Hämeenlinnan Yrittäjäjuhlassa Kalevi Laurosta kiitettiin hyvin tehdystä työstä. Kuvassa Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Ranimaa, toiminnanjohtaja Kalevi Lauronen ja hallituksen jäsen Martti J. Kangas. Kuva: Lea Karmala
30.12.2021 klo 10:31
Uutinen

Kalevi Lauronen: Hämäläinen yrittäjä on vaatimattomasti ylpeä ja rohkeasti vaikuttava

– Hämäläinen perusluonne on vaatimaton. Kun sitä pikkuisen raaputtaa, niin jokaisen takaa löytyy upea yrittäjätarina, josta voi olla itsekin ylpeä, toteaa Hämeenlinnan Yrittäjien toiminnanjohtajana 2010–2021 toiminut Kalevi Lauronen.

Kalevi Lauronen jättää toiminnanjohtajan tehtävänsä vuodenvaihteessa. Tämän taustalla työura rahoitusalan ja liikkeenjohdon kehittämistehtävissä on tuottanut vahvoja kokemuksia ja näkemyksiä. Mielenkiintoinen työ yrittäjien kanssa ei kuitenkaan ole vielä kokonaan pysähtymässä.
– Toiminnanjohtajan tehtäviä jaetaan Hämeenlinnan Yrittäjien hallitusjäsenille ja osa hankitaan ostopalveluna. Toimintaa on myös sähköistetty viestinnässä ja taloushallinnossa. Itse jatkan yrittäjänä vapaammalla aikataululla.

Ekonomistiksi kouluttautunut Lauronen teki 24 vuotta uraa rahoitusalalla, vuoteen 2002 asti. Tämän jälkeen hän toimi jonkin aikaa konsulttina ja ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi vuonna 2007. Yrityskumppani-yrityksensä kautta hän on tarjonnut liikkeenjohdon konsultointipalveluja.
Pankkimaailmassa ja sen jälkeisissä tehtävissä on kertynyt kokemusta yritysten ansaintalogiikasta ja taloudellisen pärjäämisen edellytyksistä, ihan ruohonjuuritasolta lähtien.

Toiminnanjohtajan tehtävässä erityisesti vaikuttaminen ja yritysten toimintaedellytysten vahvistaminen paikallisesti sekä suhteet päättäjiin ovat olleet sydäntä lähellä.
– Ymmärrys virkamiestyön vaativuuteen on kasvanut. Viime vuosina yritysvaikutusten arviointi on mennyt paljon paremmin läpi, mutta sitä vain voitaisiin kysyä yrittäjiltä mahdollisimman varhaisessa valmistelun vaiheessa.

Kehityksen uudet kaavat

Ydinkeskustan kehittämiseen Hämeenlinnan Yrittäjät vaikuttaa Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen kautta, missä ollaan mukana hallituksessa ja tiimeissä. Laurosen mielestä kaavoituksen kehittäminen ja kaupunkirakenteen tiivistäminen ovat kaupungin ykköstehtäviä.
– Asumiseen, liike-elämään ja tapahtumiin tulisi kehittää lisää alustoja, jotta kaivattua pöhinää saataisiin aikaan. Ykköskorttelin hankkeen eteneminen toimii varmasti kiihdyttimenä myös muille kehittämisinvestoinneille naapurikortteleissa.

Lauronen toivoo, että yrittäjäjärjestön jäsenyyteen liittyvien palveluiden hyödyistä viestitään aktiivisesti.
Valtakunnalliset ja alueelliset neuvontapalvelut voivat tuottaa kohtuulliselle jäsenmaksulle katetta moninkertaisesti jo yhdellä puhelinsoitolla esimerkiksi laki-, verotus- tai työsuhdeasioissa.

Paikallinen verkostoituminen ja kohtaamiset on toinen tärkeä osa yrittäjäjärjestön jäsenyyttä.
– Siinä on huikea potentiaali tiedon ja kokemuksien vaihtamiseen yrittäjyydestä tai eri toimialoilta sekä jopa asiakaspotentiaalia.

Kolmantena vahvuutena yrittäjäyhteisössä Lauronen näkee vaikuttamistyön päättäjien suuntaan.

Luottamustehtävät ja matka jatkuvat

Lauronen tuli valituksi Suomen Yrittäjien järjestövaliokuntaan Hämeen Yrittäjien edustajana vuosille 2022–2023.
­- Uskon, että pitkän kokemukseni perusteella minulla on paljon annettavaa järjestömme kehittämisessä.

– On hyvä pohtia eri toimijoiden roolit ja tehtävät kolmiportaisessa yrittäjäjärjestössä sekä miten paras osaaminen saadaan jäsenten käyttöön taloudellisesti ja tehokkaasti. Paikallisyhdistykset ovat etulinjassa jäseniin päin ja kaikki paras osaaminen sekä tuki pitäisi pystyä kanavoimaan sinne.

Kalevi Lauronen on jättäytymässä pois myös Kaupunkikeskustayhdistyksen taloushallinnon tehtävistä, mutta kertoo edelleen jatkavansa kehitystyötä yrittäjien kanssa. Lisäksi hän toimii Wetterhoff Oy:n hallituksen puheenjohtajana.
– Jatkan valmentajana, sparraajana ja strategiatöissä. Voin toimia mentorina ja ovien avaajana kokeneempienkin yrittäjien kanssa. Teen myös yhteistyötä Suomen Yrittäjäopiston näyttötutkintojen arvioinnissa. Jatkossa katselen yrittäjäjärjestön toimintaa jäsenen silmin, väläyttää Kalevi Lauronen.