarkoittaa, että mitään ei pysty maksamaan. Ei vuokria, ei kuntosalilaitteiden leasing-maksuja, ei vakuutuksia. Kaikkia maksuja on pitänyt siirtää. En ole pystynyt maksamaan vuokraa useampaan kuukauteen.

Vasta pieni osa menetetyistä asiakkista on alkanut palata kuntosalille.

– 200 asiakasta pitäisi saada takaisin, niin pystyn taas maksamaan laskuja. Toisaalta jäsenyytensä tauottaneita asiakkaita ei ole niin paljon, kuin mitä odotimme.

Aholalla on ollut pahimman varalle kaksi sijoitusasuntoa. Ne on nyt myytävä. Myös oma koti menee myyntiin ensi viikolla ja auto vaihtuu edullisempaan.

– Tilanne on nyt sellainen, että jotain on myytävä kahden viikon sisällä. Jos myyn kaiken, jään plus miinus nolla -tilanteeseen.

Rakennustöitä olisi, mutta niitä yrittäjä ei voi ottaa vastaan. Kuntosalilla on asiakasryhmiä, jotka Ahola haluaa hoitaa.

– Olemme saaneet Hämeenlinnan kaupungilta työhyvinvointiryhmän, joka jatkuu elokuulle. Olisimme voineet katkaista ryhmän juhannukseen, mutta tämä on meidän tapamme toimia. Haluamme tarjota asiakkaille parasta.

Kaupungin kanssa solmittu sopimus on tuonut liikuntakeskukselle tärkeää tulovirtaa. Seuraava työhyvinvointiryhmä aloittaa lokakuussa. Siihen mennessä kuntosalin asiakasmäärien täytyy kasvaa. Muutoin toiminta on vakavasti vaakalaudalla.

”Konkurssi tuntuisi epäoikeudenmukaiselta”

Ahola erottuu monesta kuntosaliyrittäjästä siinä, että hän pyörittää salia toiminimellä. Se merkitsee isoa henkilökohtaista riskiä rahallisesti.

Viime aikoina hän on miettinyt myös vaihtoehtoa koko toiminnan lopettamisesta.

– Jos pitäisi lopettaa, turha tässä iässä olisi revitellä ja lähteä aloittamaan alusta. Siinä mielessä konkurssi tuntuisi epäoikeudenmukaiselta.

Aholan mielestä koronakriisi olisi voitu hoitaa myös toisin, jolloin yritykset olisivat kärsineet vähemmän.

– Minun mielestäni tämä on seurausta valtion huonoista päätöksistä. Kun suojellaan pientä osaa väestöstä, iso osa yrittäjistä kärsii turhan paljon. Toisaalta kukaan ei tiennyt, miten epidemian kanssa käy, hän myöntää.

Yhdestä asiasta Ahola on vakuuttunut.

– Suomessa ei pärjää olemalla hullun ahkera ja tekemällä paljon töitä. Kovan ruumiillisen työn arvostus on nolla.

”En jätä öitä nukkumatta”

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Ahola ei ole lähtenyt surkuttelemaan liikaa.

– Lähden jokaiseen päivään kovalla sykkeellä ja yritän parhaani. Olen kiitollinen, jos päivän aikana ei tule hirveän montaa maksuvaatimusta tai trattaa. En jätä öitä nukkumatta tai jää synkistelemään. Vaikka valvon koko yön, ei minulla ole siltikään seuraavana aamuna laskuihin varaa.

Yrittäjä kiittelee yhteistyökumppanien joustavuutta kriisin aikana.

– Kaikki ovat olleet ymmärtäväisiä, vaikka heilläkin on vaikeaa. Olen korviani myöten veloissa tällä hetkellä, mutta ei kukaan ole ajamalla ajanut minua tähän tilanteeseen.

Pieni lohtu tilanteessa oli 2000 euron yksinyrittäjätuki. Sitäkin enemmän Ahola on saanut tukea elämänkumppaniltaan Hannalta.

– Minulla on tuossa positiivinen nainen. Molemmilla usko liiketoimintaan on vuoron perään koetuksella, mutta yksin en jaksaisi yrittää. Hannan kanssa olemme päättäneet pärjätä. Meillä on tässä kuitenkin paljon hyviä asioita.

Harjoittelu kuntosalilla ei ole unohtunut, vaikka työpäivät ovat jo itsessään fyysisesti kuluttavia.

– Treenaan viisi kertaa viikossa. Se on ollut hyvä asia. Ei tule niin paljon mietittyä negatiivisia asioita.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi