29.3.2018 klo 15:54
Uutinen

Kaj Turunen: Eduskunnassa vahva tuki yrittäjän perheenjäsenen aseman parantamiselle

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin) on tarttunut Suomen Yrittäjien ajamaan lakimuutokseen liittyen yrittäjien perheenjäsenten epäreiluun sosiaaliturvaan.

Yrittäjäsanomat uutisoi tänään Tiina Starcken tapauksesta, jossa nainen oli työllistynyt miehensä osaksi omistamassa yrityksessä mutta oli yllättynyt kun TE-toimisto luokitteli hänet täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Tämän seurauksena Starcke menetti oikeutensa soviteltuun ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan.

Kaj Turunen lupaa viedä asian eduskunnan budjettiriiheen korjattavaksi.

– Suomen sosiaaliturvassa on ihan käsittämätön epäkohta, jonka vaadin korjattavaksi, hän sanoo.

Turusen mukaan on käsittämätöntä, miten Suomessa yrittäjän perheenjäsenet ja lähisukulaiset voidaan rinnastaa yrittäjiksi, vaikka heillä ei olisi osaa eikä arpaa yritystoiminnassa.

Yrittäjätaustainen Turunen on tehnyt epäkohdan korjaamiseksi helmikuussa lakialoitteen, joka on saanut allekirjoituksia yli puoluerajojen.

– Selkeyden, tasa-arvoisen kansalaisten kohtelun ja oikeudenmukaisuuden vuoksi on tärkeää saada yrittäjämääritelmästä pois ne yrittäjän perheenjäsenet, jotka eivät itse omista yrityksestä mitään, hän jatkaa.

Turusen lakiehdotuksen mukaan epäkohdan poistamisella yrittäjät uskaltaisivat työllistää omia perheenjäseniään aikaisempaa rohkeammin.

”Kun perheenjäsenet, jotka eivät omista yrityksestä tai ole sen hallinnossa, katsottaisiin työntekijöiksi myös työttömyysturvassa, ei heille aiheutuisi epäreiluja oikeudenmenetyksiä väärässä kassassa vakuuttamisen seurauksena tai siitä syystä, että heidän työsuhteensa perheyrityksessä on päätetty, mutta yritys on edelleen olemassa”, lakiesityksessä kirjoitetaan.

”Yrittäjät vapaata riistaa”

Turunen uskoo, että lakimuutokselle on hyvät edellytykset.

– Näyttäisi siltä, että poliittista tahtoa on. Tämä voi olla seurausta siitä yksinkertaisesta syystä, että ei ole minkäänlaisia perusteita vastustaa tätä esitystä. Aikaisemmin osa virkamiehistä oli sitä mieltä, että asia olisi korjattavissa paremmalla informaatiolla. Tämä ei kuitenkaan ole informaatiolla korjattava asia vaan ongelma, joka on lainsäädännössä.

Turusen mukaan kyseinen laki on peruja vanhakantaisesta suhtautumisesta yrittäjiin ja yrittämiseen.

– Luulen, että tässä on taustalla olettamus, että jos yrittäjän perheenjäsen työskentelee yrityksessä, hän työskentelisi työttömyysturvalla. Käytännössä perheenjäsen voidaan tulkita yrityksen osaomistajaksi, vaikka pystytään todistamaan, ettei hän omista yrityksestä yhtään mitään.

– Jossain vaiheessa tässä yhteiskunnassa on pyritty jättämään yrittäjän perheenjäsenet työttömyysturvan ulkopuolelle, eikä siitä ole välitetty. On jopa ajateltu, että yrittäjän perheenjäsenille ei kuulu työttömyysturvaa ja työvoimatoimenpiteitä. Monta kertaa on näyttänyt siltä, että yrittäjät ovat vapaata riistaa tässä yhteiskunnassa.

Kuva: Eduskunta

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi