21.8.2020 klo 15:32
Uutinen

Jounin työhuoneen räjähdysmäinen tulipalo muistutti tärkeästä toimenpiteestä, joka monelta unohtuu

Joensuulaisyrittäjän toimiston tulipalossa oli onni onnettomuudessa.

Porokka Invest Oy:n yrittäjä Jouni Porokka heräsi puhelinsoittoon tänään perjantaina kuudelta aamulla. Langan päässä kerrottiin, että yrityksen Joensuussa sijaitsevassa konttorissa oli ollut räjähdysmäinen tulipalo Porokan työhuoneessa.

– Toimisto kärähti pahemman kerran. Siellä on aika hurjan näköistä, Porokka kertoo.

Onni onnettomuudessa oli se, että räjähdys palon alkuvaiheessa oli sammuttanut alkavan isomman tulipalon. Onnettomuuden jäljiltä konttoritilat olivat lähes kauttaaltaan noen peitossa.

Porokka Invest myy uusia ja käytettyjä puutavaranostureita. Palopaikka sijaitsee myymälätilojen yhteydessä.

Jouni Porokka tekee myös vuokrausbisnestä. Hän säilytti vuokrasopimuksia työhuoneessa. Niistä onneksi valtaosa oli sähköisessä formaatissa.

– Onneksi kaapit, joissa minulla on muun muassa rakennuspiirustuksia, olivat kunnossa. Kaikki, mitä työpöydällä oli, tuhoutui. Kaapeissa olleista 30 vuokrasopimuksesta 28 on sähköisessä muodossa.

Yrittäjän mukaan palotarkastaja epäilee, että tulipalo olisi syttynyt tietokoneen näppäimistöstä.

– Suurimmat vahingot olivat näppäimistön kohdalla. Tulipalo oli ilmeisesti kytenyt jo pidempään ja syttynyt mahdollisesti virtapiikistä. Voi myös olla, että tupakansytytin oli aiheuttanut räjähdyksen.

Onnekseen Porokka oli ottanut eilen töistä lähtiessään kannettavan tietokoneen mukaansa. Toinen, työhuoneeseen jäänyt vanhempi tietokone tuhoutui.

Yrittäjä kannustaa varmuuskopioimaan

Lähes 30 vuotta yrittäjänä toiminut Porokka haluaa varoittaa yllättävän tulipalon riskeistä.

– Haluan painottaa, miten tärkeää on ottaa dokumenteista sähköiset kopiot. Itse vältyin pahimmalta, mutta paljon historiaa paloi mukana. Vahingot nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Hän kehottaa turvaamaan tärkeät tiedot esimerkiksi pilvipalveluun.

– Jos esimerkiksi omat rakennuspiirustukseni olisivat tuhoutuneet, niitä olisi todella vaikeaa hankkia jostain uudelleen. Sama koskee sopimuksia. Dokumenttien siirtäminen pilveen on edullinen ja helppo tapa turvata tiedot. Itsekin varmistan, että jatkossa kaikki tärkeät dokumentit on vielä paremmin varmistettu.

Kuva: jouni Porokan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi