19.12.2018 klo 10:02
Uutinen

Joulumyyjäiset ovat myyjille tärkeä sesonki – Joulutuotteiden valmistus alkaa kesäkuussa

Joulumyyjäisiä riittää joka viikonlopulle. Nyt on monen myyjän vuoden tärkein sesonki.

Tuomaan markkinoilla Kaurilan Saunan puumökin edustalla käy kuhina. Mökissä myyjänä työskentelevä Maili Lydecken pakkaa tuotteita ja rahastaa lähes tauotta.

Joulunalusviikot ovat täynnä joulumyyjäisiä. Ne ovat monelle käsityöyrittäjälle ja tuotemyyjälle vuoden tärkeimpiä myyntitapahtumia. Valmistujaiset, ystävänpäivät ja hääsesonki tuovat pieniä myyntipiikkejä vuoden varrelle.

Niin on myös Kaurilan Sauna -merkillä luonnonkosmetiikkaa ja muita saunatuotteita valmistavalle Saara Lehtoselle. Hän pitää Vanhassa Meilahdessa toimivaa yleistä Kaurilan saunaa ja valmistaa tuotteet läheisessä pajassa.

– Joulukaupassa näkyy tänä vuonna veronpalautusten myöhäisempi maksupäivämäärä. Ihmiset tulivat oikeasti ostoksille vasta veronpalautuspäivän jälkeen. Sitä ennen he vain silmäilivät ja tutkivat valikoimia, Lehtonen kertoo.

Aiempina vuosina veronpalautukset maksettiin joulukuun 4. päivänä. Tänä vuonna päivä oli 11. joulukuuta.

Joulu alkaa kesäkuussa

Joulumyyntiin menevien tuotteiden valmistus on aloitettava jo kesäkuussa. Yli sadan tuotteen varastoa täytyy alkaa täydentää ajoissa, jotta mikään ei jouluna loppuisi kesken.

– Saippuoiden kypsyminen kestää pari kuukautta. Saunassamme ei ole sähköjä, joten se valaistaan mehiläisvahasta valmistetuista pitsikynttilöistä. Näitä kynttilöitä menee meillä valtavia määriä myös myyntiin, joten niitä täytyy valmistaa paljon varastoon. Vaatii pientä taikuruutta miettiä, mitä myy ja kuinka paljon, Lehtonen kertoo.

Lehtonen on toiminut Kaurilan Saunan pitäjänä ja yrittäjänä vuodesta 2009. Saunarakennus on 1800-luvun lopulla rakennettuhirsitupa ja se on tuotu Meilahden huvila-alueelle Tuusulasta 90-luvun puolessa välissä. Kolmena päivänä viikosta sauna toimii yleisenä saunana ja muuten yksityistilaisuuksiin varattavana saunana.

Saunatuotteet ovat kuitenkin tärkeä osa Lehtosen liiketoimintaa. Hän aloitti tuotteiden myymisen kiertämällä myyntipöydän kanssa toimistorakennuksissa ja markkinoilla. Nykyään hän voi keskittyä tuotteiden valmistukseen ja saunan pyörittämiseen.

– Olen saanut viimeisen kahden vuoden aikana noin 100 aktiivista jälleenmyyjää, mikä on ollut käänteentekevää toiminnalleni. Olen pystynyt palkkaamaan työntekijän, mieheni on tullut mukaan toimintaan vastaamaan myynnistä, markkinoinnista ja verkkokaupasta. Tammikuussa vakituisena aloittaa kolmas työntekijä Maili, joka on nyt Helsingin Tuomaan markkinoilla myyjänä, Lehtonen kertoo.

Käyttötuotteita tarpeeseen

Kaurilan Sauna -tuotteet ovat siis hyvin näkyvillä ympäri Suomen joulumyyjäisiä jälleenmyyjien pöydillä ja sitä kautta tietoisuus tuotteista leviää entisestään. Kaurilan Sauna on suoraan läsnä vain Helsingin Tuomaan markkinoilla ja omilla Kaurilan Saunan joulumarkkinoilla.

– Joulumarkkinoista alkaa tulla kyselyitä lokakuussa. Yleensä vastaamme kyllä. Tuomaan markkinoilla olemme kuudetta kertaa, ja meillä on siellä vakiintunut asiakaskunta. Omat joulumyyjäiset järjestimme tänä vuonna kymmenettä kertaa, Lehtonen sanoo.

Saippuoita ja voiteita myyviä yrittäjiä on paljon, mutta asiakkaitakin riittää. Lehtosen mukaan saippuat, voiteet ja kynttilät ovat käyttötuotteita, jotka eivät jää hyllyille pyörimään. Talouden nousukausi ei joulukauppiaan myynnissä näy.

– Ihmiset ovat kyllästyneet tavaramäärään. He ovat harkitsevaisia ja ostavat vain tarpeeseen. Meilläkin on ollut kahden saippuan tarjouksia, mutta moni asiakas on sanonut ostavansa vain sen yhden, jonka tarvitsee. Silti pitäisi keksiä uutuuksia ja uusia tuoksuja vanhoihin tuotteisiin, koska me naiset erityisesti haluamme hypistellä ja nuuskia jotain uutta, Lehtonen sanoo.