25.3.2021 klo 08:58
Uutinen

K-P:n Yrittäjät tarjoaa alueen yrittäjille työkaluja jaksamiseen

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella, joka kattaa 18 kuntaa, toteutettiin vuoden vaihteessa 2020/2021 kysely, jossa aiheina koronan vaikutukset sekä yrittäjien jaksaminen. Kyselyyn vastasi 95 alueen yrittäjää ja kysely toteutettiin yhteistyössä Centria-ammattikorkeakulun opiskelijan Taru Kangasvieren kanssa.

Korona-aikana ajankohtaisen tiedon saanti on ollut tärkeässä roolissa yritystoiminnan kannalta. Vastaajista 27% oli saanut tietoa kunnan kehitysyhtiöiltä ja elinkeinoasiamiehiltä. Jopa 23% vastaajista oli saanut apua yrittäjäjärjestöltä tai yrittaja.fi/korona sivuilta.

Heti koronan alettua, avattiin Yrittäjien Kaikki koronasta -sivut, johon kerättiin laaja tietopankki yksinyrittäjille ja työnantajayrityksille, kertoo Keski-Pohjanmaan Yrittäjien asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Nina Niemi ja lisää että sivuja päivitetään edelleen.

Yrittäjäjärjestö yhdessä muiden toimijoiden kanssa, perusti lisäksi Alueesi korona-apu yrittäjille -verkoston, jossa mukana satoja yritysneuvojia ympäri Suomen.

– Viime tapaamisessa oli yli 400 neuvojaa kuulolla ja yhteydenottoja verkostolle on tullut yhteensä yli 50 000, kertoo Niemi. Verkoston koulutuksissa on kerrottu mm. koronatuista sekä välitetty eteenpäin hyviä käytäntöjä.

Yritykset kasvuhakuisia

Kyselyn mukaan 73% ilmoittaa ettei koronaviruspandemia ole vaikuttanut henkilöstön määrään, verrattuna normaali aikaan. Vain 23% vastaajista on joutunut irtisanomaan henkilöstöä tänä aikana. Jopa 67% vastaajista on kehittänyt yrityksen palveluita ja tuotteita pandemian aikana. Yli puolet vastaajista oli hakenut ja heille oli myönnetty erilaisia korona ajan tukia.

Koronapandemia on vaikuttanut eri toimialoilla hyvin eri tavoin, toteaa toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, Keski-Pohjanmaan Yrittäjistä. Yrityksillä on katse kuitenkin tulevaisuuteen ja tähän myös viittaavat kevään pk-yritysbarometrista saadut tulokset, jossa Keski-Pohjanmaan alue oli Suomen kasvuhakuisin, Järkkälä kommentoi.

Yrittäjille uusi Torstait on toivoa täynnä -palvelu

Yli puolet vastaajista kertoo saavansa tarpeeksi tukea yrittäjänä toimimiseen, mutta henkinen kuormitus on kovaa. Jopa 41% vastaajista kaipaisi lisää tukea henkiseen jaksamiseen ja 60% vastaajista on kokenut jonkun verran enemmän stressiä korona aikana.

– Tämä on huolestuttava tulos, mutta ei yllättävä, toteaa Järkkälä. Yrittäjillä on kovat paineet pyörittää yritystoimintaa, jatkuvasti muuttuvien ohjeistusten mukaan sekä huoli tulevaisuudesta ja luonnollisesti työntekijöistään, kertoo Järkkälä.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on solminut yhteistyösopimuksen Työnohjauspalvelu Helmin kanssa. Sopimuksen myötä lanseerataan Torstait on toivoa täynnä -palvelu, jonka myötä alueen jäsenyrittäjät voivat torstaisin kello 17.00-18.30 välisenä aikana, saada maksutonta keskusteluapua puhelimitse oman jaksamisen tueksi. Jäsenpalvelu alkaa 8.4.2021.

– Yrittäjän jaksaminen on koko yritystoiminnan perusta, ja sitä pitää vaalia, toteaa Työnohjauspalvelu Helmen yrittäjä, Merja Hynynen.

Hynynen on johdon työnohjaaja ja coach ja peruskoulutukseltaan hän on psykiatrian sairaanhoitaja.

– Oli huoli pieni tai suuri, se on raskas taakka kantaa yksin, pohtii Hynynen, ja lisää että kaikki keskustelut käydään täydellä luottamuksella. Minkäänlaisia rekisterejä ei puheluista synny.

Päivystysajan ulkopuolella jäsenyrittäjät voivat olla Hynyseen yhteydessä sähköpostitse, merja.hynynen@tyonohjauspalveluhelmi.fi

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, K-P:n Yrittäjät p. 0500 561 145
yrittäjä, johdon työnohjaaja ja coach, psyk.sh. Merja Hynynen p. 040 831 7433

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on jo vuodesta 1939 toiminut alueen yrittäjien vahvana edunvalvojana. Järjestämme yrittäjille koulutus- ja verkostoitumistapahtumia, sekä tarjoamme neuvontapalveluita ja rahanarvoisia jäsenetuja jäsenille. Jäsenyrittäjiä on toimialueella n. 2 400 ja paikkakuntakohtaisia yrittäjäyhdistyksiä 22, joissa yli 200 luottamushenkilöä. Olemme osa Suomen Yrittäjiä www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa

Tiedote 25.3.2021