9.9.2020 klo 19:46
Uutinen

Kaksi siskoa, kolme yritystä, 100 hehtaaria, 110 työntekijää ja 10 miljoonan euron liikevaihto – Satakunnan vuoden nuori yrittäjä 2020 -palkinnon nappasi säkyläläinen Siskosten Vihannestila

Satakunnan vuoden nuori yrittäjä 2020 palkittiin Satakunnan nuorten yrittäjien syysjuhlassa Porin raatihuoneella 9.9.2020.

Säkyläläiset Lähteenmäen sisarukset Santra, 34, ja Sofia, 31, ovat toimineet yrittäjinä nyt seitsemän vuotta. He viljelevät kasviksia Säkylän pelloilla ja välittävät niin omat kuin muidenkin suomalaisten viljelijöiden tuotteet keskustukkuliikkeille ja kaupan hyllyyn asti. Siskosten Vihannestilalta avomaan vihanneksia lähtee ympäri maata suurimpiin ketjuihin ja viedään myös Viroon.

Siskokset pyörittävät menestyksekkäästi kolmea yritystä: Siskosten Vihannestilaa, Kankaanrannan Vihannesta sekä Tuorex Oy:tä.

– Siskosten Vihannestilalla viljellään avomaan vihanneksia, Kankaanrannan Vihannes on vihannestukku, joka ostaa muiden viljelijöiden tuotteita sekä pakkaa ja kauppakunnostaa niitä tukkuliikkeisiin. Tuorex toimii viljelijän myyntiorganisaationa, sisarukset täsmentävät.

Multa tarttui sormiin ja yrittäjähenki luihin ja ytimiin

Lapsuutensa sisarukset ovat viettäneet vihannestilan pelloilla isän ja äidin jälkiä seuraten. Tie yrittäjäksi ei ollut sattuman kauppaa, ovathan he ikänsä kasvaneet yrittäjäperheessä.

– Rikkaruohoja kitkemällä ja sipulin varsia katkomalla kasvoi paitsi tietotaito avomaan vihannesten viljelystä, myös usko omiin kykyihin ja taitoihin. Multa tarttui sormiin ja yrittäjähenki luihin ja ytimiin, siskokset naurahtavat.

Sukupolvenvaihdos Kankaanrannan Vihanneksesta tehtiin onnistuneesti vuonna 2013, pari vuotta myöhemmin vuonna 2015 Santra ja Sofia perustivat Siskosten Vihannestilan, vuonna 2017 he ostivat Tuorexin ja vuonna 2019 maatila liitettiin siskosten toimintaan. Tuotemerkkinä Siskosten Vihannestila on jo yli kymmenen vuotta vanha.

– Meillä oli onni käydä läpi pitkä sukupolvenvaihdos. Isälle työskennellessä saimme rauhassa kypsytellä ajatusta yrittäjyydestä. Isän rinnalla otimme haltuun jokaisen yrityksen osa-alueen, kunnes olimme valmiita ottamaan täyden vastuun, Santra kiittelee.

”Muodostamme hyvän kombon”

Isä tunnisti lastensa vahvuudet, näytti suuntaa tyttärilleen ja työnjako onkin nyt päivänselvä: Sofia hoitaa tuotteet pellolta varastolle ja Santra varastolta kuluttajille. Isä tukee tarvittaessa tyttäriään vuosikymmenien aikana kertyneellä tietotaidollaan ja siskokset yhdistävät siihen omia uusia näkemyksiään.

– Me muodostamme hyvän kombon. Santra vastaa tuotteiden myynnistä, markkinoinnista, moninaisten laatuun liittyvien viranomaisvaatimusten täyttämisestä ja johtamisesta. Minä sen sijaan en koskaan kyllästy kasvun ihmeeseen. Vaihtelevien olosuhteiden heittämät haasteet pitävät kasvukaudella mielen virkeänä ja traktorin liikkeessä. Työpäiväni kuluvatkin kasvukauden aikana pellolla, työn organisoinnissa ja peltotöitä tekevän työntekijäjoukkomme johtamisessa”, kertoo Sofia.

Yrittäminen siskon kanssa on osoittautunut luontevaksi ratkaisuksi, sillä myös keskinäinen kommunikointi on helppoa, kun he tuntevat toisensa läpikotaisin.

– Olemme olleet aina saumattomasti yhdessä, riidat on riidelty jo lapsena. Yhtiökumppanuus oli luontevaa jatkoa, Sofia kertoo.

Toiminnassa kehitystä ja kasvua on tapahtunut tasaisen varmaan tahtiin. Kehittämistyötä tehdään jatkuvasti niin varastoinnin, pakkausten, viljelyn kuin brändin rakentamisen näkökulmastakin. Sisarusten huomassa niin vihannestilan peltoala kuin yritysten yhteenlaskettu liikevaihtokin on kasvanut moninkertaiseksi.

– Otamme riskejä ja teemme isojakin uudistuksia, mutta ne perustuvat aina oikealle tarpeelle. Investoimme isosti mutta hallitusti. Mitään ei tehdä hakuammunnalla eikä muutoksen ilon takia.

Yrittäjäsiskokset ovat panostaneet ja panostavat parhaillaan robotiikkaan ja tekoälyyn. Tilalla on käytössä satelliittiohjatut traktorit, joilla saadaan aikaiseksi luotisuoria rivejä. Samalla otetaan huomioon ympäristöystävällisyys.

– Vihannesviljely vaatii äärimmäistä tarkkuutta ja jokainen ihmisen ratin heilautus heilauttaa myös sadon tuottoa. Satelliittiohjattujen traktorien päästöt ovat myös pienemmät.

Perinteinen ala, tuoreita ideoita

Vuoden nuori yrittäjä -ehdokkaita haettiin avoimella ilmiannolla. Hyviä ehdotuksia tulikin runsaasti. Ykköseksi listalla nousi Siskosten Vihannestila.

– Yrityksessä on tehty onnistunut sukupolvenvaihdos, ja siskokset ovat jakaneet omat roolinsa hyvin. Yritys on myös merkittävä nuorten työllistäjä. Santra ja Sofia Lähteenmäki ovat kehittäneet toimintaa, kasvattaneet tilan liikevaihtoa ja kannattavuutta. Kaikessa toiminnassa näkyy johdonmukaisuus ja kasvuhalukkuus, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen listaa.

Palkitsemisperusteeksi nostettiin myös raikas tuotevalikoima ja markkinointitaidot.

– Runkona ovat perinteiset tuotteet, mutta mukaan mahtuu myös uusia, trendikkäitä lajeja, kuten pensas- ja härkäpapu. Yrittäjät menevät reippaasti terveyskärki edellä ja hyödyntävät myös rohkeasti tekniikkaa, tekoälyä ja robotiikkaa. Lisäksi sisarukset panostavat markkinointiin ja myyntiin. He ohjaavat kuluttajia terveelliseen ruokavalioon, tarjoavat reseptiikkaa ja tuovat esille kotimaisen tuotannon ympäristönäkökulmia. Raikas somemarkkinointi on myös hyvin hallussa, Kivinen jatkaa.

Palkinto ojennettiin Nuorten Yrittäjien syysjuhlassa 9.9.2020

Satakunnan vuoden nuori yrittäjä 2020 palkittiin Satakunnan nuorten yrittäjien syysjuhlassa 9.9.2020. Tilaisuus lähetettiin suorana Satakunnan Kansan verkkosivuilla. Satakunnan Yrittäjät ojensi Satakunnan vuoden nuorille yrittäjille Yksityisyrittäjäin Säätiö tukeman 1 500 euron stipendin, yrittäjäpatsaan ja kunniakirjan. Lisäksi Satakunnan Kansa ja Satakunnan Yrittäjät palkitsivat Satakunnan vuoden nuoren yrittäjän 5 000 euron suuruisella mediastipendillä.


Lisätiedot:

Markku Kivinen | Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja | 050 377 8006

Santra Lähteenmäki | Siskosten Vihannestila | 040 023 4677


Video ja kuvat: Antti Kyyrö | Miaco Cinema | Satakunnan Kansa