16.3.2020 klo 13:28
Uutinen

Kampaamoyrittäjää ei huoleta pelkkä rahallinen menetys – Moni suhtautuu koronaan naureskellen: ”Jätetään räkärätit tiskille ja aivastellaan päin naamaa”

Kampaamoyrittäjä on menettänyt viikossa 800 euron saatavat. Yhtä paljon huolta aiheuttaa joidenkin asiakkaiden välinpitämättömyys.

Riihimäellä toimivan Parturi-kampaamo Sinisen Helmen yrittäjä Tanja Mannelin on kokenut eturintamassa koronaviruksen taloudelliset vaikutukset.

– Asiakkaat peruvat vähän väliä. Tällä viikolla on peruttu neljä isoa työtä ja pari leikkausta. Rahallinen menetys on noin 800 euroa viikossa, hän laskee.

Mannelin on tyytyväinen siihen, että osa asiakkaista kantaa vastuunsa ja peruuttaa, jos tuntevat olonsa kipeäksi.

– On hyvä että asiakkaat peruvat, koska moni ihminen ei huolehdi hygieniastaan. Jos ovesta kävelee sisään kipeä asiakas, kieltäydyn palvelemasta.

Mannelinilla on kokemuksia myös niistä asiakkaista, jotka tulevat parturiin kipeänä.

– Tulen itse aina kipeäksi, kun asiakas tulee aivastelemaan tuoliin. Äskettäin sain asiakkaalta angiinan. Muistan, kuinka hän valitteli siitä tuolissa ja pian olin itse samassa taudissa.

– Moni asiakas on sellainen, että ei välitä tartuttamisriskistä. Ajatellaan niin, että jos ei voi mennä omalle työpaikalle, kampaajalle voi aina tulla, vaikka kipeänä. Unohdetaan yskiä hihaan, kun on suojaviitta päällä. Jätetään räkärätit tiskille ja aivastellaan päin naamaa.

Osa asiakkaista tulee kampaajalle kipeän lapsen kanssa. Lapsi saattaa maata kuumeisena sohvalla sillä välin, kun äiti on kampaajan tuolissa.

”Tuskin veroja saa anteeksi”

Mannelin uskoo, että rahallisia menetyksiä tulee koko ajan lisää. Hän on varautunut pahimpaan omilla säästöillä.

– En usko, että verottaja voi tässä tilanteessa paljon auttaa. Laskut pitää kuitenkin maksaa. Säästänyt olen sen verran, että pystyn kesällä pitämään pari viikkoa lomaa. Muut lomat olen nyt karsinut. Olen töissä koko ajan, jotta saan firman taloutta tasapainotettua. Vakuutukset ovat myös kunnossa.

Yrittäjä uskoo, että ihmiset vähentävät nyt kaikkien palveluiden käyttöä, myös hiusten leikkuuta.

– Ihmiset eivät nyt leikkaa hiuksiaan, ellei ole aivan pakko. Normaalisti nettiajanvarauksia on paljon viikonloppuna, viime viikonloppuna ei tullut yhtäkään. Kävin viikonloppuna Helsingin Stockmannilla, näin naisten alusvaateosastolla yhden asiakkaan, Mannelin vertaa.

Hän toivoo, että ulkonaliikkumiskieltoa ei tule.

– Sitten en tiedä, mitä teen. Tuskin yrittäjät saavat veroja anteeksi koronan takia. Tai YEL-helpotuksia.

”Osa laskee leikkiä”

Mannelin on huomannut, että asiakkaat laskevat edelleen leikkiä koronaviruksella.

– Sitä en voi ymmärtää. Asiakkaat hekottelevat ja moni suhtautuu asiaan varsin välinpitämättömästi.

Omaa ja asiakkaidensa suojautumista virusta vastaan Mannelin on lisännyt käyttämällä ahkerasti käsidesiä.

– Se on melkein koko ajan käytössä, pesen käsiä joka välissä. Olen lisäksi laittanut sosiaalisessa mediassa tiedotteet asiakkaille, että sairaita asiakkaita en ota vastaan. Toivotaan, että ihmiset ymmärtävät.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi