4.5.2017 klo 07:33
Uutinen

K-kauppiaat Kalle ja Teija: Tuomme ruokatrendit Poriin ensimmäisten joukossa

– Haluamme yhdistää parhaan asiakaspalvelun ja uusimmat ruokatrendit. Porin K-citymarket Mikkolan kauppiaat Teija Färm, 46, ja Kalle Wahlroos, 40, reissaavat pari kertaa vuodessa haistelemassa trendejä. Paikkansa kaupassa ovat löytäneet muun muassa smoothiebaari, luomu- ja lähiruoka sekä vegetuotteet.

Porilaisuuteen pari ottaa suoraa kontaktia viikon jokaisena päivänä.

– Meillä toivotetaan tervetulleeksi ja toivotetaan hyvät päivänjatkot. Haluam­me välittää asiakkaille saman fiiliksen kuin astuisi hyvään ravintolaan, Teija Färm ja Kalle Wahlroos vakuuttavat.

Kallen 40-vuotisjuhlaa kaupassa vietetään 5.–6. toukokuuta, jolloin talo on täynnä tapahtumia, tarjouksia, konsulentteja, maistiaisia ja muuta mukavaa.

Kauppiasparilla on vahva ravintola­tausta. He tapaisivatkin ensi kertaa Turun Marilynissa. Ikäero arvelutti ensin Teijaa, mutta sinnikäs Kalle ei ole luovuttajatyyppiä – tässäkään asiassa. Pari muutti yhteen, teki töitä ja opiskeli. Kalle luki ravintolakokiksi, myöhemmin hän suoritti yrittäjän erikoisammattitutkinnon ja Ruokakeskon Kauppiasvalmennuksen. Teija on hotelli- ja ravintolaesimies sekä liiketalouden tradenomi.

Esikoinen Alina syntyi, ja vuorotyö alkoi maistua puulta. Kalle napattiin paikalliseen Cittariin töihin ja koulutukseen. Tasa-arvoisen työparin ajatus omasta kaupasta alkoi kyteä. Kesko heitti peliin palloja, ja viimein he ottivat kopin Pietarsaaren uudesta K-Supermarketista. Kallen toinen kotikieli on ruotsi, joten Jakobstad ei pelottanut.

Helpolla ei kuitenkaan päästy.

– Aloitimme aivan alusta. Kaikki hankinnat ja työvoimarekrytointi olivat omalla vastuulla.

Oppiaika oli välillä rajuakin.

– Avajaisviikolla juhannuksen alla väkeä kävi valtavasti. Sitten tungos muuttui täydeksi vastakohdakseen. Tilanne oli haastava ja töitä piti tehdä tosissaan. Tulimme kauppiaiksi kovaan kilpailutilanteeseen. Mikään kauppa ei lopettanut, vaan tulimme uutena kentälle vakuuttamaan asiakkaat yksi kerrallaan.

Hihasta kiinni rohkeasti!

Kauppiaspari otti ohjat ja alkoi järjestää tapahtumia tavallisen kaupanteon oheen. Kaupasta tuli tärkeä osa yhteisöä, sen värittäjä ja toiminnan keskus.

– Samanlaista henkeä haluamme myös Porissa vaalia. Olemme toteuttaneet monenlaisia tapahtumia ja uutta on suunnitteilla jatkuvasti, kauppiaat lupaavat.

Herkät korvat on kauppiaalle tärkeä työkalu.

– Jos asiakas toivoo jotakin tuotetta, teemme kaikkemme, että sellainen löytyy mahdollisimman pian. Lähden vaikka itse etsimään, ellei muu auta, Kalle kuittaa.

Kauppiaat haluavat toteuttaa toiveita aidosti.

– Tulkaa rohkeasti nykäisemään hihasta, Teija kannustaa.

Vegeä, luomua, smoothieita

Uudeksi kotipaikaksi valikoitui luontevasti Pori vuonna 2015.

– Tunsimme entuudestaan jazzit ja Yyterin.

Cittari lisäsi neliöitä, liikevaihtoa ja työntekijämäärää roimasti. Haasteet eivät kuitenkaan pelottaneet ja pari tarttui toimeen.

– Olemme käyneet talon läpi osasto osas­tolta ja muuttaneet ne meidän näköisiksemme. Esillepano, valaistus ja muut mukavuusseikat vaativat paljon tekemistä.

Uuden kokeilu on Kallelle ja Teijalle elinehto.

– Tuomme trendit ensimmäisten joukossa. Eikä haittaa, vaikkeivät ne heti lyö läpi. Kokeilut pitävät oman mielen virkeänä ja asiakkaidenkin kiinnostusta yllä.

Pari reissaa ainakin pari kertaa vuodessa haistelemassa trendejä. Paikkansa kaupassa ovat löytäneet muun muassa smoothiebaari, luomu- ja lähiruoka, terveysvaikutteiset- ja vegetuotteet.

– Raakaruoka on kovassa nousussa vegen vanavedessä. Itsenäisinä kauppiaina päätämme oman tuotevalikoimamme. Paikalliset laatutuotteet ovat toivottuja lisiä tuotetarjontaan.

Lisää virtaa luonnosta

Pariskunta täydentää mukavasti toisiaan. Joskus tuittupäiseksi tunnustautuva Teija saa rauhallisesta Kallesta vastaparinsa. Epäoikeudenmukaisuus on asia, joka saa miehen tulistumaan. Silloin on oksat pois!

Kiireinen arki nollataan rennosti telkkaria kotisohvalta katselemalla tai retkeilemällä luonnossa. Koti on Vähäraumalla, jossa perheen rakas Hupsu-kissakin nauttii luonnosta rauhallisella pihamaalla. Perheessä on kolme lasta: Alina, 14, Valdemar, 7 ja Toivo, 4.

– Periaatteemme on, että joka päivä kokoonnutaan yhteen aamiaisella ja päivällisellä. Jutellaan päivän asiat ja nautitaan tietysti hyvästä ruoasta.

Teijan ja Kallen K-citymarket
K-Citymarket Pori Mikkola

Teksti: Maiju Junko
​Kuvat: Tomi Glad