18.5.2018 klo 15:20
Uutinen

Kahvilayrittäjä operoi nyt teltassa: ”Asiakkaat ovat pöyristyneitä, miten tällaista voi tapahtua Suomessa”

Kahvilayrittäjä joutui siirtymään sisätiloista telttaan, kun Kokkolan kunnan hidastelu kaavoituksessa jatkuu.

Kokkolassa toimiva kahvila Saha on joutunut harvinaiseen tilanteeseen. Kahvila on toiminut pitkään poikkeusluvalla, koska alueen kaavoitusta ei ole saatu valmiiksi. Tänä keväänä poikkeuslupa päättyi ja yrittäjä oli kovan paikan edessä: koko toiminta oli vaarassa loppua byrokratiaan. Luvasta päättävä lautakunta vetosi muun muassa meluongelmaan.

Paikalliset asukkaat nostivat äläkän ja laittoivat liikkeelle adressin, johon saatiin lyhyessä ajassa 4500 allekirjoitusta.

Kahvilayrittäjä Outi Airola oli jo laittamassa pillejä pussiin, kun taistelutahto heräsi. Hän sai selville, että kahvilatoimintaa ei sinällään voida kieltää, vaikka rakennusta ei saisikaan käyttää kahvilana. Ratkaisuna oli kahvilatoiminnan siirtäminen ulos telttaan. Se ei vaadi rakennuslupaa.

Vanha tila nyt varastona

Yrittäjä on kaikesta huolimatta tyytyväinen nykytilanteeseen.

– Toiminta teltassa on lähtenyt odotettua paremmin liikkeelle. Tietysti on vähän hankalaa, kun astiat pitää kantaa aika kauas tiskattavaksi. En halunnut siirtyä kertakäyttöastioihin eettisistä syistä ja tuulen takia. Täällä rannassa tuulee aika usein ja astiat lentävät minne sattuu, Airola kertoo.

Teltta on kiinnitetty venetraileriin. Säät ovat suosineet, joten teltan kiinnityksiä ei ole vielä jouduttu testaamaan kovassa tuulessa.

– Asiakkaita on käynyt hyvin. He ovat pääsääntöisesti pöyristyneitä siitä, miten tällainen voi olla mahdollista Suomessa, Airola sanoo ja viittaa sisäkahvilan toiminnan lopettamiseen.

– Nyt minulla on hyvä kahvila tuossa vieressä tyhjillään. Ovet ovat auki, että ihmiset voivat käydä sisällä katsomassa mutta virallisesti se on varastotilaa. En aja ketään pois, jos joku haluaa mennä sinne kahvinsa juomaan.

Airola harmittelee, että hänen piti perua esiintyjiä lautakunnan päätöksen takia.

– Jos uusi kaava hyväksytään toukokuussa, siitä alkaa 30 päivän valitusaika. Kesäkuun lopussa selviää, tuleeko valituksia. Vasta sen jälkeen voin hakea normaaleja lupia, Airola selvittää.

Telttakahvila on merkinnyt uusia kuluja. Muun muassa kylmäkaappi on pitänyt uusia, kun vanhaa ei voitu siirtää ulkotiloihin.

Kuva: Outi Airolan kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi