19.11.2018 klo 10:03
Uutinen

Kahvilan omistaja sai tuomion – otti murtovarkaan kiinni ja ampui haulikolla varoituslaukauksen ilmaan

Iltalehti kertoo, että vihtiläinen kahvilan omistaja tuomittiin vaaran aiheuttamisesta ja laittomasta uhkauksesta 1100 euron sakkoihin. Omistaja oli ottanut murtovarkaan kiinni ja ampunut varoituslaukauksen haulikolla ilmaan.

Kahvilayrittäjä sai joulun alla 2016 kännykkään hälytykseen, että kahvilaan oli murtauduttu. Omistaja otti haulikon mukaansa ja tapasi kahvilan pihassa yhden murtovarkaan sorkkarauta kädessään. Hän sai tältä tiedon kahdesta muusta murtovarkaasta sisätiloissa.

Kahvilan omistaja oli havainnut sisällä liikettä ja nähnyt kuistilta yhden henkilön hyppäävän ikkunasta. Kahvilan omistaja oli huutanut karkuun lähteneen henkilön perään, mutta tämä ei pysähtynyt. Kahvilan omistaja kertoi ampuneensa varoituslaukauksen haulikolla ilmaan.

Kahvilan omistaja oli maininnut, että hänellä on pamppu ja koira autossa, mutta kiisti varsinaisesti uhanneensa murtautujaa ampumisella tai millään muullakaan. Hän kertoi käyttäneensä haulikossa kevyitä lyijypanoksia. Kiinni jäänyt murtovaras kuitenkin väitti, että kahvilan omistaja oli uhkaillut ampumisella.

Poliisi oli tullut paikalle ja he olivat käskeneet kahvilan omistajaa laskemaan haulikon, mutta tämä ei ollut heti tehnyt niin, koska oli omien sanojensa mukaan arvellut murtomiehen lähtevän pakoon.

Syyttäjän mukaan kiinni jääneellä varkaalla oli perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden olevan vakavassa vaarassa. Lisäksi syyttäjä katsoi kahvilan omistajan aiheuttaneen ampumallaan laukauksella vaaraa kahdelle murtovarkaalle.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka kahvilan omistajan tarkoituksena oli puolustaa omaisuuttaan, hänen menettelytapansa eivät olleet puolustettavissa.

Kahvilan omistaja tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta sadan päiväsakon sakkorangaistukseen, joka teki maksettavaksi 1100 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle rikoksentekoväline eli haulikko.

Hänet määrättiin maksamaan myös yhdelle varkaista 1000 euroa ja toiselle 700 euroa kärsimyskorvauksia. Vielä lisäksi hänet määrättiin maksamaan puolet jokaisen kolmen varkaan oikeusavustajien palkkioista. Summat olivat noin 700–1000 euroa jokaisen palkkion osalta.

Murtomiehistä kaksi tuomittiin varkaudesta 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Yksi tuomittiin 25 päivän ehdolliseen vankeuteen nuorena henkilönä tehdystä varkaudesta.

Lisäksi miehet joutuivat muun muassa yhteisvastuullisesti korvaamaan rikoksen aiheuttamasta vahingosta kahvilayritykselle yhteensä 3 584 euroa sekä vakuutusyhtiölle 3 142 euroa.

Kahvilan omistajan asianajaja Ilkka Haapalainen kertoo Iltalehdelle, että ei ymmärrä tuomiota. Hänen mukaansa tuomiosta valitetaan hovioikeuteen. Haapalainen huomauttaa, että kahvilan omistajan kiinni ottama murtomies oli itsekin todennut, että olisi lähtenyt karkuun, jos kahvilan omistajalla ei olisi ollut haulikkoa.

– Käsityksemme mukaan, ja myös paikallaan pysytetyn murtomiehen kertoman mukaan, haulikko esti häntä karkaamasta. Kahvilan omistaja toimi omasta mielestään pakkokeinolain sallimalla tavalla estäessään verekseltään tavattua varasta karkaamasta. Minusta tässä on tapahtunut oikeusmurha, Haapalainen sanoo.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Muita kiinnostavia aiheita