8.10.2020 klo 07:14
Uutinen

Juhlaa sumun keskellä

Yrittäjäjärjestö syntyi Pohjois-Karjalaan 80 vuotta sitten pitämään yrittäjien puolta. Perustajilla oli mielessään kirkas tavoite: haluttiin, että Pohjois-Karjala on maakunta, joka menestyy yrittäjien riskinoton ja sen tuoman hyvinvoinnin kautta.

Tarkoitus on toteutunut erinomaisesti. Pohjois-Karjala on vahva maakunta, joka tunnetaan eri puolilla maata paitsi vahvasta identiteetistään ja osaamisestaan myös erinomaisista yrityksistään.

Moni maakunnan yritys kuuluu kansalliseen liigaan, ja monet ovat menestyneet myös maailmalla.

Vaikka yrittäjäjärjestö on tehnyt menestyksellistä työtä 80 vuotta, urakka on kesken.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät juhlii sumun keskellä. Koronakriisi heiluttelee kansantalouksia ja on iskenyt voimalla myös moniin maakunnan yrityksiin. Tuore Pk-yritysbarometri kertoo, että näkyvät ovat synkistyneet myös Pohjois-Karjalassa, vaikka ovatkin selkeästi paremmat kuin Suomessa keskimäärin.

Viime viikkoina maakunnassa on herättänyt kasvavaa huolta lentoyhteys. Finnair on lopettamassa lennot Joensuuhun keväällä 2021. Hallitus on lupaillut ostoliikennejärjestelyä, joka turvaisi yhteydet maakunnasta myös kevään jälkeen. Asia on yritysten ja yrittäjien kannalta mitä tärkein. Pohjois-Karjalassa on paljon yrityksiä, joille nopea yhteys maailmalle on keskeinen osa välttämätöntä infrastruktuuria.

Jos yhteys häviää tai olennaisesti heikkenee, sillä on suuria vaikutuksia kansainvälistä kauppaa ja matkailua harjoittaville yrityksille. Yrittäjäjärjestö taistelee vimmatusti Pohjois-Karjalan lentoyhteyksien puolesta, koska tiedämme niiden merkityksen koko maakunnan elinvoimalle ja yrittäjyydelle.

Vaikka maailmaa peittää nyt sankka sumu, yrittäjät katsovat rohkeudella eteenpäin. Tiedämme hyvin, että kun kriisi on aikanaan ohi, yrittäjiä ja yrittäjyyttä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Suomi ei selätä velkavuortaan eikä pysty huolehtimaan kansalaisistaan, jos Suomessa ei ole hyvä yrittää, ottaa riskiä, investoida ja työllistää. Siksi yrittäjyyden asia on koko Suomen asia.

Toivotan onnea Pohjois-Karjalan Yrittäjille. Kiitän samalla nykyisiä ja menneitä yrittäjäsukupolvia siitä suurenmoisesta työstä, jota olette tehneet yrittäjinä ja yrittäjävaikuttajina Pohjois-Karjalan ja koko Suomen puolesta.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.